Trinidad & Tobago 26 mars – 3 april 2019

Reseledare: Gigi Sahlstrand

Karibien! Foto Gigi Sahlstrand

Morgondimman lättar i dalgången vid Asa Wright Nature Center och vi samlas på verandan för att beskåda fågelaktiviteten. Det här är den perfekta platsen för en introduktion till Sydamerikas många fågelfamiljer. Flera arter kolibrier surrar bland buskarna och vid fruktmatningen möter vi fåglar med exotiska namn som tangaror, honungssugare, messångare, banansmyg och trädklättrare. Lite blyg är den blåkronade motmoten som sitter i närmsta busken. När dimmorna skingras upptäcker vi en tukan som solar sig i trädtoppen neråt dalen och på håll hörs en skäggklockkotinga. Vilken början på dagen innan vi ger oss ut på dagens första vandring i regnskogen på Trinidad.

Röda ibisar, Trinidad. Foto: Stefan Adolfsson

Trinidad och Tobago är ett land och består av två systeröar som ligger ca 10 km norr om Venezuela. Trinidad ryms inom sjön Vänerns yta och Tobago är ca hälften så stort som Bornholm. Trots att landarealen på Trinidad och Tobago inte är större än 5100 km² är naturen variationsrik från vackra sandstränder och rika mangroveträsk till häftiga regnskogsmiljöer på upp till ca 900 meters höjd över havet. Detta gör öarna till de fågelrikaste i Karibien men detta beror i huvudsak att öarna en gång hängt ihop med Sydamerka. Vädret är behagligt den här tiden på året men ibland kan det komma lite regn emellanåt, men det friskar bara upp. Jan Lindblad, en av de första stora naturfilmarna i Sverige på 1960-70 talet hade Trinidad som bas under ett år, 1963, då han tidsvis gjorde kortare resor även till andra länder. Han avslutade vistelsen genom att skriva boken ” Resa till röda fåglar” (1966). Vad han syftade på var när 100-tals röda ibisar satte sig på nattkvist på en liten ö i Caroni träsket på västra Trinidad. Självklart gör vi en tur och tittar på detta skådespel en kväll under resan.

Närkontakt med läderhavsköldpadda. Foto Gigi Sahlstrand

Vi flyger först till Tobago, denna lilla paradisö strax norr om Trinidad. Vi bör få uppleva en magisk karibisk solnedgång från flygplansfönstret strax innan vi landar. På Tobago tar vi första natten intill det turkosblåa havet. Vi fortsätter sedan, efter sovmorgon, till Trinidad med ett mindre flygplan, en resa som tar ca 20 min. Vid flygplatsen möts vi av en buss som tar oss upp till Asa Wright Nature Center, en fågelskådares dröm och egentligen en plats som alla fågelskådare borde se en gång i livet. Asa Wright NC är en gammal kaffe- och kakaoplantage som sedan 40 år är ett 800 km² skyddat område i bergen på norra Trinidad. Vid ett tillfälle skall vi besöka troligen den mest lättillgängliga grottan i världen för oljefåglar, en stor fruktätande nattskärrelik fågel. Detta gjorde även Jan Lindblad 1963 och var då den första som filmade oljefåglar i becksvart mörker med infraröd film. Efter tre nätter förflyttar vi oss sedan till byn Grand Riviere på nordöstra sidan, där vi skall försöka se Trinidads enda endem, Trinidadpipguan.  Här bor vi två nätter och har vi tur kommer kanske en läderhavsköldpadda upp på stranden för att lägga sina ägg någon natt. Vi förflyttar oss sedan tillbaka till ett hotell uppe i bergen nära Port of Spain, huvudstaden på Trinidad. Här bor vi två nätter och kommer under dagarna besöka olika fågelmiljöer, från kust och jordbruksmarker till skog i bergen. Ett av målen är även mangroveträsket Caroni Swamp med de röda ibisarna.

Vandring i underbar regnskogsmiljö. Foto Gigi Sahlstrand

Gigi Sahlstrand har tidigare besökt Trinidad & Tobago under fler resor och ledde den senaste AviFaunaresan hit 2017. Under resan har vi också med oss förstklassiga lokala fågelguider. För AviFauna blir det här sjätte resan till Trinidad och Tobago.

Vi har chans att se närmare 190 fågelarter under resan.

 Kolibrierna surrar överallt i Yerette.. Foto Gigi Sahlstrand

Resrutt. Dag 1: Resan startar på Tobago där vi övernattar på Crown Point. Dag 2: Vid lunchtid flyg över till Trinidad. Boende på Asa Wright Nature Center tre nätter. Dag 3: Morn Bleu, Asa Wright, Wallerfield, Aripo Farm. Natt Asa Wright  Dag 4: Asa Wright bl a oljefåglarna. Natt Asa Wright. Dag 5: Utflykter runt Grand Riviere. Boende 2 nätter vid stranden vid Grand Riviere. Dag 6: Grand Riviere med bl a förhoppning på sköldpaddor och Trinidad Piping Guan, Aripo Farm. Dag 7: Nariwa Swamp, 2 nätter på Pax guesthouse, Port of Spain. Dag 8: Heldag på västkusten med bl a båtfärd ut i Caroni Swamp till de röda ibisarna. Dag 9: Yerette-home of hummingbirds. Flyg till Tobago där resan avslutas på Tobagos internationella flygplats.
 
Pris utan flyg: ej fastställt (maximalt 10 delt.).

Pris med flyg: ej fastställt (maximalt 10 delt.).

Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
Ungdomspris med flyg: ej fastställt.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Helpension
Inrikesflyg
Alla transporter
Båttur
Samtliga inträden
Lokala guider
Svensk reseledare
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan
  

I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.

Preliminärt flygbiljettspris: ej fastställt. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.

Klimat. Denna tid är torrperiod, soligt och varmt, ofta 20–30º C. Emellanåt kan vi dock få någon regnskur som friskar upp.
 
Tempo. Som helhet en stork. Som vanligt i tropikerna är bästa skådningen tidiga morgnar. Det blir några heldagar i fält, i lugnt tempo. På Trinidad får vi några lättare dagar i slutet på resan.
 

Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med.  Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin