Dag-till-dagprogram, Marocko

Dag 1: Resan startar på flygplatsen i Rabat. Transport till hotellet i Asilah, 17 mil. Asilah är en liten fridfullt stad och pretty-as-a-postcard i norra Marocko. Medinan i Asilah vetter mot Atlanten och är omgiven av palmer och murar som byggdes av portugiserna i 15:e århundradet. Vi bor i ett enormt charmigt hotell strax utanför gamla staden, nära stranden. Natt i Asilah.
  
Dag 2: Efter en blandning av spansk och marockansk frukost åker vi till floden Oued Loukkos som har en spännande fågelrik våtmark. Tyvärr hotas den av byggnationen av en järnväg som kommer att förstöra en del av livsmiljön. Vitögd och rödhuvad dykand, kopparand, marmorand, rallhäger, natthäger, bronsibis, skedstork, purpurhäger, purpurhöna, kamsothöna, vassångare, grönbena, rödvingad vadarsvala, sandtärna, ängshök, svart- och skräntärna, småsnäppa, spovsnäppa, myrspov och tjockfot kan hittas i stora antal här. Här finns även en icke-flyttande underart av rörsångare, som kan visa sig vara en ny art. Detta är också den nordligaste häckningsområde för brunstrupiga backsvalan. Vi skådar på flera ställen i detta spännande område! Vi besöker även den arkeologiska romerska platsen Lixus som var bosatt 600 år före Kristus. Vissa antika grekiska författare trodde Lixus att vara platsen för Garden of hesperidernas och där Hercules samlade guldäpplen, Natt i Asilah.

Den lustiga kopparanden med dess blåa näbb. Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 3: Efter frukost åker vi till byn Moulay Bousselham, en liten by på stranden av lagunen Merja Zerga. Här ha möjlighet att se palmduvor, en art som snabbt har expanderat och har nu en liten population här. Även trädgårdsbulbyler finns här. Vi spanar även fågel i närområdet Merja Bargha. Sedan möter vi vår lokala guide, Hassan Dali. Hassan är känd över hela världen för att tidigare visa skådare smalnäbbad spov som övervintrade här regelbundet i små mängder fram till slutet av 1990-talet. Denna art är nu tyvärr troligen utdöd. Lokalen är ändå fortfarande väl värd att besöka. Vi åker ut med flera småbåtar på en trevlig båttur i ungefär två timmar för att utforska annars otillgängliga delar av lagunen. På så vis kommer vi att ha goda chanser att komma nära stora grupper av vitfågel som rastar på sanden – långnäbbad mås och rödnäbbad trut. Lagunen är en viktig rastplats för stora samlingar av vadare. Vi bör se kustpipare, skärfläcka, gluttsnäppa, svartsnäppa, myrspov, strandskata, roskarl, svartbent och större strandpipare, småsnäppa, kärrsnäppa, spovsnäppa, småspov är bland de vanligaste arterna. Skäggtärna, sandtärna, småtärna och skräntärna flyger ofta ovanför.
 
Efter båtturen, tillbaka i Moulay Bousselham, äter vi middag. Vid skymningen kommer vi att leta efter kapuggla som finns i närområdet. Arten är tyvärr på nedgång och störningar är ett stort problem, så vi behöver tur! Natt Asilah.

Den sällsynta kapugglan. Foto: Javi Elorriaga

Dag 4: Idag ska vi se rovfågelsträcket över Gibraltar sund. Vi skådar från en plats mellan Tanger och den spanska staden Ceuta som dock ligger på den afrikanska sidan. Mitten av september är den bästa perioden för rovfågelsträcket i Gibraltar sund, stora antal av t ex ormörn och dvärgörn.
                     
Vi äter lunch på en restaurang i Tanger som ägs av en svensktalande marockan. Därefter besöker vi Medinan (gamla stan) i Tanger och den livliga traditionella marknaden med fisk, kött och grönsaker. I Tanger finns en av få platser i norra Marocko där man kan se hussparv. Tanger är en levande stad rik historia, som var en tillflyktsort för många kulturer och blev en destination för många internationella diplomater tack vare sina internationella stadsrättigheter under första hälften av förra seklet. Natt i Asilah.

En typisk marockans restaurang. Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 5: Börjar morgonen med fågelskådning runt Asilah. I markerna runt Asilah finns sista populationen av stortrapp i Afrika. Numera finns det mindre än 50 individer och att hitta dem är mycket svårt. Andra fåglar i detta område är örnvråk, varfågel (underart algeriensis) och ibland slagfalk. Sen åker vi till Chefchaouen där vi ska bo i två nätter. Chefchaouen ligger i Rifbergen och i utkanten av Talassemtane National Park och anses vara en av de vackraste byarna i Marocko. Deras gamla stad (Medina) är känd för sin slående vackra blå väggar, den kallas för ”blåa byn”. Natt i Chefchaouen. 

Örnvråk. Foto: Javi Elorriaga

Dag 6: Intill Chefchaouen ligger skogen Bouhachem, känd för sin exceptionella skönhet och dess rika fågel och djurliv. Skogen består huvudsakligen av portugisisk ek, pyreneisk ek, korkek, terpentintall (medelhavstall) och atlascederträd. Med en yta på 8 000 hektar, är det ett område av biologiska och ekologiska intressen, är tillsammans med det närliggande Talassemtane National Park ett av kärnområdena. I skogen finns ett stort antal fåglar (99 arter), däggdjur (32 arter, inklusive Berberapa) och reptiler (17 arter). Natt i Chefchaouen.

Berberapa. Foto: Javi Elorriaga

Dag 7: Idag kommer vi att åka den längsta sträckan på resan, 20 mil, till Meknes. Vi kommer att göra flera stopp längs vägen för fågelskådning. Färden går genom ett landskap av  berg och  jordbruk. Strax innan Meknes kommer vi besöka den romerska staden Volubilis, en arkeologisk plats som är utsedd till ett världsarv av UNESCO och innehåller enastående mosaiker. Vi besöker även gamla staden i Meknes, som också är utsedd av UNESCO till ett världsarv. Natt i Meknes.

Den afrikanska rasen av skata. Foto: Javi Elorriaga

Dag 8: Tidig frukost i Meknes. Vi åker till Zaër Forest,  den enda platsen i västra palearktiska där marockansk frankolin existerar. Andra mål inom detta område är svartkronad tchagra och klipphöna. Därefter åker vi till Casablanca. Där kommer vi vandra i Medinan (gamla stan) och vi kommer att ha en sista chans att köpa traditionella produkter för landet. Vi kommer även titta på den imponerande moskén Hassan II, som är den tredje största religiösa byggnad på planeten (byggd 1993). Natt i Casablanca
 
Dag 9: Tidig avfärd till Casablancas flygplats. Resan avslutas på flygplatsen i Casablanca.

Grönsaksmarknaden i Tanger. Foto: Javi Elorriaga
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin