Dag-till-dagprogram, Brasilien

Dag 1: Flyg från Skandinavien
 
Dag 2-4: Vi anländer tidigt på morgonen till flygplatsen i Rio där vi möts av vår guide Riccardo. Därefter blir det transport de 16 milen till Itatiaia. Den berömda nationalparken Itatiaia är en av de äldsta i Brasilien och den har en otrolig mängd skogsmiljöer från 700 till 2.500 m.ö.h. Längs denna höjdgradient finns flera endemiska arter. Den bergiga terrängen med många toppar, vattenfall och vandringsleder gör detta till en populär destination för naturälskare. Vårt hotell, Ype, är varje fågelskådares paradis. Det ligger mitt i regnskogen i den nedre delen av parken. De har bra fågelmatare som lockar till sig många arter kolibrier, tukaner, tangaror, hackspettar och andra sötsugna fåglar. Ekorrar, näsbjörnar och apor kan ses runt hotellet varje dag.

Vi gör lite turer till fots från hotellet och kan då få se arter som Maroon-bellied Parakeet, Tawny-browed Owl, Scale-throated Hermit, Black Jacobin, Frilled Coquette, Yellow-fronted Woodpecker, White-collared Foliage-gleaner, White-bearded Antshrike, Streak-capped Antwren, White-bibbed Antbird, Eared Pygmy-Tyrant och Chestnut-bellied Euphonia. 

Black Jacobin – en av de kolibrier som lockas fram till hotellets "feeders". Foto: Tommie Fagerberg

Vi gör även bilutflykter till den högre delen av parken. Längs vägen som leder till toppen av Agulhas Negras (3.000 m.ö.h.) möter vi molnskog och gräsmarker som fortfarande är orörda av människan. Här finns bl. a. Plovercrest, Itatiaia Spinetail, Rufous-backed Antvireo, Black-capped Piprites, Serra-do-Mar Tyrannulet, Velvety Black-tyrant, Diademed Tanager, Bay-chested Warbling Finch och många andra.
 
Dag 5: Efter en sista morgon i Itatiaia far vi ned till atlantkusten. Den södra kusten i delstaten Rio de Janeiro är känd för sitt vackra landskap där kustregnskog fortfarande täcker bergen och når nästan ända ner till stränderna vid Atlanten. I motsats till Itatiaia är många av fåglarna här förknippade med kustnära skog. Området är hem för ett antal endemiska arter som t.ex. Saw-billed Hermit, Black-hooded Antwren, Slaty Bristlefront, Buff-throated Purpletuft, Fork-tailed Tody-Tyrant, Long-billed Wren och Azure-shouldered Tanager. Vi kommer att bo i den lilla staden med det lustiga namnet Ubatuba.
 
Dag 6: På morgonen besöker vi en kustregnskog till. Höjdpunkten här är en blomsterrik trädgård som en man som kallas för Jonas har skapat. Han har hängt upp över tjugo kolibrimatare som lockar till stora mängder kolibrier. Bli inte förvånad om vi får se nära tio arter! Efter lunch far vi de 32 milen till Rio de Janeiro där vi tar in på ett hotell. Vi kommer inte hinna med att se så mycket av staden, men lite puls får vi säkert på kvällens restaurang.

Från vår safarijeep har vi fin överblick över Pantanals vidder. Foto: HG Karlsson

Dag 7: Flyget mot Pantanal i Brasiliens inland går tidigt på morgonen. I Cuiaba blir vi mötta av Birding Pantanals guide och chaufförerna till våra safarijeepar. Efter lunch en omedelbar färd mot Pantanal. De första 100 km är på en asfalterad väg. Strax efter den lilla staden Poconé tar den berömda vägen vid genom Pantanal, Transpantaneira, och grusvägen börjar. Därmed börjar vår safari på riktigt och vi spanar efter Nandu, Jabiru, Wood Stork, Plumbeous, Bare-faced och Buff-throated Ibis, snöhäger och solrall och många fler kommer att hålla oss sysselsatta längs vägen. Men vi ser inte bara fåglar – det finns hundratals kajmaner som delar dammarna med kapybaran, världens största gnagare. Den majestätiska sumphjorten, Sydamerikas största hjortdjur, kan ses beta nästan alltid i eller nära.

 
Vårt mål för dagen är lodgen Rio Claro som ligger vid floden med samma namn. Här har vi en stor chans att få se en av Pantanals kändisar – jätteuttern. Vi hinner även skåda i en rik galleriskog nära vår lodge.

Nandu – en av fåglarna vi lär få se idag. Foto: HG Karlsson

Dag 8: Tidig frukost för en fortsatt utforskning av galleriskogen. Vi hoppas få se flera specialiteter, bland dem Mato Grosso Antbird, White-lored Spinetail, Ashy-headed Greenlet, Gray-crested Cacholote, Helmeted Manakin, Red-billed Scythebill, Pale-crested Woodpecker, Rufous-tailed Jacamar, Blue-crowned Trogon, för att nämna några. Vår uppmärksamhet kommer också riktas på de tre arter av apor som finns i skogen: Black-and-Gold Howler Monkey, Brown Capuchin Monkey och Black-tailed Marmoset.
 
Eftermiddagen kommer att ägnas åt att utforska floden igen där fler fåglar väntar på oss, t.ex. Sydamerikas alla fem häckande kungsfiskare (Ringed, Amazon, Green-and-rufous, Green och American Pygmy) men även Rusty-backed Spinetail, Sunbittern, Sungrebe, Gray-necked Wood-Rail, Lesser Kiskadee, Band-tailed Antbird, Boat-billed Heron och med lite tur Agami Heron och även Zig-Zag Heron.
 
Vid skymningen flyger Band-tailed Nighthawks över floden för att fånga insekter. Då är det dags för oss att bege oss ut på en spotlighttur för att leta efter Brown Brocket Deer, krabbätarräv, Crab-eating Racoon, tapir och med mycket tur en Ocelot.
 
Dag 9: Vi fortsätter vår resa genom Pantanal längs den berömda Transpantaneira. Längs de 83 km kommer vi att passera 97 träbroar! Längs vägen stöter vi på flockar med upp till 20 kapybaror. Allt eftersom solen värmer upp vägen kommer reptiler ut för att värma sig och med lite tur får vi se Yellow Anaconda, Black-and White Tegu Lizard (en slags varan), grön leguan, Amazonian Whiptail lizards och Paraguayan Caiman Lizard. Fåglar som vi har stor chans att se längs vägen är Southern Screamer, Chaco Chachalaca, Bare-faced Curassow, Blue-throated Piping-Guan, Scarlet-headed Blackbird och Cinereous-breasted Spinetail för att nämna några. Vi kommer att göra ett speciellt stopp för att hitta den svårsedda Fawn-breasted Wren.
 
På eftermiddagen kommer vi att göra vårt första försök att hitta en av resans verkliga önskearter, jaguaren! Det gör vi längs floden Piquiri dit det vid skymningen även kommer flera hundra – ja ibland tusentals fladdermöss för att jaga insekter.
 
Dag 10: Idag ägnar vi hela dagen till att söka efter jaguar. Centrala Pantanal är en av Sydamerikas bästa platser för att se en jaguar. Detta är den största av de amerikanska katterna och underarten palustris som finns i Pantanal är enligt uppgift några av de största i Sydamerika. Jaguarer lever ensamma förutom när honorna löper och när honorna har ungar. Jaguaren är mest aktiv efter skymning och gryning, men den kan vara aktiv hela dagen. Eftersom vägen genom denna del av slutar här kommer vi att använda båtar för att täcka större område. Naturligtvis kommer vi att se annat under vår expedition. Flockar av Black Skimmer vilar på flodens sandstränder och Yellow-billed och Large-billed Tern patrullerar längs floden.
 
Dag 11: Morgonen tillbringar vi återigen på floden för att kika efter jaguar och annat. Efter lunch kör vi tillbaka längs vägen Transpantaneira, (148 km och 129 träbroar som ska korsas). Vi stannar här och där för att fotografera och leta efter arter som vi kan ha missat längs vägen. Vår sista lodge var länge en forskningsbas för ett stort brasiliansk-tyskt projekt för att studera "Pantanals ekologi" eftersom området kring lodgen har nästan alla livsmiljöer som finns i denna del av Pantanal.

White-eared Puffbird – en av cerradons karaktärsarter. Foto: Tommie Fagerberg

Dag 12: Med hjälp av våra fordon kommer vi göra flera turer i närområdet. En massa papegojor och rovfåglar väntar på oss här; hyacintaror, Golden-collared Macaws, Blue-crowned, Monk och Golden-chevroned Parakeets, Turquoise-fronted och Orange-winged Amazons, Southern Crested ochYellow-headed Caracaras, Savanna, Black-collared, Great Black, Roadside och Crane Hawks, Pearl och Snail Kite, Laughing Falcon, American Kestrel, Black, Turkey och Lesser Yellow-headed Vultures – för att nämna några!
 
Vi kommer att ta en båttur på Piuval lake för att försöka hitta Least Bittern och några arter sumphönor. Under vår nattutflykt hoppas vi finna Great Potoo, Great Horned Owl, Tropical Screech-Owl, Mottled Owl och Black-banded Owl. Bli inte överraskad om vi denna dag ser mer än 100 arter av fåglar.
 
Dag 13: Vår sista morgon i Pantanal kommer vi att tillbringa i en torrare skog för att söka efter en trio av brasilianska endemiska arter: Spot-backed Puffbird, Chestnut-bellied Guan och Planalto Slaty Antshrike. Även Black-bellied Antwren, Sooty-fronted Spinetail, Saffron-billed Sparrow and Rufous Casiornis trivs i samma biotop. Efter lunch kör vi till vårt nästa delområde för resan, Chapada dos Guimaraes National Park på Central Plateau. Vi kommer till ett annorlunda landskap med gott om klippor där Blue-winged Macaw, Blue-headed Parrot, Red-and-Green Macaw, White-eyed Parakeet, Swallow Flycatcher, Crested Black-Tyrant, Bat Falcon och många fler nya arter kan ses.
 
Dag 14: Idag skall vi framför allt skåda i cerradon - den speciella vegetationen som påminner om afrikanska savannen. Här finns en mängd nya arter aom Curl-crested Jays, Black-faced, White-rumped och White-banded Tanagers, Rufous-winged Antshrike, Rusty-backed Antwren, Pale-breasted Spinetail, Chapada och Campos Flycatchers, Rufous-sided Pygmy-Tyrant, Coal-crested Finch, White-eared Puffbird, Plumbeous Seedeater, Horned Sungem, White-vented Violet-ear, Black-throated Saltator, Gray Monjita och Yellow-billed Blue-Finch.
 
Dag 15: Denna vår sista morgon I Brasilien ägnar vi åt en skog nära där vi bor och här försöker vi finna Planalto Tyrannulet, Planalto och Buff-throated Woodcreeper, Planalto Slaty-Antshrike, Plain Antvireo, White-backed Fire-Eye, Band-tailed ochF iery-capped Manakins, Pectoral och Saffron-billed Sparrows, White-bellied Warbler och Tataupa Tinamou. Efter en sen frukost dar vi till flygplatsen i Cuiaba

Efter att vi tagit farväl av våra värdar börjar vår återfärd till Skandinavien. Normalt byter man flyg i Sao Paolo och får vi lite tid över letar vi de sista arterna i en liten dunge bredvid flygplatsen där.
 
Dag 16: Hemkomst

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin