Iran 20 april – 2 maj 2017

Reseledare: Magnus Ullman

Damavand, den hösta toppen i Eurasien väster om Himalaya. Foto: Magnus Ullman

Den tidiga morgonen är kylig, natten har varit klar. Vi kliver ur våra fyrhjulsdrivna bilar och spanar uppför sluttningarna – inte deprimerande brant men det är en bit upp till snötäckets nedre kant. En praktfull hanne stentrast som välvilligt visar upp sig redan nere vid vägen ger en riktig kick och vi börjar långsamt röra oss uppför berget. Det är lättgånget med jämn mark och låg växtlighet och solen värmer så snart så det är ändå lätt att få upp värmen. En vitstrupig näktergal sjunger från en sten, en art man kanske inte väntat i denna karga, alpina miljö. Då är klippsparv och bergortolan mer väntade. Och redan hör vi kaspiska snöhönors stämningsfulla visslingar uppifrån topparna!

Hypokolius, en av resans viktigaste arter. Foto: Magnus Ullman

Resan tar oss till en mängd spännande miljöer, bland annat öken, halvöken och stäpp i landets inre, liksom de nederbördsrika områdena omedelbart söder om Kaspiska havet. Två gånger passerar vi här bergskedjan Elburz, och man häpnar över den oerhörda kontrasten mellan bergets frodiga nordsluttningar och den karga saltöknen Dasht-e Kavir på sydsidan av berget – i regnskugga. Vi skådar dessutom vid foten av Damavand, med sina 5 671 m.ö.h. inte bara Elburz högsta topp utan faktiskt det högsta berget i Eurasien väster om Himalaya. Vid vackert väder en magnifik siluett!

Pleskes ökenskrika. Snygg, tuff och charmig! Foto: Magnus Ullman

Irans huvudnummer i den ornitologiska världen är Pleskes ökenskrika, inte bara endemisk för landet utan också en ytterst charmig gynnare! Chansen att se ”pleske” är relativt god och den härliga halvökenmiljön med sparsam, låg växtlighet bidrar till att göra pleske-dagen till en av resans bästa. Här finns också ett par isolerade små odlingar i öknen som lockar till sig allehanda flyttfåglar på väg norrut genom den karga öknen. Med fyrhjulsdrivna bilar skumpar vi runt några timmar på obefintliga vägar. Och hoppas på kragtrapp, orientstenskvätta, ökensångare och saxaulvarfågel som bonus.

Hyrkanmes, endemisk för regionen och mycket litet känd. Foto: Magnus Ullman

Även när det gäller resans andra huvudnummer, hyrkanmes, har AviFauna en pålitlig lokal till hands, ett fascinerande område högt uppe i bergen med ett tätt bestånd av vildpäron! Det är en spännande utveckling, för det är bara några år sedan ingen över huvud taget tycktes veta var man kan se arten. Vägen upp går genom ett underbart bergslandskap där mängder av fruktträd just slagit ut i blom.

Afghanskriktrast, en av resans mest exklusiva fåglar. Inte ovanlig. Foto: Magnus Ullman

Det antika Mesopotamien kallas också ”Tvåflodslandet” men det var egentligen ett treflodsland, med den tredje floden, Karun, i det som idag är västra Iran. Även om mycket av landskapet numera är utdikat och uppodlat är detta fortfarande ett område rikt på våtmarker och våtmarksfåglar med mängder av dvärgskarvar, natthägrar och sumpvipor som flyger av och an. Detta är även hemmiljö för hypokolius, basrasångare, afghanskriktrast, irakskriktrast och turkestantörnskata, en kvintett av resans många drömarter. Dessutom bör vi se mesopotamisk kråka, en ytterst lokal, svartvit och vacker ras av kråka. Förhöjd spilttvarning!
 
En annan av Västpalearktis mest mytomspunna arter är den lilla dvärgsångaren. Vi tar oss till dess häckningsmiljö som måhända något överraskande är högalpina sluttningar med ytterst sparsam växtlighet och kaspisk snöhöna, snöfink, rödpannad gulhämpling och bergortolan som närmaste grannar. Milsvid utsikt får vi på köpet.
 
Det är verkligen spännande att blicka ut över Kaspiska havet, världens största insjö – havet som alla hört talas om men ingen har sett. Själva stränderna är inte särskilt fågelrika men vi nosar lite på Miankaleh, en lång landremsa som separerar Kaspiska havet från den stora lagunen Gorgan, ett enormt viktigt övervintringsområde för tusentals våtmarksfåglar från hela västra och centrala Asien (även om bara småflockar är kvar när vi anländer i andra halvan av april). I kaspiska regionen besöker vi dessutom en våtmark med häckande svartkronad pungmes, ännu en nyligen splittad blytung VP-art.

Basrasångare, en av många hett eftertraktade arter. Foto: Magnus Ullman

Irans fågelliv är högintressant. Vi räknar dessutom med att intresset för landet kommer att öka bland europeiska skådare i och med publiceringen 2016/17 av Handbook of Western Palearctic Birds av Hadoram Shirihai och Lars Svensson där Iran inkluderas i Västpalearktis.
Däggdjursfaunan i Iran är överraskande rik! Vi har chans på asiatisk stenbock, mufflon, två arter gasell, två arter räv, vildsvin och inte minst den oerhört stiliga asiatiska vildåsnan.
Under våra dagar i landet hinner vi också se mycket av folklivet och verkligen möta det iranska samhället. Du överraskas säkert av den genuina värme som överallt möter turisten – säkerligen bland annat därför att vi fortfarande är så oerhört få. Persernas längtan efter internationella kontakter blir högst uppenbar!
Den som gillar varierad, smakrik men inte starkt kryddad mat baserad på ett rikt utbud av inhemska grönsaker och rotfrukter kan vänta sig många kulinariska höjdpunkter i Iran, ofta med väl tillagat lamm som en viktig ingrediens. 
 

Klädkod. Speciella regler gäller för klädsel i Iran, främst för kvinnor. Men koden är inte särskilt märkvärdig: sjalett över håret (à la påskkärring), en långärmad jacka/kappa som når nedanför höfterna och långbyxor eller lång kjol.

Magnus Ullman är en av de europeiska ornitologer som rest flitigast i Iran. Det har hunnit bli sju besök sedan 2003, senast i januari 2016. Dessutom har han gjort många tiotal resor till andra delar av Mellersta Östern. AviFaunas resor till Iran är mycket populära och det här blir fjärde resan till landet.
Inte bara fåglar. Mesopotamian Spiny-tailed Lizard, en rejäl biff. Foto: Magnus Ullman

Resrutt. (19 april: Lämplig dag att flyga från Skandinavien.) Dag 1: Samling på Ahvaz flygplats strax efter midnatt för gemensam transfer till vårt hotell. Sovmorgon. Skådning längs floden Karun. Karkeh Koor. Natt i Ahvaz. Dag 2: Sade Shavar, Dez, Choga Zanbil, Ali Chaab. Natt i Ahvaz. Dag 3: Morgonskådning vid Mazrae Seh. Kvällsflyg till Teheran. Dag 4: Via Damavandtill hotell i Babol (21 mil). Dag 5: Babolsar, Zaghmarz Lapoo Wetland. Natt i Bandar Amirabad. Dag 6: Miankaleh, Gorgan, Kaspiska havet. Transfer till Minudasht. Dag 7: Golestan NP. Natt i Minudasht. Dag 8: Via Abr till Bastam. Dag 9: Touran Wildlife Refuge. Natt i Bastam. Dag 10: Via Parvar till hotell i Semnan. Dag 11: Parvar Protected Area, Mulla Deh, natt i Semnan. Dag 12: Via Saranza till Teheran. Dag 13: Resan avslutas på Teherans internationella flygplats (i anslutning till lämpligt flyg hem under dagen).
 
Pris utan flyg: 36.400 kr. (9–12 delt.)
Pris med flyg: ca 40.400 kr. (9–12 delt.)
Enkelrumstillägg: 5.700 kr.
Ungdomspris: 32.700 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Helpension
Alla transporter (buss, 4WD)
Inrikesflyg Ahvaz–Teheran
Tillstånd till naturreservaten
Samtliga inträden
Svensk reseledare
Biologikunnig guide och tolk
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: visumavgift (f.n. 50 euro).

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till med det mot en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: 4.000 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.

Klimat. Huvudsakligen varmt (upp till 25°) även om någon morgon på högre höjd kan vara direkt kylig. Vi lär få regn någon dag.

Tempo. Högt tempo.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 3.640 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin