Transsylvanien 11–19 juli 2014

Reseledare: Daniel Green  Nu även flyg från Göteborg

Skuggpärlemorfjäril – Pallas´ Fritillary – är en av flera riktigt karismatiska fjärilsarter vi kan se i Transsylvanien. Foto: Lajos Nemeth

Den lilla byn med sina vasstak och sin stenkyrka ser ut som hämtad från en medeltida saga uppifrån kullarna där vi vandrar i ängsmarker som snart ska slås med lie av bybornas alla män och kvinnor. Vi har just passerat en fåraherde i väst och knäbyxor och klockorna från fåren ljuder behagligt i bakgrunden. Men det flimrar gult uppe längs bergssluttningen! Det verkar vara högflygning av höfjärilar och det är inte vilka höfjärilar som helst – det är Donauhöfjärilar! – Europas mest sällsynta höfjäril.  Här kan vi också jämföra dem med minst två andra släktingar, bland annat den lilla, snygga Lesser Clouded Yellow. Men det är ändå bara två av de hela 85 dagfjärilsarter vi har chans att se på en och samma dag i detta område, däribland också magnifika skuggpärlemorfjärilar och mytomspunna aspfuksar.

Böljande ängsmarker i södra Transsylvanien. Foto: Lajos Nemeth

Transsylvanien har länge beskrivits som ett mystiskt och otillgängligt resmål, mer för upptäckare och äventyrare snarare än vanliga turister. Vissa har till och med liknat regionen vid fjärran platser som Tibet och Mongoliet. Sett i ett samtida och europeiskt perspektiv är ändå Transsylvanien ett mycket speciellt område. Att det är vampyr-fiktionens ursprung och ett sällsamt kulturlandskap med både vacker natur och unik kultur är vida bekant. Mindre känt – men föga förvånande – är att detta är ett av Europas mest intressanta fjärilsområden. I Rumänien har 179 arter dagfjärilar noterats och det finns 16 speciellt skyddade fjärilsområden. Många av de fjärilar vi kommer att se är arter stadda i minskning i stora delar av ett Europa som fått ett allltmer moderniserat jordbruk. I Transsylvanien, med sitt på flera håll alltjämt mycket traditionella lantbruk, har dessa ofta större och hälsosammare populationer, om än även här ofta i lokala förekomster.
 
På den här resan får vi vår beskärda del av slott och pittoreska byar, spännande och rustika lokala specialiteter av mat och dryck, men inte minst fjärilar.

Aspskimmerfjäril är en av tre skimmerfjärilar vi hoppas få se. Foto: Lajos Nemeth

I nio magiska dagar kommer vi förlora oss själva i ett Europa som är okänt för de flesta resenärer, förutom fjärilar, fåglar och natur kommer vi att få smaka lokala specialiteter av mat och dryck serverat av stolta, lokala värdar. Vi kommer att få uppleva främmande etniska folkgrupper, alla med sin särskilda arkitektur, kläder, musik och andra traditioner. Kolargubbar, fåraherdar och ostbönder kantar vägarna och vi gör magiska fjärilsvandringar och belönas förutom de många arterna med härliga picknickluncher på ängar vid Karpaterna och senare i Apusinerna.

Transsylvansk landsbygd med småbyar omgivna av mycket natur. Byn Moc. Foto: Lajos Nemeth

Resrutt. Dag 1: Flyg via Bukarest till Cluj där vår ciceron Lajos Nemeth tar emot och för oss vidare till välkomstmiddag på en av Transsylvaniens finaste bykrogar. Natt i Odorheui Secuiesc. Dag 2: Exkursion till Fagaras (1,5 tim) med fjärilsmarker, fiskdammar med fåglar och unika byn Viscrii. Natt i Odorheui Secuiesc. Dag 3: Exkursion till Mount Marghita som vi också bestiger. Natt i Gheorghini. Dag 4: Vi utforskar Bekasravinen med fjärilar och murkrypare. Natt i Gheorghini. Dag 5: En hel dag tillägnad Donauhöfjärilen. Natt i Gheorghini. Dag 6: Extra dag för höfjärilen i händelse av dåligt väder. Transfer (22 mil) till Apusini-bergen på västra sidan Karpaterna. Natt i Rimetea Dag 78: Exkursion till närområdet av Rimetea som är riktigt fjärilsrika marker. Natt i Rimetea. Dag 9: Flyg från Cluj till Bukarest och vidare med flyg hem. Hemkomst.

 
Pris: 22.900 kr. (10–14 delt.).
Enkelrumstillägg: 1.600 kr.
Ungdomspris: 18.800 kr.
Allt detta ingår:
Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – Cluj
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Helpension

Alla transporter
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Svensk reseledare
Lokal fjärilsguide hela resan
Fjärilsskydd
Miljöskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer:
 
Klimat. Vädret i Transsylvanien är vanligen soligt och varmt, och kan vara riktigt hett. Kvällar och morgnar är något svalare, regn betecknas som möjligt men inte troligt.
 
Tempo. Vi går inte mer än max tre km per dag och vanligtvis betydligt kortare. Tempot är lugnt men var beredd på att vandringarna ibland sker i stenig, klippig terräng och ofta med lutning. Ibland måste vi gå ganska branta stigar.Stabila vandringskängor är att föredra.
 
Skåda! ­ Inte samla
På Avifaunas fjärilsresor skådar vi men samlar inte. Vi skådar fjärilar och trollsländor med hjälp av kikare och kamera, i vissa fall kan en fjärilar håvas in för att studeras närmare och därefter släppas fri. Vi samarbetar med aktörer som har lokal expertkunskap och ibland visar upp sällsynta fjärilsarter som inte bedöms tåla insamling. Avifaunas fjärilsturism vill gynna lokala bevarande-projekt.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med sätter du in anmälningsavgiften 2.500 kr på pg. 55 95 29–3 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokadeÄr du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. avifauna@sofab.se

Purple-shot Copper är en av flera guldvingar vi kan se i Transsylvanien. Foto: Lajos Nemeth
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin