Dag-till-dagprogram, Marocko

Fågelskådning i Marocko. Foto: Ola Bondesson

Dag 1: Flyg ner till Agadir. Inkvartering på hotellet. Över staden kan vi spana efter bleka tornseglare och stubbstjärtseglare. Natt i Agadir.

 

Dag 2: Vi börjar skådningen vid Oued Massa, som är en flodmynning med många intressanta arter. Området påverkades kraftigt av att sandbanken vid flodmynningen spolades bort under en vårstorm 2010. Därför är det svårt att förutsäga vad vi kommer att se när det gäller våtmarksarter. Chans finns på marmorand, rallhäger, bronsibis, skedstork, större flamingo och flera arter av vadare. Ute vid flodmynningen rastar alltid en större flock med måsfågel, där letar vi efter rödnäbbade trutar och kanske någon udda tärna. Häckande arter är klipphöna, minervauggla, palmduva, brunstrupig backsvala, svartkronad tchagra och häcksparv. Området lockar också många rovfågelarter och vi kan spana efter hökörn som är regelbunden. På de torrare markerna ovanför floddalen häckar tjockfot, ökenlöpare och svartbukig flyghöna. Vi kommer också att besöka flodmynningen vid Oued Sous strax söder om Agadir. Det är ett område som till stor del liknar Oued Massa och här kan vi komplettera vår artlista med fåglar vi missat vid Oued Massa. På eftermiddagen fortsätter vi norrut och skådar vid Tamri. Där är målarten nummer ett eremitibis men också rödnäbbad trut står högt på önskelistan. Innan dagen är över kommer vi troligen att ha lagt till lagerlärka, diademrödstjärt och svart stenskvätta, tillsammans med glasögonsångare och ökenvarfågel från buskmarkerna utanför Tamri, på artlistan. Natt i Agadir.

Palmduvan är inte ovanlig kring Oued Massa. Foto: Göran Pettersson

Dag 3: Transportdag genom Sousdalgången med stopp för rovfågelspaning på lämpliga ställen. Chansen är god på arter såsom vit stork, brun glada, svartvingad glada, ormörn, ängshök, örnvråk, dvärgörn, hökörn och någon av de större falkarna. Dalgången är också rik på tättingar och arter som vi har god chans på är biätare, saharaskriktrast, rödhuvad törnskata, häcksparv och kornsparv. En specialitet för dalen är arganträdet, en endemisk art för Nordafrika, som växer i glesa savannliknande bestånd. Det var också här som mörk sånghök och savannörn häckade tidigare. Har vi tur kommer vi att se några av de trädklättrande getterna som idag mest är en turistattraktion. När vi lämnar dalen och klättrar uppåt kommer vi ut på slätten kring Tazenakht. Här blir landskapet mer ökenartat och vi kommer att ha chans på arter som flyghöns, stenökenlärka, blåtrast, svart stenskvätta, berberstensksvätta, vitkronad stenskvätta och ökentrumpetare. I Tazenakht kommer vi att styra kosan mot Draadalen och så småningom mot staden Zagora där vi tillbringar natten.

Vitkronad stenskvätta, yngre fågel. Foto: Ola Bondesson

Dag 4: Tidig morgon styr vi kosan mot staden Mhamid i våra fyrhjulsdrivna fordon och ger oss sedan ut i öknen i riktning mot Erg Chigaga. Det blir en tur ut på spår där endast fyrhjulsdrift gäller med sikte på arter såsom ökenlöpare, sandökenlärka, härfågellärka, ökenstenskvätta, saharasångare, ökenkorp och ökensparv. Det blir också en tur där man får känna på riktig öken med sanddyner och oaser. I vissa områden finns det ganska mycket vegetation där vi kan förvänta oss goda chanser på rastande fåglar på väg norrut. Det blir en heldag med sen hemkomst till hotellet. Natt i Zagora.

                                   

Dag 5: Efter ökendagen tar vi oss norrut i Draadalen. Vi stannar först i palmlunden vid Ifly där det finns intressanta häckande arter såsom klipphöna, turturduva, härfågel, macchiasångare och saharaskriktrast. I palmlunden rastar också stora mängder av arter på nordsträck. Dalgången är också sträckledare för flera arter av rovfågel. I hela Draadalen upp till Agdz häckar grön biätare och de första fåglarna brukar anlända i slutet på mars. Det är givetvis en högt prioriterad art denna dag. Efter Agdz passerar vi genom ett mycket stenigt landskap och det 1 660 meter höga bergspasset Tizi-n-Tinifift i bergskedjan Jbel Sarhro. Ett mycket imponerande pass med bråddjupa klippstup där kungsörn, afrikanska klippsvalor, svarta stenskvättor och stenökenlärkor härskar. När vi åter kommer ner på lite lägre höjd så är landskapet fortfarande mycket stenigt med en del snåriga områden. Även i dessa områden finns flera arter av lärkor och där finns också fina buskmarker för de nordsträckande småfåglarna att rasta i. Natt i Ouarzazate.

Härfågellärka, fotograferad öster om Mhamid. Foto: Ola Bondesson

Dag 6: Den här dagen kommer vi att skåda öster om Ourzazate bort till Boumalne och det kända Tagdilt Track. Det är ett bra område för ökenberglärka och sorgstenskvätta, två arter som vi förmodligen inte sett tidigare under resan. Det är också bra för flyghöns, både svartbukiga och vitbukiga flyghöns är inte ovanliga. Även kronflyghöna finns i goda antal medan ökenflyghöna är mest ovanlig och strimmig flyghöna finns inte i denna del av Marocko. Ökenlöpare häckar och lärkor tillhör karaktärsarterna t.ex. dvärglärka och korttålärka. Natt i Ouarzazate.

 

Dag 7: Morgonskådning vid Mansour Eddahbi Dam där vi kan se våtmarksarter såsom rostand, skäggdopping och grå häger, som alla häckar. Det finns mycket goda chanser för andra hägerarter, änder, vadare, måsar och tärnor. Under sträcktid kan vad som helst dyka upp och vi spanar efter t.ex. dvärgrördrom, skedstork, större flamingo, sandtärna och svarttärna, som alla är ganska regelbundna besökare. Därefter väntar transport tillbaks till Agadir via Tazenakht, Taliouine och Sousdalgången. Vi skådar längs vägen om det blir någon tid över, men transporten är lång. Vi passerar ett par oaser där det kan finnas rastande nordstäckare. Natt i Agadir.

Tidig morgon vid Mansour Eddahbi Dam. Foto: Ola Bondesson

Dag 8: Vi skådar under förmiddagen och tidig eftermiddag i Agadirs närhet. Vi besöker Oued Sous igen, som är en flyttfågellokal och mycket kan ha hänt under veckan. Missade vi eremitibisarna uppe vid Tamri så har vi ett extra tillfälle denna dag att leta efter dem igen. Vi kan också åka upp till kashban i Agadir med en magnifik utsikt över staden samt tillfälle till att skåda en del intressanta tättingar t.ex. diademrödstjärt. Det finns också ytterligare lokaler vi kan söka oss till beroende på vad vi missat tidigare under veckan. Transport till flygplatsen och flyg tillbaks till Stockholm sen eftermiddag.

 

Dag 9. Enligt tidtabell landar vi i Stockholm 00.45.

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin