Costa Rica med Guldkant 1–12 december 2019

Reseledare: Jim Sundberg

Yellow-throated Toucan. En av många läckra arter som väntar oss i Costa Rica. Foto: Anders Laurin

Vi vandrar i den lummiga molnregnskogen på hög höjd. Olika läten från skogens artrika fågelfauna kryddar vår upplevelse. Vårt mål är att få sen den unika och vackra quetzalen. Plötsligt sitter den där, på en knotig gren. Denna resa ger fantastiska möjligheter att se många arter kolibrier på nära håll. Vi skådar på olika höjd i olika miljöer både på den karibiska sidan, på stillahavssidan och uppe i bergen. Denna guldkantresa går i lugnt tempo. Boendet håller hög standard och vi äter gott.

Det är inte bara fåglar som är i fokus på denna guldkantsresa. Fantastiskt vackra fjärilar förekommer i de flesta miljöerna. Foto: Jim Sundberg

Costa Rica är på många sätt ett helt fantastiskt land att resa till. Det är vänligt och fredligt och därtill ett av världens artrikaste länder, med bl.a. otroliga 920 observerade fågelarter och 12 000 växtarter (varav ca 1 500 orkidéer)! Detta trots att det är ett litet land. En ovanligt stor andel (ca 27 %) av den fantastiska naturen är skyddad genom reservat eller nationalparker och landet satsar mycket på ekoturism. Därtill förekommer ett fullständigt myller av vackra färger och former, bland både djur, amfibier, insekter, fåglar och växter.

I floden Tarcoles utlopp brukar det synas spetskrokodiler. Foto: Jim Sundberg

Vi tillbringar en dag kring den kända Savegre lodge. Här guidas vi av lokal duktig guide. I lodgens trädgårdar finns många blommor och buskar som lockar till sig endemen White-throated Mountain-Gem och andra kolibrier som t ex Scintillant Hummingbird (Centralamerikas minsta). Våra vandringar ackompanjeras av den märkligt sjungande Black-faced Solitaire och förhoppningsvis får vi även höra Silvery-fronted Tapaculo. Räkna med många färggranna fåglar som Elegant Euphonia och Chestnut-capped Brush-finch.

På flera ställen längs vår resa finns det så kallade feeders, där kolibrier kommer fram och suger i sig sockerlösning. Här se en Bronze-tailed plumeater. Foto: Jim Sundberg

Vid den biologiska forskningsstationen La Selva strosar vi runt i de spännande markerna. Här ligger de gröna trädkronorna högt över våra huvuden. Kanske hör vi Slaty-breasted Tinamou och ser Grey-headed Kite, Great Green Macaw och Black-throated Wren.  Vi kommer att röra oss i flera naturtyper och fr a höra en massa märkliga och fantasieggande ljud från regnskogen fåglar och inte minst vrålapor. Se upp för pilgiftsgrodor – de är söta, men giftiga! 

Vi planerar för en båttur på floden Sarapiquevid La Selva. Foto: Jim Sundberg

Under hela resan får vi hjälp av skickliga engelskspråkiga lokala guider. Det är nästan ett måste i dessa artrika miljöer. Mellan 350 och 400 fågelarter är fullt möjligt att få se eller höra under denna resa.

Jim Sundberg har tidigare rest i Costa Rica och bott i områdena som vi besöker under resan. AviFaunas resor till Costa Rica är mycket populära och det här blir nionde resan dit sedan 2006.

På Guldkantsresorna som går i lugnt tempo äter och dricker vi gott samtidigt som vi njuter av en fantastisk natur. Foto: Jim Sundberg

Resrutt. Dag 1: Resan startar på flygplatsen i San José. Kort transport till Volcano Poa. Dag 2: La Selva. Natt i La Selva. Dag 3: La Selva. Natt i La Selva. Dag 4: Rancho Naturalista. Natt på Rancho Naturalista. Dag 5: Rancho Naturalista. Natt på Rancho Naturalista. Dag 6: Höghöjdskådning San José. Natt på Savegre lodge. Dag 7: Cerro de la Muerte. Natt på Savegre lodge. Dag 8: Cerro de la Muerte. Natt på Savegre lodge. Dag 9: Carrara. Natt vid Villa Lapas. Dag 10: Carrara. Natt vid Villa Lapas. Dag 11: Carrara. Natt vid Villa Lapas. Dag 12: Resan avslutas på flygplatsen i San José.
 
Pris utan flyg: ej fastställt(8–10 delt.).
Pris med flyg: ej fastställt(8–10 delt.).
Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
Ungdomspris med flyg: ej fastställt.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på lodger/hotell av bättre klass
Helpension
Alla transporter
Duktiga lokalguider under hela resan
Dricks till guider och de i resan ingående måltider
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Svensk reseledning
Skicklig lokal engelsktalande guide under hela resan
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan
 
I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ca 8 000 kr. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.
 
Klimat. Vädret är varmt och torrt vid Stillahavskusten och varmt och lite fuktigare (räkna med en del regn) på den Karibiska sidan. Generellt ligger temperaturen på 25-30 grader på dagen och 20 på natten. Uppe i Cerro de la Muerte kan det dock vara betydligt svalare – ned mot 10 grader och nattemperaturer under 5 grader.
 
Tempo. Guldkantsresa, lugnt tempo.
 
Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med. Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin