Dag-till-dagprogram, Costa Rica

Dag 1: Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Costa Rica, troligen via Amsterdam och Panama. Vår busschaufför, reseagent (Walter) och guide (Herman) möter oss vid flygplatsen och kör till vårt hotell som ligger i Orosi  en dryg timma från flygplatsen i Alajuela. Vår bas i två nätter blir den trevliga Tetey Lodge.
 
Dag 2: Nu börjar äventyret och vår första skådardag i Costa Rica tillbringar vi i Tapanti National Park. Här befinner vi oss i “middle elevation Caribbean forest” som är artrik. Vi spanar efter arter som Black Guan, Brown-billed Scythebill, Streak-breasted Treehunter, Black-bellied Hummingbird och Green-fronted Lancebill

Chestnut-mandibled Toucan, den vanligaste tukanen under resan. Foto: Tommie Fagerberg

Dag 3: Efter frukost far vi till El Copal Lodge. Den kooperativt ägda lodgen kan beskrivas som ”enkel men charmig”. Fågelskådningen är bland det bästa i Costa Rica och det får väl kompensera det mera fältmässiga boendet. T.ex. finns här en chans att se 21 olika arter tangaror.
 
Dag 4: Vi stiger upp tidigt för att kika efter Black-headed Antthrush, Bicolored Antbird, Whistling Wren och White-throated Spadebill. Före lunch far vi till den kända fågelskådarlodgen Rancho Naturalista där vi skall ha bo en natt med helpension. Vi kommer att hitta en mängd nya arter. Bland annat har de fina feeders både för kolibrier och fruktälskande fåglar. I buskarna runt lodgen finns två eftertraktade kolibris – Snowcap och Green Thorntail. Vid skymningen går vi ned till Hummingbird Pool där kolibrier bruka doppa sig.
 
Dag 5: Vi börjar dagen med att gå till fjärilslampan som under natten lockat till sig nattflygande insekter som Ruddy Woodcreeper, White-breasted Woodwren och Tawny-chested Flycatcker nu smaskar i sig. Vi lämnar den lyxiga lodgen för att bege oss till en annan fågellodge, El Gavilan och bekantar oss med fåglarna i lodgens lummiga omgivningar.  På vägen dit stannar vi vid Rio San José för att leta efter Fasciated Tiger-Heron och våtmarken vid Tigris där vi hoppas hitta Nicaraguan Seed-Finch och Green Ibis. Framme vid El Gavilan hinner vi kanske bekanta oss med fåglarna i lodgens lummiga omgivningar.
 
Dag 6: Idag skall vi tillbringa mesta tiden i det berömda och privata reservatet La Selva. Vi kommer att röra oss i flera naturtyper och fr a höra en massa konstiga ljud från regnskogen fåglar och inte minst vrålapor. Se upp för pilgiftsgrodor – de är söta, men giftiga!

Blue-Jeans Frog - vanlig pilgiftsgroda i La Selva. Foto: Tommie Fagerberg

Dag 7: Vi börjar dagen med en båttur på floden Rio Sarapique. Vi hoppas på att få se Sunbittern och Sungrebe. Vi far sedan vidare mot den aktiva vulkanen Arenal. Vi besöker några hängande broar med fin utsikt mot vulkanen. Därefter fortsätter vi vår färd via Upala till vår lodge för de kommande dagarna, Heliconias Lodge. Denna lodge är berömd för arter som Tody Motmot, Nightingale Wren, och Rufous-vented Ground-Cuckoo.
 
Dag 8: Idag fortsätter vi utforska regnskogen intill Heliconias Lodge bl.a. genom att gå på hängande broar. Vi besöker även Tenorio National Park
.
Dag 9: Efter frukostbuffén reser vi mot Stillahavskusten till Ensenada Lodge där vi skall bo de kommande två nätterna. Vi besöker våtmarkerna vid Solimar på vägen dit. Här står vadare, hägrar och änder på programmet. Högst upp på önskelistan finns Jabirustorken.
 
Dag 10: Vi utforskar kustnaturen kring lodgen med öppna hagar, torrskogar och havsvikar. Vår lista blir fylld med mellanamerikanska arter med allt från kolibrier, tangaror och inte minst den säregna White-throated Magpie-Jay. Med lite tur hör vi den märkliga Three-Wattled Bellbird.
 
Dag 11: Vi sticker tidigt för att nå Carara Nationalpark när de öppnar vid åttatiden. Detta är en av mina favoritlokaler så räkna med mängder av nya fågelarter och däggdjur. Vi gör även en flodtur på Tarcoles River där det kryllar av ibisar, storkar och hägrar, men också av ödlan ”Jesus Christ Lizard” och stora krokodiler. De kommande två nätterna tillbringar vi på på Cerro Lodge. 

Det finns alltid något att spana efter i regnskogen. Foto: Tommie Fagerberg

Dag 12: Vi återvänder till Carara Nationalpark och går River Trail och andra stigar i parken. Här är  de rödgula arapapegojorna lätta att se.
 
Dag 13: Vi sticker iväg tidigt för att vara vid Villa Teca nära Quepos innan seglarna hunnit försvinna från det kända stället. Vi hoppas på specialiteter som White-chinned Swift, Spot-fronted Swift och Chestnut-collared Swift. Nästa mål är Rancho La Merced National Wildlife Refuge och Ballena National Marine Park där vi kan vandra på en lång sandstrand och spana efter brun sula och vadare. Natten tillbringar vi på hotellet La Perla de Bahía i Uvita.
 
Dag 14: Vi hinner med en morgontur i Rancho La Merceds fina kustregnskog innan vi far vidare söderut mot gränsen till Panama. Vid San Vito letar vi efter specialiteter som Crested Oropendula, Wattled Jacana och Ruddy-breasted Seedeater. På eftermiddagen anländer vi till La Amistad Lodge där vi skall bo med helpension de tre kommande nätterna. Lodgen ligger på 1.500 meters höjd i ett område som kallas för Coto Brus.

Den fina La Amistad Lodge där vi skall bo i tre nätter. Foto: Tommie Fagerberg

Dag 15-16: Vi utforskar fågelmarkerna i Coto Brus med chans på många nya arter. Vi åker bl.a. upp till  regnskogar och öppna marker på 2.000 meters höjd som sällan besöks och här hoppas vi på arter som Ornate Hawk-Eagle, White-tailed Emerald och Peg-billed Finch. På lägre nivåer letar vi efter Chiriqui Yellowthroat, Snowy-bellied Hummingbird och Lance-tailed Manakin.
 
Dag 17: Nu väntar ännu högre höjder när vi drar norrut till Quetzals Paradise. Väl framme tar vår värd Jorge oss ut på en tur i molnskogen där lavarna hänger som draperier. Fokus ligger på att finna den säregna och mycket vackra Resplendent Quetzal men även min egna lilla favorit Longtailed Silky-flycatcher. Efter middagen går vi en kvällspromenad och lyssnar efter Bare-shanked Screech-Owl och Dusky Nightjar.
 
Dag 18: Före frukost går vi en stig för att bland annat locka fram den svårsedda fågeln Zeledonia. Nästa mål är det högsta på resan, Cerro de la Muerto. Uppe på 3.300 meters höjd möter vi paramon – en vegetationstyp som hör till Anderna. Här letar vi efter Volcano Junco och Hummingbird. Vid kultstället La Georgina dricker vi kaffe med en massa andra kolibrier som sällskap. Vi skall även leta efter Timberline Wren innan vi beger oss ned till dalen San Gerardo de Dota. Här nere finns det många nya arter och jag lovar att äta upp en AviFaunakeps om vi inte ser någon Acorn Woodpecker! Bland favoriterna här finns Torrent Tyrannulet och Emerald Toucanet. Vår lodge för de kommande två nätterna är Suria Lodge.

White-throated Mountain-Gemär vanlig vid Savegre Lodge. Foto: Tommie Fagerberg

Dag 19: Heldag kring Savegre lodge. Inne på lodgen finns många blommor och buskar som lockar till sig endemen White-throated Mountain-Gem och andra kolibrier såsom Scintillant Hummingbird (Centralamerikas minsta). Våra vandringar med den lokale guiden Marino Chacón ackompanjeras av den märkligt sjungande Black-faced Solitaire och förhoppningsvis får vi även höra Silvery-fronted Tapaculo.
 
Dag 20: Efter en tidig frukost med de goda frukttallrikarna far vi till flygplatsen för att checka in.
 
Dag 21: Hemkomst.

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin