Kuba 15–25 mars 2017

Reseledare: Carl-Axel Bauer  FULLBOKAD

Cuban Tody - "Kubas vackraste fågel"? Foto: Carl-Axel Bauer

Hettan börjar släppa, den sena eftermiddagsvärmen börjar kännas behaglig. En grå kattfågel hoppar i buskagen längs den lilla grusvägen. Papegojor skriker i bakgrunden. Men vårt fokus är på det glesa trädet med rosa knoppar, som här och där spruckit ut till vita blommor. Plötsligt ett surr från snabba vingar - är det vår målart? Nej, den är för stor, det är en kubasmaragd. Vi väntar i andlös spänning. Så hör vi ett dovt, summande läte, som vore det en stor humla. Vi spanar ivrigt bland de blommande grenarna och där är den, världens minsta fågel, bikolibrin! Så liten den är! Och så skickligt och snabbt den manövrerar i flykten  fram och tillbaka, upp och ner och åt sidorna  som bara kolibrier kan!

Cuban Trogon är Kubas nationalfågel. Foto: Carl-Axel Bauer

Efter vår första natt på Kuba, i Havanna, åker vi buss till Belén, i Sierra de Najasa i ostcentrala Kuba. I det glesa skogsområdet finns ett par lokala endemer, svåra att se på annat håll, nämligen Giant Kingbird och Cuban Palm Crow, samt åtskilliga mer spridda arter som Cuban Amazon, Cuban Parakeet, Kubas nationalfågel Cuban Trogon, Cuban Pygmy Owl, Cuban Emerald, och Cuban Crow. Vi bör också få se ett antal färggranna nordamerikanska skogssångare och många fina fjärilar!

American White Ibis är vanlig på Cayo Coco. Foto: Carl-Axel Bauer

Den bitvis grunda kusten i norr, som vetter mot Bahamas-arkipelagen, med korallöar och mangroveträsk, är mycket intressant ur fågelsynpunkt. Här bor vi tre nätter på Cayo Coco på ett utmärkt "all inclusive"-hotell, med bra fågellokaler i närheten och möjlighet till fina bad utanför hotellrummet! Arter vi hoppas finna här är West Indian Whistling Duck, American Flamingo, Zenaida Dove, Key West Quail Dove, Great Lizard Cuckoo, Oriente Warbler, Cuban Gnatcatcher och La Sagra´s Flycatcher. En av Bahamas-arterna som vi skall leta efter här är Bahama Mockingbird. Dessutom kan vi räkna med ett stort antal nordamerikanska hägrar, vadare och skogssångare!

Bee Hummingbird, Världens minsta fågel, finns bara på Kuba och vi har chans att se den i Zapata-området! Foto: Carl-Axel Bauer

Resan fortsätter till Zapata-området vid Kubas sydkust, där vi tillbringar tre nätter på ett hotell alldeles intill havet och med flera intressanta fågelarter i hotellträdgården! Zapata-området är förmodligen Kubas fågelrikaste område, med saliner, fina våtmarker och skogsområden, där vi har chans att hitta många av Kubas endemiska fåglar, t.ex. Blue-headed Quail-Dove, Fernandina´s Flicker, Cuban Tody, Bee Hummingbird, Bare-legged Owl, Zapata Wren, Yellow-headed Warbler och Zapata Sparrow!

Bare-legged Owl – en av två endemiska ugglor på Kuba. Foto: Carl-Axel Bauer

Vi avrundar vår resa på Kuba med två nätter i San Diego i nordväst. Där besöker vi den fina, kuperade, nationalparken la Guira. Målarterna här är Cuban Solitaire och Olive-capped Warbler och det finns chans på många andra kul arter som Scaly-naped Pigeon, Cave Swallow och Red-legged Honeycreeper. I jordbrukslandskapet, nära vårt hotell, kommer vi leta efter den vackra, men svårsedda och mycket lokala, Cuban Grassquit.
 
Sista dagen på Kuba åker vi, via ett par fina fågelsjöar med många arter änder, till Havanna för lite sightseeing.
 

Carl-Axel Bauer har tidigare rest och skådat på Kuba och ledde AviFaunas första resa dit 2016. Det här blir AviFaunas andra resa till Kuba.

Cuban Grassquits – utan tvekan Kubas sötaste fågel – men ack så svår... Foto: Carl-Axel Bauer

Resrutt. Dag 1: Gruppen sammanstrålar på kvällen på vårt hotell i utkanten av Havanna. Dag 2: Lång transport (ca 50 mil) till La Belén och Sierra de Najasa på ostcentrala Kuba, med skådarstopp längs vägen. Natt i Belén. Dag 3: Förmiddagsskådning i Najasa. Under eftermiddagen busstransport till Cayo Coco (ca 30 mil), med skådarstopp längs vägen. Natt i Cayo Coco. Dag 45: Vi skådar på Cayo Coco och några andra närbelägna öar. Nätter på Cayo Coco. Dag 6: Bussresa till Playa Larga i Zapata-området (ca 40 mil), med skådarstopp längs vägen. Natt i Playa Larga. Dag 78: Vi skådar i saliner, sankmarker och skogsområden i Zapata-området. Nätter i Playa Larga. Dag 9: Förmiddagsskådning i Zapata-området. Efter lunch busstransport, via Havanna, till San Diego de los Banos (ca 35 mil). Natt i San Diego. Dag 10: Heldagsskådning i La Guira nationalpark och omgivningarna till San Diego. Natt i San Diego. Dag 11: Vi åker till Havanna (ca 12 mil), med några skådarstopp vid två fina fågelsjöar rätt nära Havanna. Kort sightseeing och lunch i Havanna. Därefter, för de som önskar, transport till flygplatsen för flyget till Europa.

 
Pris utan flyg: 29.600 kr. (9–11 delt.).
Pris med flyg: ca 40.100 kr. (9–11 delt.).
Enkelrumstillägg: 2.300 kr.
Ungdomspris: 26.300 kr.
Allt detta ingår:

Logi i dubbelrum på turistklasshotell (även ett 4-stjärnigt "all inclusive" hotell) eller lodger
Helpension
Alla transporter
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Svensk reseledare
Kubansk, engelsktalande, guide
Lokala fågelexperter
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Dricks till guider och chaufför
 

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till med det mot en expeditionsavgift om 150 kr .
Preliminärt flygbiljettspris: 10.500 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.
 
Klimat. Soligt och varmt, ofta mellan 20–30°, men svala morgnar kan förekomma, liksom regn.
 
Tempo. Medeltempo. Vissa dagar någon timmes siesta efter lunch, med möjlighet till bad eller vila.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 2.960 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin