Dag-till-dagprogram, Marocko & Västsahara

Ökensparv. Foto: Anders Blomdahl
Dag 1: Flyg från Stockholm till Marrakech. Inkvartering på hotellet och natt i Marrakech.
 
Dag 2: Transport mot Agadir. Vi inleder vid där vi letar efter eremitibis runt Tamri. Där finns även all anledning att titta lite extra efter klipphöna, diademrödstjärt och svart stenskvätta. Norr om Agadir ligger även udden Cap Rhir, där vi sätter oss en stund och spanar efter havsfåglar som olika arter liror och labbar. Natt i Agadir.
Vid Oued Massa räknar vi med att hitta svartkronad tchagra. Foto: Anders Blomdahl
Dag 3: En av Marockos allra bästa fågellokaler är Oued Massa, söder om Agadir. En lokal med många spännande fågelarter på lokallistan! Bland de mer exklusiva VP-arterna vi hoppas få se där hör brunbukig backsvala och svartkronad tchagra. Andra arter vi ska leta efter är rallhäger, hökörn, minervauggla, palmduva, lagerlärka, trädgårdsbulbyl, häcksparv och många fler. Även vildsvin ses ofta där och längs havsstranden står ofta flockar med rödnäbbade trutar. Lokalen är ofta mycket fågelrik och vi tillbringar hela förmiddagen där, för att hinna se så mycket som möjligt. Under eftermiddagen inleder vi vår transport söderut. Vi inleder med ett stopp vid vattenreservoaren Barrage Youssef-ben-Tachfine där svartbukiga flyghöns ofta ses, liksom glasögonsångare. Fram mot kvällen når vi staden Guelmim ca 20 mil söder om Agadir, där vi övernattar.
Berberstenskvätta. Foto: Anders Blomdahl
Dag 4: Skådning söderut från Guelmim, i lugnt tempo. Vi inleder på morgonen vid Oued Sayad strax söder om stan, där vi hoppas på några tättingar i snåren. Sedan försätter vi med ökenskådning på den stora slätten några mil söder om Guelmim. Där hoppas vi få se arter som tjocknäbbad lärka, härfågellärka, stenökenlärka, sandökenlärka, ökenberglärka, dvärglärka samt öken- och berberstenskvätta. Området är bra för rovfågel, så vi håller hela tiden span efter örnvråk eller slagfalk. I Oued Boussafen hoppas vi få kontakt med snårsångare, en art som är svår att se på många andra håll i Marocko. Det är här nere i söder man har klart störst chans! Via stop i Oued Draa når vi fram till havet vid Tan-Tan Plage fram mot eftermiddagen. Om vi hinner spanar vi en stund över havet på eftermiddagen, i jakt på olika arter havsfåglar. Natt i Tan-Tan Plage, som endast ligger ca 15 mil söder om Guelmim. 

Dag 5: Morgonen inleds vid havsklipporna söder om Tan-Tan Plage, där vi spanar efter havsfåglar, samt slagfalk och berberfalk vilka bägge sägs häcka där. Vi passerar på vägen flera floder där vi stannar och spanar, såsom Oued Chebika, Oued Fatma och Oued Ouaar. Fågeltillgången där varierar med vattenmängden och vi stannar och spanar så fort det ser bra ut! Så småningom når vi fram till Khnifiss Lagoon, en lokal som blev smått klassisk då VP:s första par kelptrut hittades häckande där! Det har på senare år dock uppdagats att även en extremt isolerad och sydlig population av havstrut finns i området, vilket ställer till det med artbestämningen. Vi får helt enkelt försöka hitta lite svartryggade trutar och se om de går att artbestämma! Vi kan även hitta arter som rostand, skedstork, större flamingo, rödnäbbad trut, långnäbbad mås, samt olika arter vadare där. Fram på kvällen når vi staden Laayoune där vi ska övernatta. Ca 30 mils körning under dagen.
 
Khnifiss Lagoon. Foto: Magnus Ullman
Dag 6: Denna dagen har vi en lång körning att avverka, då nästa större stad med hotell är resans huvudmål Dakhla 60 mil söder om Laayoune. Vi inleder dock morgonen med skådning i en oas strax utanför Laayoune, som kan hålla väldigt mycket fågel om där finns öppet vatten. Vid AviFaunas förra besök där noterades bl.a. marmorand, rostand, svarthalsad dopping, ralhäger, bronsibis, styltlöpare, stubbstjärtseglare, klippsvala, rostgumpsvala, glasögonsångare och svartstare. Vi hoppas på en liknande fågelrikedom vid vårt besök! 
 
Sedan blir det att stå på söderut då vi har många mil att avverka, men enstaka skådar- och bensträckarstopp läggs in längs vägen där det ser bra ut. Området är bitvis kargt och ökenartat, vilket även speglar sig på fågelfaunan. Det börjar nu bli hög tid att spana efter arter som ökenlöpare och ökenkorp, bland de mera talrika stenskvättorna och lärkorna. Någon promenad i ”ökenterräng” kan även ge ökentrumpetare med lite tur. Under dagen passerar vi även lokalen där svartvit kråka hittades häckande 2009 och sedan dess funnits i området. Naturligtvis gör vi ett försök att se dem. Så småningom når vi slutligen fram till Dakhla i söder, där vi checkar in på vårt hotell. 
 
Dag 7: Efter gårdagens långa bussresa i benen, väljer vi idag att ta det väldigt lugnt med bussåkandet och lägger istället en heldag runt Dakhla. Området är mycket spännande för oss fågelskådare och den stora Dakhla Bay är en fin fågellokal, där 21% av Marockos övervintrande vadare finns. Den stora målarten är dock kungstärnan som brukar finnas bland de stora flockarna med måsar och tärnor i området. Här gäller det verkligen att vara vaken och förvänta sig att udda saker kan dyka upp! Bland de mer regelbundna besökarna söderifrån märks revhäger, afrikansk skedstork, mindre flamingo och gråhuvad mås . Natt i Dakhla. 
 

Dag 8: Vi lämnar Dakhla mycket tidigt och kör de ca 25 milen österut in i landet mot Aousard. Målet är att nå en av resans hotspots på morgonen, för att sedan kunna tillbringa hela förmiddagen där. Oued Jenna är lokalen med stort L när det gäller en nyupptäckt VP-art, nämligen sahelsångare. Andra tunga VP-arter i det fina akaciabeströdda området är svartkronad finklärka, saharaskriktrast och ökensparv. Även streckad ökenlärka ses till och från i området. Under dagen skådar vi oss sedan tillbaka mot Dahkla, med så många stopp vi hinner. I området finns bl.a. chans på saharasångare. Totalt ca 50 mils körning under dagen. Natt i Dahkla.

Dakhla. Foto: Magnus Ullman

Dag 9: En heldag runt Dakhla innan den långa resan tillbaka till Agadir. Vi inleder vid Gleb Jdiane ca 8 mil från Dahkla, som är ett vattenhål där många fåglar kan komma och dricka. Förhoppningsvis kommer det även flyghöns och med tur kan vi se både kronflyghöna och ökenflyghöna där. Vattenhål i ökenområden kan attrahera många olika fåglar, så vi skådar runt i området en bra stund. Under dagen kommer vi att skåda av Dakhla Bay riktigt ordentligt och verkligen jobba för att hitta några guldkorn som tidigare dolts sig i de stora flockarna av vadare, måsar och tärnor. Vi kommer även att lägga tid att spana havsfågel på eftermiddagen, då vi nu är så pass långt söderut att riktigt udda arter kan dyka upp över vågorna. För de som vill finns det idag möjlighet att utforska staden lite på egen hand, eller kanske till och med ta sig ett dopp i Atlanten. Natt i Dakhla.

 

Dag 10: Idag inleder vi den långa resan tillbaka mot Agadir. Tyvärr finns det bara en väg mellan Agadir och Dahkla och det är en lång resa därtill. Så därför får vi bereda oss på några dagar av repriser, med ett liknande upplägg som under nerresan. Vi startar med en lång transport norrut till Laayoune (ca 60 mil), med ett liknande upplägg som dag 6 ovan. Vi kommer att få en andra chans på svartvit kråka om vi missade den på nervägen och vi stannar lite då och då längs vägen för att skåda och sträcka på benen. Räkna med en del ökenskådning under dagen, för nya chanser på eventuellt missade arter som t.ex. ökenlöpare, ökenkorp eller ökentrumpetare som ibland kan vara lite knepiga att hitta. Natt i Laayoune.


Dag 11: Transport med många skådarstopp från Laayoune till Tan-Tan Plage (ca 30 mil), med ett liknande upplägg som under dag 5 ovan. Natt i Tan-Tan Plage.
 
Dag 12: Transport med många skådarstopp från Tan-Tan Plage till Guelmim (ca 15 mil). Vi kommer att stanna vid de lokaler som kändes bäst under dag 4, lite prioriterat efter arter som vi eventuellt missat så långt under resan, samt försöka hitta några nya ställen att skåda av. Har vi inte hittat snårsångaren så långt är det hög tid idag! Natt i Guelmim.

Under vår båttur kan vi stöta på delfinen springare. Foto: Anders Blomdahl
Dag 13: Transport från Guelmim tillbaka till Agadir (ca 20 mil). Under dagen stannar vi vid flera spännande lokaler längs vägen, som t.ex. Oued Massa och Oued Sous. Det var nu över 10 dagar sedan vi var där senast, så det kan ha hänt en del och då lokalerna är så pass bra så finns det alltid nya arter att rota fram. Natt i Agadir.
 
Dag 14: Havsfågeldag med båt. Efter en liten sovmorgon åker vi ner till hamnen i Agadir och kliver ombord på en båt, som ska ta oss ut på Atlantens blå vågor under en heldag. Vi hoppas kunna få närkontakt med ett antal olika havsfåglar, som till exempel balearisk lira (kanske i sällskap med mindre lira för pedagogiska jämförelser), gulnäbbad lira, bredstjärtad labb och storlabb, samt brednäbbad simsnäppa. Området är synnerligen spännande och det finns chans för riktigt kul havsfågelarter - under AviFaunas båtturer utanför Agadir har exempelvis både större lira, dvärglira och fregattstormsvala setts! Det finns även chans att se olika arter delfiner och både valar och hajar har setts vid tidigare AviFaunaresor. Under eftermiddagen transport till Marrakech. Natt i Marrakech.
 
Dag 15: Hemresedag. Hemkomst nära midnatt. 
 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin