Dag-till-dagprogram, Israel

Dag 1. Flyg till Tel Aviv. Vi anländer på eftermiddagen och hinner möjligen med en kortare promenad ner till stranden innan mörkret. Natt på hotell Center.

Dag 2. Dagsutflykt till norra Negev med möjligheter att se ökenfåglar som ökenlöpare, lärkor och stenskvättor. Även i Tel Avivs utkanter och grönområden möter vi de första exotiska fåglarna, som hägrar och kungsfiskare. Nattguidning i Tel Avivs kulturkvarter Nevet Zedek, natt på hotell Center.

Tranorna är på väg inför natten. Huladalen. Foto: Daniel Green

Dag 3. Transfer till Jerusalem, där vi guidas på ringmärkningen vid Jerusalem Bird observatory. Här bedrivs ringmärkning i en frodig bergssluttning alldeles intill Knesset – riksdagshuset. Det finns gott om fåglar i snåren och bland nordliga idel bekanta flyttfåglar kan vi också träffa de första balkanspettarna. De historiska platserna Oljeberget, Klagomuren och Golgata är en annorlunda upplevelse och vår svensktalande guide berättar legenderna på plats. Natt i Jerusalem.

Dag 4. Transfer till Hula Valley via Kefar Ruppin med fågelrika fiskdammar. Via stenökenartade miljöer når vi den bördiga Jordandalen och fågelrikedomen blir plötsligt påtaglig. Längs vägen sitter varfåglar (av rasen aucheri) och tofslärkor sjunger så vi får vårkänslor. Säkert stannar vi inför synen av de första vita hägrarna eller andra fågelflockar och rovfåglar som är uppe och seglar i den vårvarma luften. Natt på Kefar Blum.

Sporrvipan är en karaktärsart i stora delar av Israel och kan ses i stort sett på vilken gräsmatta som helst. Foto: Daniel Green

Day 5–7. Huladalen är ett stort och fågelrikt område med en rad olika miljöer som hyser olika fågelarter. I fiskdammarna tittar vi på änder och pelikaner, i dalen i allmänhet jagar rovfåglar av många arter, örnvråk och större skrikörn är karaktärsarter och 2011 sågs här hela 15 rovfågelarter på ett tredagars besök. Överallt syns de stora flockarna tranor i det öppna landskapet och sannolikt pågår alltjämt de vita pelikanernas flyttning, vilket brukar innebära flockar med hundratals. En morgon deltar vi i ringmärkningen av småfåglar och får möjlighet till nära möten med spännande sångare, skvättor och säkert en och annan bekant från norr.

Kvällen är tid för det mäktiga skådespelet av alla ca 30.000 tranor som kommer in för nattvila i de grunda våtmarkerna. Våtmarkerna besöker vi även i gryningenför att bese det stora uppfloget mot den uppgående solen.  Gryning och skymning är också den tid som det lönar sig mest att spana efter däggdjur och här finns spännande djur som guldsjakal och djungelkatt som vi tar en extra nattrunda för att försöka få se. Tillbaka i hotellträdgårdarna kan den som vill låta sig fascineras av de egyptiska fruktfladdermössens framfart under gatlyktorna.

En annan dagsutflykt går mot det snöklädda Mount Hermon som ständigt syns i fonden norr om dalen. Rovfåglar som hökörn och gåsgam är möjliga att se vid Gamla-reservatet och med lite tur klippnötväcka och klippsparv. Natt på Kefar Blum. Notera att dagsutflykterna som görs från Kefar Blum är helt frivilliga, här passar det lika bra att “stanna hemma” för den som vill njuta av lata dagar i hotellträdgården bland palestinasolfåglar och fjärilar. Givetvis träffas vi till middagen för att gå igenom dagens fåglar.

Dvärgskarv kan ses i de störra våtmarksområdena i Israel. (en storskarv till vänster) Foto: Daniel Green

Dag 8. Vi lämnar det pastorala Kefar Blum och kör tillbaks mot Medelhavskusten och de fågelrika fiskdammarna vid Magan Mikhael. En mindre naturskön miljö men oftast väldigt fågelrik. Här får vi nya chanser att ta närbilder på smyrnakungsfiskare och gråfiskare eller svart stork och ägretthäger. Här finns också nya arter jämfört med  i inlandet, vadare och måsar av flera arter är spännande att botanisera bland. Eftermiddagen och kvällen avnjuter vi vid stadsnära våtmarksreservatet Ein Afek utanför Haifa med massor av övernattande bruna glador. Natt i Haifa. 

Gråfiskaren är en udda uppenbarelse som finns i både kust och inlandsmiljöer. Foto: Daniel Green

Dag 9. För den morgonpigge är en promenad i vackra Haifas centrala grönområde en fågelrik möjlighet. Här finns balkanspett och palestinasolfågel mitt i stan. Transfer till Tel Aviv. Rustik lunch på Abu Hassan´s, avskedsfika på mysigaste konditoriet i trendiga men trevliga Nevet Zedek. Eftermiddagsflyg hem.

Honan av palestinasolfågeln är inte lika färgstark som hanen. Foto: Daniel Green
 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin