Dag-till-dagprogram, södra Turkiet

Zeustemplet vid Uzuncaburç är mäktigt. I området finns dessutom balkan- och mellanspett. Foto: Magnus Ullman

Dag 1: Flyg via Istanbul till Adana. Transfer till vårt hotell.

 

Dag 2: Första dagen ägnas åt Çukurovaslätten, där vi åker runt på föga trafikerade småvägar i öppna jordbruksbygder. Här kör vi längs Seyhanfloden och hoppas på flera exemplar av den granna smyrnakungsfiskaren. Någon streckad prinia kan vi också räkna med och den stiliga levantbulbylen är relativt vanlig. Här och var sitter svarthakad buskskvätta. Vid Tuzla Gölü brukar det finnas större flamingo, silkeshäger och ägretthäger. I området övervintrar mängder med vadare och vi kan bl.a. hoppas på svartbent strandpipare, sandlöpare, små- och mosnäppa, rödspov och svartsnäppa, kanske också styltlöpare. Dessutom jagar örnvråk i det öppna landskapet. I sjöns omgivning kan vi också räkna med vattenpiplärka och kalanderlärka. Natt i Adana. 

Örnvråken är ganska vanlig i södra Turkiet under vintern. Foto: Magnus Ullman

Dag 3: Idag fortsätter vi på Çukurovaslätten, och besöker den stora sjön Akyatan Gölü, där vi spanar efter svarthuvad trut och svarthuvad mås. I glesa partier med starr och vass kan vi förhoppningsvis nöta fram pungmes, blåhake, kaveldunsångare, streckad prinia och cettisångare. Viss chans på gråfiskare längs områdets kanaler. Vi siktar på lunch i en restaurang i Karataş med utsikt över Medelhavet. På stranden nedanför restaurangen har vi tidigare noterat kaspisk trut och ute över havet har vi sett medelhavslira på håll. Vi tittar även i fiskehamnen där det är gott om medelhavstrutar. Natt i Adana.

 

Dag 4: Transport västerut. Vi stannar till för lunch vid ännu en praktfull medeltida borg, Kizkalesi, med härlig utsikt över havet. Blåtrast, klippnötväcka och sammetshätta hör till hyresgästerna. Vid Silifke-borgen hoppas vi på murkrypare och stensparv samt beundrar den fantastiska utsikten över den vindlande floden Göksu. Natt på 4-stjärnigt hotell vid stranden i Silifke.

Klippnötväckan trivs på de gamla borgarna. Foto: Magnus Ullman

Dag 5: Göksudeltat är ett enormt viktigt område för tusentals och åter tusentals övervintrande sothöns och änder från norr. Vi nöter i flockarna och hoppas upptäcka någon kopparand. Här och var kommer några dvärgskarvar flygande förbi. Större skrikörnen har också upptäckt detta eldorado och vi ser flera ex. som jagar bland änder och sothöns. Kanske finns här också någon kejsarörn. Detta är dessutom Turkiets enda häckplats för den stiliga purpurhönan och den västligaste häckplatsen för den lika stiliga svarta frankolinen. Forsärla övervintrar och kungsfiskare finns i flera exemplar. Kornsparv samt sånglärkor och andra lärkor övervintrar i tusental och stenfalk och pilgrimsfalk jagar bland dessa och andra fåglar. Natt i Silifke.

 

Dag 6: En heldag i bergen innanför kusten. I tallskogen vid Demircili letar vi ännu en av resans viktigaste arter, Krüpers nötväcka – här hittar vi förhoppningsvis också trädgårdsträdkrypare, balkanmes och klippnötväcka. Vi fortsätter upp till det antika Zeustemplet vid Uzuncaburç, vägg i vägg med den lokala moskén! Runt det förhållandevis välbevarade templet med alla sina kolonner har vi tidigare sett såväl balkanspett som mellanspett. Lite högre upp kommer vi in i fascinerande miljö med mängder av fantasieggande katakomber uthuggna i klipporna. Mäktigt även om det inte är så fågelrikt, men dubbeltrast lär vi åtminstone se, och på tidigare resor har vi även sett minervauggla just här. Natt i Silifke.

Klippsvala, en övervintrare vi ser i de lägre bergen. Foto: Magnus Ullman

Dag 7: Dagen inleds med ett morgonbesök på kullarna ovanför Taşucu, där vi under tidigare resor sett finschstenskvätta och klippsparv. Vi bör också hinna ett besök runt Akgöl, där vi botaniserar vidare bland alla änder. Förmodligen har vi redan sett rostand och rödhuvad dykand – annars gör vi ett försök idag. Under eftermiddagen transport tillbaka till vårt hotell i Adana.

 

Dag 8: Hemflyg.

Levantbulbyl – snygg, charmig och vanlig. Foto: Magnus Ullman

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin