Dag-till-dagprogram, Peru

Dag 1: Vi lämnar Skandinavien under morgonen och når Lima under kvällen lokal tid, efter mellanlandning i Europa. Natt på hotell i Lima.

Dag 2: En timme söder om Lima, vid den lilla fiskebyn Pucusana, börjar äventyret! I den ökenartade biotopen strax innan byn letar vi efter kolibrier som Oasis Hummingbird, Peruvian Sheartail och Amazilia Hummingbird. Vi hoppas också på Lesser Nighthawk och Short-tailed Field-Tyrant. Från en hög klippa i byn spanar vi över havet och ser hundratals Inca Terns, Guanay och Red-legged Cormorants, Peruvian Boobies, och vi kommer också att se våra första Humboldt Penguins. Vi har också chans på andra havsfåglar, som grålira och den hotade Peruvian Diving-Petrel. Efter lunch i byn ägnar vi eftermiddagen åt Pantanos de Villa, en fin våtmark i Limas södra utkanter. Här spanar vi efter på Great Grebe, Wren-like Rushbird och Many-coloured Rush-Tyrant. Vi ser också många vadare, Gray och Band-tailed Gull, och inte minst tusentals övervintrande präriemåsar! Med lite tur skall vi dessutom få in den spektakulära tjockfoten Peruvian Thick-knee och den skulkiga Plumbeous Rail. Natt i Lima.

Dag 3: Idag styr vi en dryg timme norrut till reservatet Lomas de Lachay. Öknen här får nästan allt sitt vatten från dimman som bildas under den regniga årstiden. Eftersom vi kommer i slutet av regperioden så kommer öknen att blomma! Längs vägen dit tittar vi efter Least Seedsnipe, Coastal Miner (Endem för Peru), Grassland Yellow-Finch och med tur även Tawny-throated Dotterel. Väl inne i reservatet letar vi efter Mountain Parakeet, Raimondi’s Yellow-Finch (E) och Thick-billed Miner (E). Vi ser kanske också Black-chested Buzzard-Eagle och Cinerreous Harrier samt arter från igår. På förmiddagen åker vi runt till den ännu torrare baksidan av reservatet och letar efter Cactus Canastero (E) och Grayish Miner (E). Vi ser inte mycket här men Burrowing Owl brukar vara pålitlig. Efter lunch besöker vi Pantanos de Ventanilla, en våtmark i Limas norra utkant. Förutom en hel del nordamerikanska vadare har vi en liten chans på Black Rail, som finns här men är svår att se. Natt i Lima.

Dag 4: Havsfågeltur. Hela dagen tillbringas på båt på havet utanför Lima. Medan vi väntar på båten tittar vi efter Surfbird och Blackish Oystercatcher runt piren. Inomskärsarter inkluderar flera arter måsar och tärnor samt Peruvian Booby och Guanay Cormorant. Vid sista ön innan öppet hav brukar det stå Humboldt Penguins. Peruvian Diving-Petrel, grålira, kustlabb och bredstjärtad labb samt smalnäbbade och brednäbbade simsnäppor kommer att ses på väg ut till kontinentalsockeln. Här slänger vi i chum, d.v.s. halvrutten fiskrens, som lockar till sig spektakulära arter som Waved och Black-browed Albatross, White-chinned Petrel och Pink-footed Shearwater. Dessutom har vi excellenta chanser att se inte mindre än fem arter stormsvalor: Markham’s, Black, Wedge-rumped, White-vented och Wilson’s Storm-Petrels. Vi kommer också att se tusentals präriemåsar och en del tärnmås. Det finns också chans på överraskningar, t.ex. någon Peruvian Tern eller Chilean Skua, och chans på val och delfiner. På vägen tillbaka åker vi förbi några öar med tusentals Inca Tern och vi tittar också efter den märkliga Seaside Cinclodes i strandkanten. Fotomöjligheterna under dagen är utmärkta. Natt i Lima.

White-chinned Petrel. En utpräglad havsfågelart som endast ses långt ut till havs. Foto: Roger Ahlman

Dag 5: Tidigt flyg en timme upp till Cusco. Vi åker direkt en halvtimme söderut till lake Huacarpay. Här leter vi endemer som kolibrin Bearded Mountaineer och Rusty-fronted Canastero. Vidare tittar vi efter Streak-fronted Canastero, Golden-billed Saltator, Yellow-billed Tit-Tyrant och våtmarksarter som kanelårta och Puna Teal, White-eared Grebe, Plumbeous Rail samt Andean Negrito. Vi ser också en del flyttande vadare, t.ex. gulbenor och Wilsonsimsnäppor. Vi äter lunch på en restaurant i "Den Heliga Dalen" d.v.s. vägen mot Ollantaytambo och senare Machu Picchu. Eftermiddagen ägnas åt skådning på den torra sidan av Abra Malaga passet. Vi letar endemer som White-tufted Sunbeam, Creamy-crested Spinetail och Chestnut-breasted Mountain-Finch. Natt i Ollantaytambo.

Dag 6: Vi tillbringar hela förmiddagen i området runt Abra Malaga. Om vädret tillåter skall vi göra ett försök i en s.k. polylepis skog på 4.200 m höjd med endemer som Royal Cinclodes, Ash-breasted Tit-Tyrant och White-browed Tit-Spinetail. Här gäller att gå sakta för att inte tappa andan... Vi har också chans på läckra Giant Conebill och Andean Hillstar medan Puna Tapaculo och Streak-headed Antpitta lättast noteras på lätet. Efter lunch i Ollantaytambo bordar vi tåget för en knapp tvåtimmars färd till Aguas Calientes nedanför berömda Machu Picchu. Tågresan är mycket spektakulär och arter som Torrent Duck och White-capped Dipper, som ses från tåget, kommer att spela andrafiolen ett tag. Natt i Aguas Calientes.

Dag 7: Tidig avfärd för en nio kilometer lång bussresa upp till inkaruinerna. Här går vi omkring i tre timmar med en lokal guide som visar runt berättar historian om området. Senare under förmiddagen går vi större delen av vägen tillbaka mot byn och skådar. Flera arter finns här som inte kommer att ses på Manu road, exempelvis Masked Fruiteater, Sclater’s och Mottle-cheeked Tyrannulet, White-eared Solitaire och kanske första mötet med Andean Cock-of-the-Rock. Vidare får vi tid att titta på Torrent Duck och vi ser flockar med Mitred Parakeets. Efter lunch i byn beger vi oss mot stationen för tillbaka resan till Ollantaytambo. Souvenirmarknaden är strategiskt placerad längs vägen till stationen och självklart blir lite tid till souvenirköp! Natt i Ollantaytambo.

Dag 8: Tidig avfärd till den "blöta" östra sidan av Abra Malaga. Här vill vi gärna komma på flockar som kan innehålla endemer som Marcapata Spinetail, Cusco Brush-Finch och Parodi’s Hemispingus. Puna Thistletail, Scaled Metaltail, Chestnut-bellied Mountain-Tanager och White-browed Conebill är andra arter vi letar efter. Under eftermiddagen transport tillbaka till Cusco för natten.

Dag 9: Tidig avfärd mot klassiska Manu Road. Efter några timmar med enstaka stopp når vi vid lunchtid Acjanacu passet på 3.500 meters höjd där vi äter lunch och skådar. Härifrån är det en enda lång nedförsbacke till Amazonas lågland med över 1 000 arter att jobba på! Vi kommer givetvis inte att se alla men ska försöka se så mycket som möjligt. Eftermiddagen ägnas åt övre delen av Manu road ned till ca 3.000 meters höjd där vi bor på Wayquecha lodge. Här uppe hoppas vi hitta Golden-collared Tanager, Moustached Flowerpiercer, Red-and-white Antpitta, Three-striped Hemispingus, Ochraceous-breasted Flycatcher och Dark-faced Brush-Finch.

Dag 10: Vi börjar där vi slutade och jobbar oss nedför Manu road under dagen och letar efter Gray-breasted Mountain-Toucan, Golden-headed Quetzal och kanske Black-and-chestnut Eagle med mycket mera som kan finnas i flockarna. Framåt eftermiddagen kommer vi till Cock-of-the-Rock Lodge på 1.400 meters höjd. Här väntar feeders för både Tanagers och kolibrier. Many-spotted Hummingbird, Violet-fronted Brilliant, Booted Raquettail, Wire-crested Thorntail är några av kolibrierna. Golden, Flame-faced och Golden-eared Tanagers är några exempel som kommer till utlagda bananer – här gäller det att ha gott om minneskort till kameran… Vi stannar tre nätter på Cock-of-the-Rock Lodge.

Dag 11: Vi börjar dagen med att gå fem minuter från lodgen till ett gömsle där vi tittar på spelande Andean Cock-of-the-Rock. Resten av dagen ägnas åt skådning från vägen där det i första hand gäller att hitta flockar med flera arter Tanagers, flugsnappare och annat. På stigarna runt lodgen tittar vi efter Yungas Manakin, Two-banded Warbler och Slaty Gnateater. I skymmningen åker vi upp en bit och hoppas kunna se den spektakulära Lyre-tailed Nightjar. Rufescent Screech-Owl ska vi försöka på runt lodgen.

Dag 12: Hela dagen på Manu road antingen högre upp eller längre ner beroende på vad vi sett tidigare. Black-backed Tody-Flycatcher, Bluish-fronted Jacamar, Military Macaw, Unadorned Flycatcher, Highland Motmot, Ochre-faced Tody-Tyrant, Yellow-rumped Antwren och kanske Andean Potoo är bara några exempel på ovanligare arter vi ska leta efter. Listan över mer regelbundna arter kan göras väldigt väldigt lång...

Dag 13: Morgonskådning runt lodgen, sedan lång transport tillbaka uppför Manu road till Cusco. Vi gör enstaka stopp för skådning men det är huvudsakligen en transport dag. Natt i Cusco.

Dag 14: Under förmiddagen flyg ner till Lima. Flyget till Europa avgår troligen ganska sent, så förmodligen finns det tid till lite skådning vid någon lokal våtmark under eftermiddagen.

Dag 15: Vi anländer till Skandinavien under eftermiddag/kväll.


EXTRADAGARNA

Dag 13: Vi börjar dagen på lite lägre höjd, vid Quita Calzones bron på 1.000 meters höjd. Här möter vi delvis andra arter som Yellow-breasted Antwren, Black Antbird, Green-fronted Lancebill, Golden-bellied Warbler, Cinnamon-faced Tyrannulet och chans på Amazonian Umbrellabird, Lanceolated Monklet och Olive Finch. Under dagen jobbar vi oss ner tilll Atalaya där vi bordar en båt för en kort färd på Alto Madre de Dios floden till trevliga Amazonia Lodge. Vi befinner oss nu på ca 500 meters höjd och på världens artrikaste lodge med ca 620 arter på lodgelistan! Kolibrier kommer genast att pocka på uppmärksamheten med arter som Golden-tailed Sapphire, Gould’s Jewelfront, Gray-breasted Sabrewing och stjärnan själv – Rufous-crested Coquette. Trädgården är också fågelrik med mycket att titta på.

Rufous-crested Coquette – stjärnan bland de många arter kolibrier vid Amazonía lodge. Foto: Roger Ahlman

Dag 14: Vi tillbringar hela dagen på stigarna runt lodgen. Exempel på arter som vi har chans på är Razor-billed Currasow, Fiery-capped Manakin, Gray-necked Wood-Rail, Koepcke’s Hermit, Blue-headed Macaw, Amazonian Antpitta, Fine-barred Piculet, Sungrebe, Hoatzin, Chestnut-capped Puffbird, Rufous-capped Nunlet och Sydamerikas minsta tätting Short-tailed Pygmy-Tyrant. På kvällen ropar Tawny-bellied Screech-Owl runt lodgen.

Dag 15: Morgonskådning på stigarna runt lodgen, men större delen av dagen blir det båttransport ner till Manus lågland och Amazon Manu Lodge som blir vår bas för några dagar. Under båtfärden spanar vi efter Fasciated Tiger-Heron, Black Skimmer, Large-billed och Yellow-billed Tern, Horned Screamer och flera papegojor, inklusive spektakulära blågula arapapegojor. Vi kommer att göra ett stopp vid utposten Boca Manu, som är sista chansen att bunkra upp med snacks och annat personligt. Under sena eftermiddagen och kvällen ska vi titta efter Boat-billed Heron och Mottled Owl runt lodgen.

Dag 16: Vi börjar dagen med vad som förmodligen blir huvudattraktionen för många i Manu – ”clay licken” för papegojor. I ett stort gömsle äter vi frukost och väntar på att aror och papegojor ska komma ner och äta lera, som är en vital del i regnsgogspapegojornas diet. Red-and-Green Macaw kommer kanske i hundratal, vidare mängder med Blue-headed-, Mealy- och Yellow-crowned Parrots, Tui och Cobalt-winged Parakeets samt andra arter som drar förbi. Vi ser en del annat från gömslet också, som Little Ground-Tyrant, Green Ibis och Hooded Tanager. När det börjar mattas av skådar vi oss tillbaka till båten och besöker en mindre sjö där vi blir paddlade runt på en flotte och tittar efter jätteutter samt diverse våtmarksfåglar som Purple Gallinule, Horned Screamer, Hoatzin och några arter kungsfiskare. Vi kanske också ser Pale-eyed Blackbird och Purus Jacamar. Natt på Amazon Manu Lodge.

Mealy Amazon. En av många papegojor som ses vid ”clay licken” i Manu. Foto: Roger Ahlman

Dag 17: Ytterligare ett besök en bit nedför floden, till Cocha Camungo. Här parkerar vi oss i ett 38 meter högt torn byggt i ett gigantiskt träd. Vi får ett helt annat perspektiv på fågellivet i trädkronorna. Vi hoppas på kotingor som Spangled, Plum och Purple-throated Cotingas, Tanagers som Opal-crownedOpal-rumped, Green-and-gold och Turqoise. Vi ser kanske också King Vulture, förbiflygande papegojor, rovfåglar m.m. Bäst blir det om en flock kommer förbi – då rasslar det till i artlistan! Flera arter flugsnappare och furnarider lever här uppe och är näst intill omöjliga att se från marken. När vi känner oss nöjda går vi ner och åker ut på sjön på en flotte likt igår med ungefär samma arter i blickfånget. Under flodturerna bör vi komma på nattkvistar för Sand-coloured Nighthawk som vi i så fall ser i hundratal där de sitter helt öppet på stockar i floden. Vi kanske också ser Världens största gnagare, capybaran utmed floden. Natt på Amazon Manu Lodge.

Dag 18: Vi tillbringar hela dagen på stigarna runt lodgen och i deras torn. Vi ska bl.a. besöka ett större bestånd av bambuskog med sina egna speciella arter. Rufous-headed Woodpecker är alltid en publikfriare och andra arter kan vara Large-headed och Dusky-tailed Flatbills, Striated Antbird, Bamboo Antshrike, White-cheeked Tody-Tyrant, Rufous-breasted Piculet och Bamboo Foliage-Gleaner. Vi hoppas också komma på någon grupp Pale-winged Trumpeter på stigarna, samt förstås flera arter myrfåglar. Pavonie Quetzal, Harpy Eagle, Bronzy Jacamar, White-crested Spadebill, Lined Forest-Falcon, Semi-collared Puffbird, Ihering’s Antwren är bara ett litet potpurri av arter vi har chans på.

Dag 19: Efter lite morgonskådning runt lodgen bordar vi båten för färd nedför floden mot Puerto Maldonado. Sista biten åker vi buss och gör några stopp för skådning. Vi ska stanna vid ett palmbestånd och försöka på Point-tailed Palmcreeper och bör se många öppenmarksarter som seedeaters, kanske Jabiru, White-tailed Kite och Scaled Pigeon. Natt på en trevlig lodge i stans utkant med Thailändsk buffe!

Dag 20: Morgonskådning strax utanför Puerto Maldonado i relativt öppen mark. Här letar vi efter arter som Limpkin, Black-billed Seed-Finch, Short-creasted Flycatcher, Green Ibis, Russet-crowned Crake, Slender-billed Kite, Cinnamon-throated Woodcreeper och Rufescent Tiger-Heron. När det blir för varmt åker vi till flygplatsen för flyget till Lima. Flyget till Europa avgår förmodligen under sen eftermiddag/kväll.

Dag 21: Vi anländer till Skandinavien under sen eftermiddag/kväll.

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin