Dag-till-dagprogram, Antarktis

Lemairekanalen. Foto: Magnus Ullman

Dag 1: Flyg mot Sydamerika.

Dag 2: Anländer Buenos Aires, Argentinas huvudstad. Incheckning på hotell och under eftermiddagen besök vid Costanera Sur, Buenos Aires fina fågellokal. Här chockstartar vi med en lång rad sydamerikanska arter som vitkindad dopping, tjocknäbbad dopping, grönryggad häger, blåhäger, snöhäger, vithuvad visseland, svarthalsad svan, brun årta, flikjacana, amerikansk styltlöpare, dominikanertrut, Glittering-bellied Emerald, Green Kingfisher, Sooty Tyrannulet, Fork-tailed Flycatcher, Rred-crested Cardinal och Shiny Cowbird.

Dag 3: Flyg Buenos Aires-Trelew och vidare transfer till Puerto Madryn längs Patagoniens Atlantkust.


Dag 4: Med buss tar vi oss ut till Peninsula Valdés, en halvö med Världsarvs-status och ett reservat för marina däggdjur. Längs vägen kanske vi ser rödryggad vråk och guanaco, lamadjurets ursprung i det vilda. Från Puerto Piramides på Valdéshalvön gör vi en valsafari per båt där det främsta trumfkortet är sydkapare, en av de fyra arterna inom gruppen rätvalar. Andra arter här är sjöelefant, sydamerikanskt sjölejon och magellanpingvin, den första av en lång rad pingviner! Ute över vattnet ser vi kanske kungstärna och den lokala rasen av kentsk tärna, "cayennetärna", en ras med splittvarning, och längs stranden sydamerikansk skrattmås och sydamerikansk strandskata. Under eftermiddagen embarkerar vi M/S Ocean Nova, vårt hem för de närmaste tre veckorna, och sätter kurs söderut.

Gråhuvad albatross och svartbrynad albatross. Foto: Magnus Ullman

Dag 5-6: Till havs på väg mot Falklandsöarna. Detta är två extra härliga dagar som inte brukar inkluderas i Antarktiskryssningar. Här kan vi hoppas på bland annat sydlig kungsalbatross, sydlig jättestormfågel, brokpetrell, större lira, vithakad petrell, havslöpare, gråryggad stormsvala och vanlig dykpetrell, kanske också gulnäbbad albatross, mindre lira och bredstjärtad labb eller fjällabb.

Dag 7-8: Falklandsöarna. Vi planerar landstigningar på Carcass Island och Saunders Island i de västra delarna av Falkland. På Carcass letar vi efter den endemiska falklandsgärdsmygen (Cobb's Wren), en av resans tyngsta arter. Andra fåglar här är gentoopingvin, rödhuvad gås, chilensk bläsand, strimmig caracara, gråsvart cinclodes, sydsiska och kortstjärtad bältfink. På Saunders är klipphopparpingvinen den viktigaste arten. Här häckar dessutom tusentals par svartbrynade albatrosser och bland ögruppens relativt få tättingar ser vi sydtrast och svartkindad marktyrann.

 

Vi planerar också ett besök i Falklandsöarnas lilla huvudstad, Port Stanley, med delfinmås och den endemiska kortvingad ångbåtsand (Falkland Steamerduck) längs stränderna.

Ljusryggad sotalbatross, eleganten bland jättarna. Foto: Magnus Ullman

Dag 9-10: Till havs mellan Falklandsöarna och Sydgeorgien. I turistbroschyrerna brukar det stå "I två dagar slappnar vi av ombord och njuter av havsluften." Glöm det - vi skådare slappnar sannerligen inte av. Tvärt om, de långa seglatserna över den närings- och fågelrika Antarktiska oceanen är för oss en av resans viktigaste beståndsdelar. I vattnen mellan Falklandsöarna och Sydgeorgien råder ofta bra eller åtminstone hyggligt väder och då är det en sann njutning att stå uppe på däck och spana havsfågel. Den svartbrynade albatrossen har sina största kolonier på just Falklandsöarna, så vi lär se åtskilliga. Tänk dig dessutom två-tre arter albatross som samtidigt seglar strax akter om fartyget och ger utsökta möjligheter till studium!

Till havs mellan Falklandsöarna och Sydgeorgien. Åtminstone sydliga jättestormfåglar, brokpetreller och svartbrynade albatrosser i vårt kölvatten, troligen också någon vithakad petrell. Att horisonten lutar en aning är inte mycket att göra något åt. Det gör den på en sådan här resa. Foto: Magnus Ullman

Men här finns inte bara jättar. Bland de små antarktiska valfåglarna gäller det att spana intensivt efter både ljushövdad och smalnäbbad valfågel. Och bland de talrika havslöparna söker vi efter såväl svartmagad och vitmagad som grågumpad stormsvala. Här finns även svartryggad och brednäbbad dykpetrell - de antarktiska vattnens svar på våra alkor. Arterna är svårsedda och svårbestämda, så var på din vakt!

 

Vi ser de första sydstormfåglarna och brokpetrellerna liksom en och annan blåpetrell och vithakad petrell. Havsfågelskådning är en underbar sysselsättning. Särskilt till havs! Och glöm inte att spana ryggfenor - kanske några Peales delfiner eller timglasdelfiner följer båten en stund. Eller varför inte en flock grindvalar?

 

Ja, hur mycket vi får se hänger egentligen bara på hur flitiga vi är att spana. Och det bästa är att du bestämmer själv: här är ljust nästan dygnet runt... Och vill du gå inombords för en fika eller för att lyssna på något föredrag, så går det också bra. Kanske föredrar du att stå i lä inomhus på bryggan - dit besättning alltid hälsar dig välkommen.

 

Vi passerar den antarktiska konvergensen, d.v.s. den zon där det kyliga antarktiska vattnet möter det varmare vattnet från norr. Här sjunker snabbt vattentemperaturen och zonen är extra näringsrik. Det anges ofta att man ser mer havsfåglar här än i vattnen runt omkring. Stämmer det? Döm själv!

Sjöelefant, en av resans större personligheter. St. Andrews Bay. Foto: Magnus Ullman

Dag 11-15: Sydgeorgien. Sydgeorgien bjuder på ett hänförande landskap av enorma bergskedjor, väldiga glaciärer, fågelrika stränder och djupa fjordar. Vi anländer i början av sommaren då ön fortfarande är vackert inbäddad i ett tunt lager snö.

 

Historiskt sett har Sydgeorgien också mycket att bjuda på: I skyddade vikar ligger övergivna valfångarstationer som vittnar om den mycket lönsamma - men för valarna så katastrofala - fångstperioden i början av 1900-talet. Det var här som den brittiske polarfararen Ernest Shackleton landsteg efter sin fullständigt osannolika seglats. Sedan hans fartyg Endurance krossats av isen lyckades han tillsammans med några av sina mannar i en öppen livbåt ta sig över ett rasande polarhav. Vi hedrar denne polarhjälte med att besöka hans grav i Grytviken, en gammal valfångarstation med ett litet fint museum och en äkta norsk lantkyrka, en gång hitskeppad över havet!

Petrel. Detta är inte vårt fartyg under resan. Glädjande nog har valfångare som denna gjort sitt. Men utgör likväl en fascinerande syn i Grytviken. Foto: Magnus Ullman

Dessutom finns möjlighet att vandra med på Shackleton Walk, också kallad "Lilla Shackleton", d.v.s. den allra sista biten Shackleton och hans mannar gick över Sydgeorgien, från Fortuna Bay till valfångarstationen Stromness. 

 

Vi planerar också ett antal zodiaklandningar med mindre kultur och mer fåglar och däggdjur. Vid Elsehul brukar hoppas vi på den ganska sällsynta nordliga jättestormfågeln. Här häckar dessutom gråhuvad albatross. Salisbury Plain är en underbar strand där 10.000-tals kungspingviner huserar. Mäktiga djur med osannolikt smakfull färgsättning. Här finns vidare kerguelisk pälssäl, sjöelefant och Brown Skua, d.v.s. antarktisk labb av rasen lonnbergi. På Prion Island är målarten världens sydligaste tätting, sydgeorgisk piplärka, en minimal exklusivitet att se fram emot! Skulle vi hindras t.ex. av dåligt väder där har vi en reservchans vid Cooper Bay.

Macaronipingvin, viktig art i Cooper Bay. Foto: Magnus Ullman

Bland andra av Sydgeorgiens invånare vi hoppas stöta på kan nämnas gentoopingvin, macaronipingvin, antarktisk skarv, gulnäbbad stjärtand och antarktisk tärna. Andra platser vi hoppas besöka på Sydgeorgien är Nordenskjold Glacier, St. Andrews Bay och Gold Harbour. Räkna med intensiva dagar!

Kungspingviner, Salisbury Plain, Sydgeorgien. En syn man inte glömmer. Foto: Magnus Ullman

Dag 16-17: Med Sydgeorgiens dramatiska bergsstup och talrika fågelkolonier i färskt minne ger vi oss åter av ut på havet - nu äntligen med kurs över Scotiahavet mot den antarktiska kontinenten!

 

Vi kan mycket väl ha sett det första isberget redan innan vi nådde Sydgeorgien. Nu blir de allt talrikare ju längre söderut vi kommer. Få naturfenomen har sådan magi som isberg. Med sin oändliga variation i form och färg tröttnar man aldrig på dem! Trodde du att isberg är "vita"? Glöm det!

 

Till havs ser vi förmodligen svartbrynad albatross, antarktisk valfågel, sydstormfågel, vithakad petrell och brokpetrell. Har vi inte sett den förr, så gör vi det förhoppningsvis här - ispetrellen, de antarktiska isviddernas okrönta skönhetsdrottning!

 

Under denna seglats kommer vi också att passera den viktiga latituden 60°S - och först då är vi verkligen i Antarktis!

Dag 18-21: Sydshetlandsöarna och Antarktiska halvön. På väg söderut når vi förr eller senare packisen som är vikvalens huvudsakliga hemvist.

 

Så småningom seglar vi söderut väster om Antarktiska halvön. Här är oftast bra eller hyggligt väder på sommaren och att se de oändliga snö- och isvidderna på den antarktiska kontinenten är en upplevelse man aldrig riktigt hämtar sig från.

Hakremspingvin i snöfall. Det är ju ändå sommar. Foto: Magnus Ullman

På dessa breddgrader är det bara minimala promillen av marken som inte är snötäckt. På dessa små ytor samsas allt - häckande pingviner, jättestormfåglar, sälar och människor. Det är således här även vi gör våra landstigningar per zodiak. Vi planerar bl.a. ett besök på Deception Island, en ännu aktiv vulkan där vi bokstavligen seglar in i kratern och har chansen att bada i öns varma källor. Här kan vi också promenera bland tusentals hakremspingviner på den svarta lavastranden.

 

Ännu en plats vi siktar på är Paradise Bay, en naturskön bukt omgiven av mäktiga glaciärer som fyller viken med stora, fascinerande isberg. Här stöter vi kanske på krabbätarsälar.

 

Vid Port Lockroy häckar stora kolonier av gentoopingviner och här finns ett utsökt litet museum och ett postkontor.

Dominikanertrut. Foto: Magnus Ullman

Förhoppningsvis tillåter oss issituationen att ta oss söderut till den smala och ytterst anslående Lemairekanalen.

 

Bland andra arter i Antarktis kan nämnas den lilla söta adeliepingvinen, sydpolslabb och antarktisk skarv av rasen bransfieldensis som ibland ges artstatus samt den egendomliga större slidnäbben, Antarktis egen höna (eller vad det nu är).

Vi spanar weddellsäl från gummibåt. Foto: Magnus Ullman

Precis som ute till havs är vi skådare synnerligen aktiva ute på däck även då vi befinner oss i själva Antarktis. Det är här vi har chans på den ganska sällsynta antarktispetrellen. Kanske ligger den fruktade sjöleoparden på ett isflak.

 

I Antarktis gör vi dagliga landstigningar, som regel flera per dag. Exakt vilka öar, kolonier eller platser som kommer att besökas är något osäkert och dels beroende av vädret men också av vilka andra fartyg som finns i området. Även om man inte ser till många fartyg under en sådan här resa, vill vi naturligtvis undvika att gå iland i en koloni med pingviner, jättestormfåglar och labbar samtidigt med 350 passagerare från ett annat fartyg. Då väljer vi hellre en egen koloni!

Sydpolslabb. Mycket längre söderut kommer man inte. Foto: Magnus Ullman

Dag 22-23: Under två dygn seglar vi norrut över Drakesundet - och har vi inte haft dåligt väder och/eller rejäl sjögång tidigare så kanske vi få det nu. Förhoppningsvis kan vi likväl skåda under större delen av överfarten och ta farväl av kungsalbatross, gråhuvad albatross och alla andra fantastiska pelager vi stiftat bekantskap med under de senaste veckorna. Runt Kap Horn brukar flockar av grålira hålla till. Har du sett arten på svenska Västkusten? Det är här de bor! När vi närmar oss fastlandet ökar dessutom chansen på Magellans dykpetrell.

Dag 24: Tidigt på morgonen seglar vi genom Beaglekanalen in till Ushuaia, vackert beläget på Eldslandet vid de snötäckta Andernas fot. Väl inne i Beaglekanalen bör vi se såväl chilensk labb som sydamerikansk tärna. Vi debarkerar i den lilla argentinska staden Ushuaia. Möjlighet till sightseeing i världens sydligaste stad för den som vill. Kanske hinner vi ett kort besök på soptippen med chans på den exklusiva vitstrupiga caracaran
  Någon gång vid lunchtid flyger vi till Buenos Aires med Aerolineas Argentinas. Transfer till vårt hotell. På kvällen njuter vi av en fartfylld tangoshow och äter en avslutande god middag.

Dag 25:
Flyg hemåt.

Dag 26: Hemkomst Skandinavien.

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin