Antarktis, Sydgeorgien & Falkland

20 oktober - 14 november 2011

Reseledare: Magnus Ullman

Kungspingviner, världens kanske vackraste pingvin. Sydgeorgien. Foto: Magnus Ullman

Vi möter morgonen på Scotiahavet. Under flera timmar är havet fullt av de mest fantastiska isberg - vita, ljusblå, ljusgröna, blågröna, violetta, koboltblå. Stolta, strama isberg i form av höga piedestaler eller jättelika, absolut vågräta platåer, såväl som kollapsade isberg som förlorat all värdighet och är på väg att totalt falla ihop och uppgå i det oändliga havet. Dramatiska isberg, lockande, gäckande, skrämmande isberg som erbjuder viloplats för pingviner. Ibland tycks pingvinerna fångas av isbergens föränderlighet; de kravlar uppför ett inbjudande isbergs sida, isberget bryts sönder och pingvinerna kan inte ta sig ner.

Bland Antarktiska oceanens isberg är vi ganska små. Foto: Magnus Ullman

Antarktis är en av dessa platser man hörde talas om redan som barn: avlägset, främmande, mystiskt, annorlunda - och inte minst ouppnåeligt. Handen på hjärtat, vem trodde för tjugo år sedan att det skulle vara möjligt för oss "vanliga dödliga" att besöka denna jordens mest avlägsna kontinent? Idag är det genomförbart!

Även om människan naturligtvis satt sina avtryck på Antarktis är detta fortfarande den orörda kontinenten. Den känslan är stark när man från sitt fartygsdäck på håll spanar in över det oändliga, bländvita snölandskapet. Det är visserligen sydsommar när vi kommer, men likafullt är de små plättarna barmark i det närmaste obefintliga. Överallt snö och is. Bokstavligen. I de små, kustnära områden där snön har smält bort trängs pingviner, pälssälar och i vissa fall människan med sina vetenskapliga stationer.

Också för en fågelskådare är mötet med det magnifika landskapet kanske den största behållningen av besöket i Antarktis. Likväl ska vi hålla linserna på våra kikare välputsade. Pingviner som adeliepingvin och hakremspingvin förekommer i stort sett bara i Antarktis. Och vem har inte drömt om att få skåda en sydpolslabb? Arten ger skäl för sitt namn, för det är den fågel som iakttagits närmast Sydpolen, långt från varje kust. Andra specialarter vi ska spana efter är antarktispetrell, ispetrell och antarktisk skarv. Kanske får vi tillfälle att besöka någon koloni med havslöpare som under den ljusa natten kommer in till sina bohålor. Att nattetid se ryggfenan av en vikval stilla bryta den silverfärgade, spegelblanka ytan i en liten bukt mot en fond av snöklädda berg färgade orange av den lågt stående solen - ja, sådana minnen kan man leva på länge.

Besök ombord. Större slidnäbb. Foto: Magnus Ullman

Säga vad man vill om Antarktis, det är runt Sydgeorgien vi fågelskådare kommer att göra de flesta häftiga observationerna - fler arter, större antal! Ja, rent ornitologiskt blir faktiskt dagarna till havs mellan Falklandsöarna och Sydgeorgien samt landstigningarna på Sydgeorgien resans höjdpunkt! Så för den som är fågelintresserad är kombinationen Antarktis, Sydgeorgien och Falklandsöarna onekligen "Den absoluta Antarktisresan"!

Under två dagar till havs mellan Falklandsöarna och Sydgeorgien hoppas vi på fem arter albatross, ett par liror, olika valfåglar och stormsvalor, några petreller och en hel del annat. Antarktisk valfågel och havslöpare är ganska vanliga, så dem får vi goda tillfällen att lära oss väl. Men det gäller att vara på hugget och nöta bland alla småttingar för att få in de sällsynta arterna. Den legendariska "kapduvan", d.v.s. brokpetrellen, är inte bara utsökt vacker - den är också vanlig! Få mänskliga aktiviteter är så spännande som havsfågelspaning från ett fartygsdäck!

Även på Sydgeorgien gör vi flera landstigningar. Såväl i pingvin- och albatrosskolonier som i den lilla norska valfångststationen Grytviken. Här och på andra håll får vi tillfälle att lära oss mer om den mycket spännande epoken då Antarktis utforskades - och där även några svenskar spelade hedersamma roller.

Vi kommer att se åtskilliga spännande havsdäggdjur, såväl valar och delfiner som sälar och sjölejon. Årets resa går något tidigare på säsongen än tidigare AviFaunaresor. Därför kan vi räkna med att få se de riktigt fullvuxna 5-tonshannarna av sjöelefanter som brakar samman i haremsuppgörelser på stranden innan de åter går i havet.

Brokpetrell, en av resans häftigaste arter. Foto: Magnus Ullman

Även om överfarten över Drakesundet brukar erbjuda dåligt väder så är sommarvädret vid Antarktiska halvön bättre än de flesta föreställer sig - svag vind och sol från en blå himmel är snarare regel än undantag. Tag med dig rejält med varma kläder - men du kommer förmodligen inte att få så mycket användning för dem!

En av många fördelar med att segla via Sydgeorgien är att man "slipper" Drakesundet den ena vägen. Vattnen mellan Falklandsöarna och Sydgeorgien är nämligen betydligt mindre blåsiga. Dessutom råder här för det mesta en västlig vind, d.v.s. en akterlig vind för oss, vilket innebär mindre sjögång, bättre lä ombord och lättare att spana fågel till havs.

Vi startar "Den absoluta Antarktisresan" med ett besök vid Peninsula Valdés längre norrut längs Argentinas Atlantkust. Här har vi mycket goda chanser att se sydkapare förutom sjöelefant med mera. Peninsula Valdés räknas som ett av UNESCOs Världsarv och blir en fin krydda på vår resa mot sydliga breddgrader.

En liten film från Peninsula Valdés ser du här.

Med detta upplägg får vi dessutom två extra och mycket spännande dagar till havs på väg mot Falklandsöarna. Redan första dagen till havs kan vi förhoppningsvis njuta av några olika albatrosser, större lira, havslöpare och en eller annan labb.

Välkommen till ditt livs äventyr!

Vårt fartyg.

M/S Ocean Nova.

Vi kommer att segla med M/S Ocean Nova som på denna resa opererar för vår samarbetspartner PolarQuest. Ocean Nova byggdes i Danmark 1992 för att trafikera Grönlands västkust. År 2004/2005 restaurerades hon totalt invändigt och har nu börjat sin karriär som litet, bekvämt expeditionsfartyg med högsta isklass. Ocean Nova tar cirka 75 passagerare (beroende på fördelning av hyttkategorier) i bekväma enkel, dubbel- och trippelhytter, alla med havsutsikt och privat dusch/WC. I samtliga hytter finns även skrivbord och stol och gott om plats att förvara kläder och annan utrustning. I fartygets matsal serveras läckerheter mellan landstigningarna och i panoramaloungen har man en vidunderlig utsikt över det omgivande polarlandskapet. Här kan man lyssna till underhållande föreläsningar om områdets flora, fauna, historia och glaciologi. Här finns även en bar där man kan koppla av med en drink efter dagens äventyr. På fartyget finns ett bibliotek, satellittelefon, gym och en doktor ombord. Passagerare är välkomna att besöka bryggan dygnet runt och det finns alltid något att se eller spana efter från de rymliga observationsdäcken.

Observera: Att resa med detta lilla expeditionsfartyg är en upplevelse som skiljer sig markant mot en färd med ett större och mer konventionellt kryssningsfartyg och det gäller oss skådare i högre grad än den gängse Antarktisresenären!

Det är aldrig fel med en vägvisare. Kungspingvin, Elsehul, Sydgeorgien. Foto: Magnus Ullman

Resrutt. Dag 1: Flyg mot Sydamerika. Dag 2: Anländer Buenos Aires. Costanera Sur. Natt i Buenos Aires. Dag 3: Flyg Buenos Aires-Trelew och vidare transfer till Puerto Madryn. Natt på hotell i Puerto Madryn. Dag 4: Valsafari vid Peninsula Valdés. Embarkering M/S Ocean Nova och kurs söderut. Dag 5-6: Till havs på väg mot Falklandsöarna. Dag 7-8: Falklandsöarna. Carcass Island, Saunders Island, Port Stanley. Dag 9-10: Till havs mellan Falklandsöarna och Sydgeorgien. Dag 11-15: Sydgeorgien. Elsehul, Salisbury Plain, Fortuna Bay, Prion Island, St. Andrews Bay, Gold Harbour, Cooper Bay, Nordenskjold Glacier, Grytviken. Dag 16-17: Scotiahavet. Dag 18-21: Sydshetlandsöarna och Antarktiska halvön. Penguin Island, Deception Island, Paradise Bay, Port Lockroy, Lemairekanalen. Dag 22-23: Drakesundet. Dag 24: Beaglekanalen, Ushuaia. Debarkering, sightseeing, skådning. Flyg till Buenos Aires. Transfer till vårt hotell. Dag 25: Flyg hemåt. Dag 26: Hemkomst Skandinavien.
 

Observera att tidtabell såväl som program under dagarna ombord är ungefärliga och ytterst beroende av väder och vind, i själva Antarktis också av issituationen.

Pris 3-bäddshytt: 97.800 kr. (minst 12 delt.). Det är begränsad tillgång på de olika hyttalternativen ombord, så det är klokt att boka tidigt så att du får den typ av hytt du vill ha (se nedan).
Enkelrumstillägg tre nätter iland: 2.000 kr.
Ungdomspris: 89.400 kr.
I priset ingår:
Flyg Stockholm/Köpenhamn - Buenos Aires
Flyg Buenos Aires - Trelew och Ushuaia - Buenos Aires
Trippelhytt ombord med privat dusch/WC (våningssängar)
Logi i dubbelrum på 4-stjärnigt hotell i Buenos Aires och i Puerto Madryn
Helpension under hela resan
Föreläsningar ombord
Dagliga landstigningar med gummibåt på Falklandsöarna, Sydgeorgien och i Antarktis
Valsafari vid Peninsula Valdés
Landstigningsavgifter och hamnavgifter
Alla landtransporter
Svensk reseledare

Fågelskydd

Miljöskydd

Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: sedvanlig dricks till fartygets besättning.

Tillägg ombord.

Dubbelhytt med privat dusch/WC (våningssängar): 11.000 kr. (totalt 108.800 kr.)
Dubbelhytt med privat dusch/WC (2 nedersängar): 15.000 kr. (totalt 112.800 kr.)
Superior dubbelhytt med privat dusch/WC (2 nedersängar): 22.000 kr. (totalt 119.800 kr.)
Enkelhytt med privat dusch/WC: 61.000 kr. (totalt 158.800 kr.)

Klimat. Temperatur dagtid under båtresan 3-20°, nattetid kan temperaturen krypa ner under 0°. Allt från vindstilla och blå himmel till halv storm kan förekomma. Troligen inte mycket nederbörd. Risk för dimma någon dag.


Tempo. Medeltempo. Under större delen av resan bor vi ombord och du kan själv helt styra ditt tempo.

Anmälan och avbeställning.
Observera att för denna resa gäller särskilda boknings- och avbetällningsregler. Läs nedanstående noga!


Anmälan sker genom att du betalar in sedvanlig anmälningsavgift 2.500 kr till pg. 55 95 29-3 (AviFauna).
1 november 2010 betalar du in följande delbetalning (25 % av resans pris) till AviFaunas pg.:
Trippelhytt med privat dusch/WC 24.450 kr.
Dubbelhytt med privat dusch/WC (våningssängar) 27.200 kr
Dubbelhytt med privat dusch/WC (2 nedersängar) 28.200 kr
Superior dubbelhytt med privat dusch/WC (2 nedersängar) 29.950 kr
Enkelhytt med privat dusch/WC 39.700 kr

Slutbetalning sker 90 dagar innan avresa, d.v.s. 22 juli 2011. För dig som åker med till grundpris återstår alltså att betala 97.800 - 2.500 - 24.450 = 70.850 kr.

Avbeställnings- och reseförsäkring
Det kan vara klokt att köpa en avbeställningsförsäkring. Dessutom är du skyldig att ha reseförsäkring (på denna såväl som alla andra resor med AviFauna). Eftersom denna resa kostar så mycket täcker förmodligen inte din vanliga hem- eller reseförsäkring alla behov (t.ex. möjlighet till evakuering om du skulle bli allvarligt sjuk ombord).

Vi rekommenderar därför att du försäkrar dig via Gouda. Avbeställnings- och reseförsäkring skall tecknas i samband med att man bokar sig för en resa (inte i efterhand).

AviFaunas generella villkor gäller för denna resa med undantag av regler för avbeställning. I stället gäller nedanstående regler:

 

Avbeställning
Avbeställning skall ske skriftligen omedelbart då hinder för resa uppkommer. Om avbeställningen sker 90 dagar eller mer innan avresa erläggs en kostnad av 10 % av resans pris. Sker avbeställningen mindre än 90 dagar före avresa sker ingen återbetalning. Notera att om avbeställningen sker mindre än 90 dagar före avresa och slutbetalning ännu ej erhållits, måste resterande belopp betalas in omedelbart. Då resan påbörjats sker ingen återbetalning från AviFauna för delar av resan som ej utnyttjas. Priserna är baserade på gruppdeltagande och återbetalning sker inte för någon del av programmet som resenär inte avser deltaga i. Återbetalning sker inte till resenärer som avbryter resan, vilket skälet än må vara. 
 

Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. avifauna@sofab.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin