Kanarieöarna 8–15 november 2015

Reseledare: Richard Ottvall  FULLBOKAD

Ökentrappen är mer lättsedd på Fuerteventura än någon annanstans. Foto: Curt Johnsson

Till Kanarieöarna åker 100 000 svenskar varje år och de flesta av dem har inte en aning om vad de missar. Här är det ovanligt tätt med endemer, fåglar speciella för ögruppen. Och de blir bara fler och fler! Vid AviFaunas resa 1998 kryssades alla sju endemerna och vid våra besök 2007 och 2009 kryssade vi alla nio. Vad hade då hänt? Jo, Kanarieöarnas gransångarras hade blivit egna arten kanariegransångare och ögruppens blåmes hade blivit egna arten koboltmes. Tar man en titt hos de taxonomiskt småvilda holländarna så har de gått vidare och redan nu gett artstatus till rödhaken − Tenerife Robin och kungsfågeln − Canary Islands Kinglet. De har också fört koboltmesrasen degener på Fuerteventura till en annan art, Ultramarine Tit. Vårt mål är att kryssa dem alla, såväl arter som heta raser – precis som vi brukar göra.

Allmänna upplägget är att vi har basläger på Teneriffa varifrån vi gör dagsutflykter på denna ö. Vid ett tillfälle åker vi inrikesflyg till den ökenartade ön Fuerteventura för två dagars skådning, dvs. med en övernattning. Därefter tillbaka till Teneriffa. Dessutom åker vi en dag färja till den frodiga grannön La Gomera där vi skådar under dagen.

I Las Lajas söker vi bl.a. efter den fantastiskt vackra blå bofinken. Foto: Curt Johnsson 

På Teneriffa kommer vi att hålla till i väster, söder och norr. Vi åker till kanarietallskogarna i väster för att leta blå bofink, koboltmes och lokala rasen av större hackspett. Kanariepiplärka, kanariegransångare och kanariefågel har vi här och där, liksom sammetshätta och spansk sparv. Vi tar även en titt in i kanarielagerskogarna med viss chans på de eftertraktade duvorna lagerduva och kanarieduva. En titt på vulkanen Teides kraterlandskap blir till en annorlunda upplevelse. 
 
Vi åker även till de lite torrare markerna i söder med chans på klipphöna, ökenvarfågel och glasögonsångare. En vattenreservoar bjuder chans på vadare och änder, ibland även rarare sådana, t.ex. mindre bergand eller ringand. 
 
Vi åker dessutom till kanarielagerskogarna i norr för att försöka se sittande kanarieduva, en inte helt lätt uppgift, men med bästa chanserna här. Vi granskar de lokala raserna av rödhake och kungsfågel samt håller utkik efter någon förbiflygande berberfalk. Vi tar oss även ut till havet i norr, med chans på vadare och havsfågel, inklusive oceanlöpare. 

Kanariebuskskvättan finns bara på ön Fuerteventura − tala om endem! Foto: Curt Johnsson

Med inrikesflyg tar vi oss till ön Fuerteventura, en bra bit åt Afrika till, för två dagars skådning. Vi spanar efter öns alla öken- och halvökenarter, t ex ökentrapp, ökenlöpare, tjockfot, svartbukig flyghöna, dvärglärka och ökentrumpetare. I en vattenreservoar bör vi ha roständer och på ett par ställen kanariebuskskvätta – endem för ön Fuerteventura! Vi åker även upp i bergen för att leta upp koboltmes av rasen degener. Här uppe finns chans på smutsgam, berberfalk och klipphöna samt afrikansk borstekorre. Efter övernattning och skådning även följande dag tar vi kvällsflyget tillbaka till Teneriffa.

En dag tar vi färjan till grannön La Gomera och ser med en god portion tur någon dvärglira under överfarten. Vi har i varje fall god chans att få se kortfenad grindval och kanske även delfiner. På ön åker vi till en gigantisk kanarielagerskog med god chans på lagerduva. Här finns även bl.a. kanarieduva, klipphöna, kanariepiplärka, sammetshätta, kanariegransångare, kungsfågel, koboltmes och kanariefågel.

Olle Holst har tidigare skådat på Kanarieöarna. Det här blir AviFaunas femte besöket på Kanarieöarna och det sextonde i den makaronesiska ö-världen.

Den ena lagerduvan som vi såg på La Gomera 2009. Foto: Curt Johnsson

Resrutt. Dag 1. Avresa till Teneriffa. Dag 2: Västra Teneriffa: Drago Milenario, Monte del Agua, Erjosdammarna, Teides krater, Las Lajas. Dag 3: Flyg till Fuerteventura: Barranco de la Torre, Embalse de los Molinos, La Oliva. Dag 4: Fuerteventura: Catalina Garcia, Las Peñitas, Las Salinas. Flyg till Teneriffa. Dag 5: Norra Teneriffa: El Bailadero, Norra Atlantkusten. Dag 6: Färjetur till ön La Gomera, Mirador la Carbonera, Mirador de Bailadero, Östra La Gomera. Färjetur till Teneriffa.Dag 7: Södra Teneriffa: Roquite del Fraile, Punta de la Rasca. Dag 8: Hemresa.
Kanarieöarna är ett paradis för växtälskaren. Våra krukväxter växer där i fritt tillstånd och är ofta flera meter höga. I förgrunden en oleanderstånds Kleinia neriifolia och i bakgrunden taggopuntia (syskonart till fikonkaktus, som också är vanlig). Foto: Curt Johnsson

Pris: 20.300 kr. (10–14 delt.).
Enkelrumstillägg: 3.300 kr.
Ungdomspris: 17.400 kr.
Flygtillägg: Stockholm: 300 kr. Göteborg: 300 kr.
I priset ingår:
Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn/Oslo – Teneriffa
Inrikesflyg till Fuerteventura
Färjetur till La Gomera
Alla övriga transporter
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Frukost på hotellen
Svensk reseledare

Fågelskydd

Miljöskydd

Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: övrig mat.

Klimat. Vanligen soliga, varma dagar, 20–24ºC. Viss risk för regn, inte minst i bergen på La Gomera.

Tempo. Enstorksresa, dvs. lågt tempo.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 2.500 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. avifauna@sofab.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin