Dag-till-dagprogram, Trinidad & Tobago

Dag 1: Flyg från Skandinavien till Tobago. Vi landar kvällstid. Transport till sydvästra hörnet på Tobago, till vårt hotell Sandy Point Hotel, Crown Point. Där bor vi mysigt jämte vattnet. Vi äter en sen middag till havets brus.
 
Dag 2: Sovmorgon och en utflykt i närområdet. Vid lunchtid flyger vi över till Trinidad. Nu ska vi bo tre nätter på fantastiska Asa Wright Nature Center.
 
Transport mot Asa Wright. Vi vandrar på någon av de olika lederna runt lodgen. I omgivningen kan vi finna Trinidad Motmot, Green-backed Trogon, Bearded Bellbird, Golden-headed och White-bearded Manakin, Forest Eleania, Cocoa Thrush, Grayish Saltator, Channel-billed Toucan och Lineated Woodpecker. Vi får inte missa att hålla koll på himlen där vi kan se kalkongam och andra rovfåglar såsom White Hawk, Common Black Hawk m.m. Efter middagen kanske vi gör en kortare nattexkursion nära lodgen för att se vilka nattdjur som är ute. Det finns även en exotisk naturlig källa där man kan bada i närheten av hotellet. Natt Asa Wright Nature Center.

Blue-chinned Sapphire, Trinidad. Foto: Douglas Bratt

Dag 3: För de som vill samlas vi på verandan i gryningen innan frukost. Har vi tur kommer en Short-tailed Nighthawk i gryningsljuset och kanske hör vi Ferrginous Pygmy-Owl i närheten. Snart kommer nya fågelbekanta fram såsom Green och Purple honeycreeper, Silverbeaked och Blue tanagers. Den vanliga bananaquiten är även bland de första arterna vi ser. Vi spanar efter kolibrier såsom Copper-rumped Hummingbird, White-necked Jacobin och kanske finner vi den lilla tuffa Tufted Coquette, där hannen har sina utstående orangefärgade plymer.
 
På sena eftermiddagen gör vi en tur till Wallerfield, ett område med morichepalmer, en vegetationstyp som tyvärr minskar snabbt på Trinidad. Här letar vi efter speciella arter som Moriche Oriole, Sulphury Flycatcher och den lilla snabba seglaren Fork-tailed Palm-Swift. Vi avslutar kvällen med uggle- och nattskärrespaning på Aripo Farm. Vi hoppas att hitta Paraque, White-tailed Nightjar, Common Potoo och med tur Tropical Screech-Owl eller tornuggla. Natt Asa Wright Nature Center.

Turquoise Tanager, Trinidad. Foto: Douglas Bratt

Dag 4: Sovmorgon eller om man vill så börjar man på verandan i gryningen. Efter frukost gör vi en kort vandring till den kända grottan där oljefåglarna huserar. Dessa får man endast besöka om man bor 3 dygn på Asa Wright. En spännande fågel, stor som en skarv. Efter lunch tar vi bussen längre upp i bergen och gör kortare stopp efter vägen. Målararter är: Golden-Olive Woodpecker, Black-faced Antthrush, Streaked Flycatcher, Turquoise Tanager, Long-billed Gnatwren och Gray Hawk. Kanske avsluta kvällen med skönt dopp i källan. Natt Asa Wright Nature Center.
 
 
Dag 5: En sista morgon på verandan. Vi fortsätter sedan till nordöstra hörnet på Trinidad till den lilla byn Grand Riviere. Här kommer vi att bo två nätter, paradisiskt precis vid stranden. Förhoppningsvis hinner vi göra en liten kort tur i skogen, men här finns även möjligheter till bad i havet. Vi håller utkik efter arter som brun pelikan, Yellow-rumped Cacique, Rufous Peppershrike och Orange-winged Parrot. Kanske får vi arbeta med ett par arter av de små seglarna, såsom Grey-rumped och Band-rumped Swift. Stranden vi bor på är känd för havslädersköldpaddor som här har en av sina äggläggningsplatser runt Trinidad. Vi är precis i början på säsongen för detta, så vi har vi tur får vi hålla oss vakna en stund in på kvällen för att få se dem. Natt i Grand Riviere.

Vackra blommor på Trinidad och Tobago. Foto Gigi Sahlstrand

Dag 6: Tidig uppstigning och skogspromenad för att söka efter den sällsynta Pawin eller Trinidad Piping Guan, en stor hönsfågel som lever sina dagar uppe i trädkronorna i regnskogen. Vi håller även utkik efter Black-tailed Tityra, Squirrel Cucko, Blue Dacnis, White-bellied Antbird, Silvered Antbird, Yellow Oriole, Crimson-crested Woodpecker, Piratic Flycatcher och Crested Oropendula.
 
Efter lunch åker vi till Aripo farm, en ny biotop med gräsmarker och en och annan mindre våtmark. Här kan vi förvänta oss arter som Wattled Jacana, Striated och Little Blue Heron, Red-Breasted Blackbird, Grassland Yellow Finch, Green-rumped Parrotlet, White-headed Marsh-Tyrant, Masked Yellowthroat m.m. I luften seglar kalkon- och korpgamar, som är vanliga här. På eftermiddagen väljer vi nog att besöka något skogsområde för att komplettera artlistan. Natt i Grand Riviere.
 
 
Dag 7: En tidig uppstigning denna morgon för att bege oss till östra delen av Trinidad. Här finns ett större våtmarksområde, Nariwa Swamp, som blir mer och mer påverkat av människor för varje år. Detta var ett otroligt område när Jan Lindblad var här i början på 1960-talet där han beskriver grodkonserten som öronbedövande. Vi kommer att besöka resterna av dessa miljöer med bl.a möjlighet att se Pinnated Bittern, Striated Heron, Limpkin, Grey-breastet Crake, Pied Water Tyrant m.m. Har vi tid finns kanske möjligheter att ta ett dopp i havet vid en långsträckt strand med mängder av kokosnötpalmer. Dessa drar till sig en hel del fågel som söker skydd i palmerna, t.ex. Yellow-headed Caracara, Fork-tailed Palm-Swift och Red-bellied Macaw.
 
Därefter åker tvärs över ön till vår kommande övernattning två nätter på Pax Guesthouse, ca ett par mil öster om Port of Spain.

Ruby-Topaz hummingbird. Foto: Stefan Adolfsson

Dag 8: Denna dag gör vi en tur till västra delen av Trinidad efter kusten. Vi letar efter måsar, tärnor och vadare. T.ex. sotvingad mås, kungstärna, Black Skimmer, Long-winged Harrier, sandsnäppa, dvärgsnäppa, mindre beckasinsnäppa, större och mindre gulbena, Willet, Green Kingfisher, Streak-headed Woodcreeper, Black-crested Antshrike m.m. Det finns även en lokal för den vackra Saffron Finch som vi kommer besöka. Vi avslutar dagen med en båttur ut i Caroni träsket för att se när de röda ibisarna anländer till sina övernattningsträd. En makalös upplevelse! Nu kommer vi att uppleva en riktig mangroveskog och här finns en hel del speciella arter knutna till denna biotop. Vi ser troligtvis i träden Cook´s Tree Boa och i vattnet glasögonkajman. På vägen ut har vi chans på Clapper Rail, Bicolored Conebill, Greater Ani, Masked Cardinal och den sällsynta kolibrin Green-throated Mango. Tillbaka till Pax Guesthouse på kvällen.
  
Dag 9: Under förmiddagen kommer vi att göra ett besök på ”Yerette-home of hummingbird”. Här har paret Ferguson byggt hela sin trädgård till ett enda smörgåsbord för kolibrier – de vimlar av dem! Vi får djupgående information om kolibrier. Vi flyger på eftermiddagen/kvällen till Tobago. Flyg avgår sent på kvällen till Frankfurt.

Hos paret Ferguson kommer vi garanterat se många olika sorter av kolibrier. Foto Gigi Sahlstrand

Dag 10: Hemkomst i Skandinavien.

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin