Dag-till-dagprogram, Guatemala

Dag 1: Ankomst Guatemala city, transport till hotellet i Antigua.

 

Dag 2: Skådning i El Pilar nära Antigua på morgonen. Eftermiddagen ledig i den vackra kolonialstaden Antigua med några av landets bästa hantverksmarknader. Natt i Antigua.

 

Dag 3: Via Tecpán på lite högre höjd, där vi skådar i ek-tallskog med Mountain Trogon, Spot-crowned Woodcreeper, Red-faced Warbler och den hotade Pink-headed Warbler.  På eftermiddagen förflyttar vi oss, till det privata naturreservatet Los Tarrales. Natt i Los Tarrales.

Santiago del Atitlan. Foto: Ann Mari Thorner

Dag 4: Tidig morgon-skådning i kaffeplantage och sekundärskog då fåglarnas aktivitet är som störst och temperaturen behaglig. Den vackra långstjärtade Long-tailed Manakin har ett spel där hanarna tävlar mot varandra. Här kan ses lokala häckare som White-bellied Chachalaca, Pacific Parakeet, Yellow-naped Parrot och med stor tur Kungsgam. Fortsatt skådning i blandade miljöer vid foten av Atitlánvulkanen med kolibrier som Cinnamon Hummingbird och Blue-tailed Hummingbird. På kvällen lyssnar vi speciellt efter Mottled Owl bland alla nattljud som andra fåglar, cikador och grodor. I trakten finns Agouti, vitsvansad hjort och puma som är mycket svårsedd. Natt i Los Tarrales.

 

Dag 5: Dagsutflykt till Los Andes, där vi går en bred stig med huvudmålet att se Resplendant Quetzal. Natt i Los Tarrales.

 

Dag 6: Transport till Santiago Atitlán, där vi bor vid kanten av sjön. På eftermidddagen besöker vi marknaden. Natt i Santiago Atitlán.

Black Vulture. Foto: Tommie Fagerberg

Dag 7: Båtutfärd till Panajachel med bl a ett museum med föremål från mayatiden. där. På eftermiddagen förflyttning till Antigua. Natt i Antigua.

 

Dag 8: Förflyttning till Biotopo del Quetzal. På eftermiddagen promenad i hotellets omgivningar. Det finns flera stigar nära hotellet och vi söker där t ex Blue-crowned Chlorophonia, Band-tailed pigeon, Northern Flicker och Common Bush-tanager. Kanske har vi tur och får se den bländande vita White Hawk. Natt i Biotopo del Quetzal.

Biotopo del Quetzal. Foto: Ann Mari Thorner

Dag 9: Biotopo del Quetzal. I naturreservatet på 2000m höjd finns många stigar som vi vandrar på för att se arter som Highland Guan, Collared Trogon, Emerald Toucanet, Painted Redstart och Cinnamon-bellied Flowerpiercer. Här stiftar vi bekantskap med primär molnregnskog med små vattenfall och lummig vegetation med trädormbunkar, mossor, ananasväxter samt orkidéer varav många växer uppe i träden för att nå upp till ljuset. Under förmiddagen drar vi oss mott Cobán, där vi äter lunch för att sedan fortsätta mot Hun Nal Ye, där vi bor vid en badbar flod vilket kan behövas då vi nu beträder lägre liggande områden och det kan vara mycket varmt. Natt i Hun Nal Ye.

 

Dag 10: Hun Nal Ye. Här är det lågland och lite varmare: vi gå rlängs en stig i en tropisk skog. En flod med simbassäng flyter stilla förbi. Natt i Hun Nal Ye.

 

Dag 11: Vid lunchtid fortsätter vi resan norrut för att nå Tikal. Natt i Tikal.

Jaguartemplet i Tikal. Foto: Ann Mari Thorner

Dag 12: När det börjar rasa ner frukter och annat från träden är det dags att spana efter spindelapor högt däruppe. Vrålaporna kan man höra alla tider på dygnet. Mitt bland ruinerna har Montezuma Oropendula hängt sina långa påsar till bon, där Giant Cowbird snyltar. Vi försöker vänja oss vid Ocellated Turkey, en kalkon med mycket litet utbredningsområde, som spankulerar i hotellområdet. Tikal är utsett till världsarv av Unesco och ingår i Maya biosfärreservat, som är Amerikas näst största regnskogsområde efter Amazonasbäckenet. Natt i Tikal.

 

Dag 13: På morgonen går vi med en lokal arkeologisk guide för att lära känna mayastadens historia. Ledig eftermiddag. Natt i Tikal. 

Ocellated Turkey. Foto: Ann Mari Thorner

Dag 14: Förmiddagsskådning i Tikal. På vägen till flygplatsen stannar vi vid El Remate vid stranden av sjön och flyger sedan från Flores till Guatemala city. Avskedsmiddag i Guatemala city. Natt i Guatemala city.

 

Dag 15: Våra värdar följer oss till flygplatsen La Aurora och önskar oss lycklig resa hem. Flyg från Guatemala city hem till Skandinavien.

 

Dag 16: Hemkomst. 

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin