Marocko 30 oktober – 7 november 2019

Reseledare: Jim Sundberg

I Taroudant, som omgärdas av en rejäl ringmur, får vi en intressant guidning. Foto: Ola Bondesson

I det torra ökenområdet långt inne i Soussdalen med vackra Höga Atlas som fond spanar vi efter flyghöns, lärkor och läckra stensskvättor. Marocko i november bjuder på ett behagligt klimat, mycket god kryddig inte allt för stark mat, intressant kultur och många spännande fågelarter.

Den vackra hussparven finns här och där i stadsmiljö i Marocko. Foto: Ola Bondesson

Kulturen i landet är en blandning mellan den arabiska och den gamla nordafrikanska berberkulturen. I Marocko är berberinslaget påtaglig t.ex. de starka färgerna i klädseln. Vi möter hela tiden minnesmärken från förr i form av olika byggnader. Marrakech är en av Marockos fyra kungastäder och grundades vid mitten av 1000-talet. I mitten på medinan, som omgärdas av en vacker ringmur, ligger den världskända marknadsplatsen Djema-el-Fna med ett myllrande människoliv.

I ökenområdet vid Tagdilt Track letar vi efter lärkor och andra spännande tättingar. I bakgrunden skymtar Höga Atlas. Foto: Ola Bondesson

Taroudant är en äldre men mindre stad och kallas ofta för Marrakechs mormor. Ringmuren är nästan sex kilometer lång och de nio portarna är fortfarande i bruk. Både Agadir och Ouarzazate har imponerande kasbah som vi tittar på, En kasbah är en särskild sorts medina där ledaren bodde. Den fungerade också som försvar när staden attackerades. Taliouine är Marockos saffransmetropol och där gör vi ett besök. Kulturen utgör en viktig del av resan.

Mycket av skådningen sker i ökenlandskap. Det är svårt att förstå att denna karga miljö innehåller en hel del liv inklusive spännande lärkor och stenskvättor av olika arter. Foto: Jim Sundberg.

Under resan tar vi oss ut på havet, en så kallad pelagisk havsfågeltur. Under denna tur har vi chansen att på nära håll få bekanta oss med både havsfåglar och delfiner. Möjligheten finns att vi ser upp till fyra arter lira, bland annat större lira. Både storlabb och bredstjärtad labb brukar dyka upp för att röva från de andra fåglarna. Stormsvalor ses då och då.

Under en havsfågeltur har vi chansen att se de pelagiska arterna på nära håll. Här ses en större lira. Foto: Christian Cederroth

I Höga Atlas passerar vi passet Tizi-n-Tichka på 2 233 meters höjd. Längs vägen möter vi en helt annan natur och fågelfauna jämfört med ökenområdena i Sousdalen. Svart stenskvätta ses längs vägen. Med lite tur hittar vi den endemiska (finns bara här) atlasgröngölingen i något skogsparti.

Jim Sundberg har tidigare rest och skådat i Marocko. AviFaunas resor till Marocko är mycket populära och det här blir tjugosjunde resan dit.

Vi räknar med att se ca 125 fågelarter under resan.

De lokala och traditionella taginerätterna är både smakrika, kryddiga men inte starka. Tillreds i lerkrukor. Foto: Jim Sundberg

Resrutt. Dag 1: Resan startar på flygplatsen i Marrakesh. Natt i Höga Atlas. Dag 2: Höga Atlas. Natt i Ouarzazare. Dag 3: Tizi-n-Tinififft och Draadalen. Natt i Zagora. Dag 4: Sandökenskådning med 4x4 fordon. Natt i Zagora. Dag 5: Tazenahktslätten och Taliouine. Transport ca 30 mil. Natt i Taliouine. Dag 6: Taroudant och områden nära Agadir. Natt i Agadir. Dag 7: Havsfågeltur utanför Agadir. Tamri. Stadsrundtur. Natt i Agadir. Dag 8: Oued Massa och Oued Sous. Natt i Marrakesh. Dag 9: Resan avslutas på flygplatsen i Marrakesh.

Pris utan flyg: ej fastställt (maximalt 12 delt.).
Pris med flyg: ej fastställt (maximalt 12 delt.).
Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
Ungdomspris med flyg: ej fastställt.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på hotell i turistklass
Helpension
Alla transporter
Dricks till guider och chaufförer samt de i resan ingående måltider
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Svensk reseledning
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan
 
I resans pris ingår inte flyg till startorten. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ej fastställt. Flygtillägg kan förekomma från vissa orter.
 
Klimat. Svensk sommar, det är ofta soligt den här tiden på året. Temperaturen ofta runt 20-25°, men givetvis kan det bli nederbörd och kyligare. Uppe i bergen och i öknen är morgnarna kyliga till kalla.
 
Tempo. Natur- och kulturresa. Lugnt tempo.
 
Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med. Här gör du din intresseanmälan. Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin