Dag-till-dagprogram, Kanarieöarna

Klipphöna finns på alla de tre öar vi ska besöka och vi har god chans att få se något eller några exemplar av denna vackra fågel. Foto: Curt Johnsson
Dag 1: Flyg till Teneriffa. Efter inkvartering på hotellet i Puerto de la Cruz tar vi en promenad i omgivningarna. God chans på enfärgad seglare, kanariegransångare, sammetshätta, kanariefågel, koboltmes/teneriffae, koltrast/cabrerae och tornfalk/canariensis. Munkparakit och skrattduva finns i grannskapet (införda). Den stora fjärilen monark ses ofta vid hotellet. Natt på Teneriffa. 
 
Dag 2: Vi börjar dagen med att åka till västra Teneriffa. I staden Icod de los Viňos tar vi en titt på det uråldriga drakblodsträdet Drago Milenario. 
 
Sen åker vi till duvlokalen Monte del Agua. Det är en lång promenad till utsiktspunkterna – motorfordonstrafik förbjuden – och vi nöjer oss med den första med hyfsad chans på kanarieduva och viss på lagerduva. Det är risk för dimma här uppe i bergen och vi får vara lite flexibla om vädret sätter käppar i hjulet. God chans på kanarieödla, om solen är framme. 
 
I grannskapet ligger bergslokalen Erjosdammarna där vi har chans på bl.a. kanariefågel, sammetshätta, kanariegransångare, rödhake/superbus, kornsparv, bofink/canariensis, sparvhök/granti och ormvråk/insularum. Vid soligt väder ser vi även en och annan intressant fjäril. Viss chans på klipphöna. Tillfälligt noterade: amerikansk kricka och ringand. Fältlunch. 
 
Nästa anhalt är kanarietallskogen i Las Lajas där vi siktar på att få se blå bofink. Här finns även större hackspett/canariensis, kanariepiplärka, kanariefågel, koboltmes och kungsfågel/teneriffae.
Kanariefågeln är ganska vanlig på Teneriffa – här en hona i Las Lajas. Foto: Curt Johnsson
Sista målet för dagen är månlandskapet uppe i den 3700 meter höga vulkanen Teides krater (vi kommer att vistas på lite över 2 000 meters höjd). Vi låter oss tjusas av den annorlunda fysiska miljön, samt någon kanariepiplärka. Natt på Teneriffa.
 
Dag 3: Morgonflyg till ön Fuerteventura. Efter landning åker vi till hotellet och hyser in vårt bagage i ett låst förvaringsrum. Vi är där för tidigt för incheckning, men det är skönt att bli av med bagaget. Därefter åker vi till lokalen Barranco de la Torre och siktar på att få se kanariebuskskvätta, smutsgam, glasögonsångare och ökentrumpetare, liksom afrikansk borstekorre och atlantödla. Fältlunch lite längre fram. 
 
Så åker vi till vattenreservoaren Embalse de los Molinos. Utmed promenaden sista biten dit har vi förhoppningsvis kunnat se dvärglärka, ökentrumpetare och härfågel. I den tämligen fågeltomma reservoaren är rostand karaktärsart och i dess närhet afrikansk borstekorre. För inte länge sedan fanns här emellanåt marmorand och kamsothöna och noterade rariteter inkluderar amerikansk bläsand, blåvingad årta och mindre sultanhöna. Det är istället omgivningarna som drar till sig vår uppmärksamhet med chans på ökentrapp, ökenlöpare och smutsgam. Chans även på tjockfot, svartbukig flyghöna, ökenvarfågel och kanariebuskskvätta.
Smutsgamarna på Fuerteventura är av en egen ras, majorensis. Foto: Curt Johnsson
Vi avslutar dagen vid La Oliva med god chans på ökentrapp och ökenlöpare. I omgivningarna finns även klipphöna, härfågel, kanariepiplärka, glasögonsångare, ökenvarfågel och ökentrumpetare. Övernattning på Fuerteventura. 
 
Dag 4: Andra dagen på Fuerteventura: Vi startar vid vattenreservoaren Catalina Garcia, en vanligtvis fågelrik lokal. Styltlöpare och roständer är vanliga och vi bör även kunna se silkeshäger. God chans på skedstork och kanske kommer även att par svartbukiga flyghöns in för att dricka. Vid AviFaunaresan 2007 hade vi även ringand och två dvärgörnar här. Om lokalen är torrlagd, vilket den var 2009, gör vi ett kortare försök att hitta dvärgörnarna. 
 
Så åker vi upp i bergen. Efter ett kortare stopp för fältlunch och närkontakt med kanariepiplärka och afrikansk borstekorre åker vi vidare till Las Peñitas där målrasen är koboltmes/degener. I området finns även ökenvarfågel, palmduva, sammetshätta och kanariebuskskvätta samt afrikansk borstekorre och atlantödla. Ibland ses klipphöna och berberfalk.
Den afrikanska borstekorren är en söt gynnare. Foto: Curt Johnsson
Vi avslutar dagen vid Las Salinas för vadare och havsfåglar. Förra gången hade vi två oceanlöpare här. Efter detta är det dags att äta middag innan vi åker till hotellet för att hämta bagaget. Därefter tar vi flyget ”hem” till Teneriffa. Natt på Teneriffa. 
 
Dag 5: Denna dag förlägger vi till norra Teneriffa. Vi börjar med ett besök uppe i kanarielagerskogarna vid El Bailadero på Anagahalvön. Om inte dimman skymmer vår sikt är detta bästa platsen på Teneriffa för att få se kanarieduva sittande. Här siktar vi även på att bl.a. få se rödhake/superbus och kungsfågel/teneriffae. Vi såg en adult berberfalk här 2009. Fältlunch i grannskapet. 
 
Så tar vi oss ner mot Atlantkusten för skådning över havet. Målarten är oceanlöpare som här har en vinterhäckande population. Med tur ser vi några exemplar, trots att det är ljust ute. Det gick bra 2009. 
 
Dag 6: Vi åker morgonfärja till grannön La Gomera. Innan vi lämnar land spanar vi på omkringflygande medelhavstrutar/atlantis samt fåglar på stranden, t.ex. silkeshäger. Under överfarten tittar vi efter småflockar av kortfenad grindval. Kanske får vi även syn på någon flock delfiner, vanligen springare eller öresvin. Med en god portion tur ser vi någon dvärglira. 2009 sågs faktiskt en oceanlöpare här, på nära håll. 
 
Vi har tagit med oss minibussarna och åker nu en bit in på ön La Gomera och förundras över hur frodig växtligheten är. Vårt mål är den stora kanarielagerskogen Bosque del Cedro. Här gör vi stopp på Mirador la Carbonera med det huvudsakliga målet att se lagerduva och kanarieduva. Skogstättingar som sammetshätta och koboltmes lär komma i vår väg. 
Fältlunch. 
 
Vi far vidare till Mirador de Bailadero för ännu ett försök på duvorna – tyvärr är det ofta dimma här – och sen tar vi en promenad på Östra La Gomera för glasögonsångare, med chans på klipphöna. Färja tillbaka till Teneriffa med ny spaning efter valar, delfiner och fåglar. Natt på Teneriffa.
Vegetationen på La Gomera är riktigt frodig. Foto: Curt Johnsson
Dag 7: Denna dag åker vi till södra Teneriffa och spanar av vattenreservoaren Roquite del Fraile. Den har raritetspotential, främst när det gäller hägrar, änder och vadare. Exempel på rariteter som noterats är amerikansk kricka, ringand, mindre bergand, amerikansk tundrapipare, gulbröstad snäppa, tuvsnäppa och större beckasinsnäppa. Vi hoppas på någon av dessa, men tror främst på skedstork, kohäger, silkeshäger, medelhavstrut/atlantis, silltrut/graellsii/intermedius och kanarieödla. Fältlunch. 
 
Vi spanar därefter av intilliggande Punta de la Rasca. Här finns ökenvarfågel, glasögonsångare och kanariepiplärka och med tur ses även klipphöna. Spansk sparv finns i närheten.
Kanariepiplärkan finns på alla öarna. Foto: Curt Johnsson
Så far vi hem till hotellet i Puerto de la Cruz där det på eftermiddagen ges lite tid till att bada, shoppa, skriva vykort eller vad man nu kan tänkas göra. En del tar en skådartur i grannskapet. Vi avslutar dagen med en god middag nere vid Atlanten. Natt på Teneriffa. 

Dag 8: Flyg hem. 

Notera: Ordningsföljden på dagsmålen på Teneriffa kan komma att kastas om efter väderläget. Detta gäller framför allt vid dimma uppe i bergen.
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin