Södra Oman 2–10 november 2019

Reseledare: Curt Johnsson

Hökörnen är irriterad på klippörnen. En syn vi hoppas få se på resan. Foto: Anders Blomdahl

Från en hög utsiktspunkt har vi hänförande utsikt över Dhofarbergen. Vi plockar fram fältlunchen i det stabila högsommarvädret. Strax visar sig en gammal klippörn en bit nedanför oss. Den kretsar en stund innan den får sällskap av sin partner. Kapklippdasserna sätter sig i säkerhet. Vi sitter i ett naturreservat där forskare sett 17 olika arabiska leoparder, vilket förhöjer smaken på lunchen ytterligare.

Många längtar efter att få se hypokolius, här en hane. Foto: Curt Johnsson

Det som gör södra Omans natur alldeles speciell för regionen är sommarmonsunen som sveper in mot land och fångas upp av Dhofarbergen, 5-15 km in från havet. Det innebär att i bergen är det grönt och frodigt långt in på hösten. Från källor, Ayn på arabiska, rinner vatten ner i de havslaguner, Khawr, som ovanligt nog är helt avsnörda från havet av sandbankar. Dock tränger havsvatten in och gör vattnet bräckt med största salthalten vid havet och minsta i motsatta änden.
 
Naturgeografiskt ligger Oman i den tropiska zonen och biogeografiskt numera i den palearktiska regionen med fågelinslag även från de orientaliska och afrotropiska regionerna. Under november finner man i södra Oman mängder med stationära, flyttande och övervintrande palearktiska fåglar, samt orientaliska och afrotropiska diton. En blandning av hemtamt, exotiskt och mystiskt!

Arabiska dvärguven gjorde ett kort uppehåll i sitt ropande. Ayn Hamran. Foto: Curt Johnsson

Bergskällorna, med omgivande buskar och träd, är mycket fågelrika och här blandas arabiska specialiteter som arabisk rödhöna, arabisk sångare och arabisk guldvingefink med afrotropiska fåglar som abessinsk glasögonfågel, abessinsk solfågel och afrikansk paradismonark. Vi stannar kvar vid en av källorna tills det mörknar för att lyssna på arabiska dvärguvar, och vid en annan även med chans på ropande fläckuv - med chans att få höra vargar yla på båda.
 
Även i khawrerna ser man mycket fågel. Här finns en mängd hägerarter med mellanhäger, revhäger och rishäger i topp, men även spännande vadare som tereksnäppa och fasanjaçana. En hel del rariteter dyker upp just här. På den intilliggande havsstranden finns många tärnor, måsar och trutar med karaktärsarter som tofstärna, sotmås och silltrut heuglini, s.k. tundratrut. Över och i havet kan man se skarvar, sulor och petreller, liksom delfiner och sköldpaddor, samt hoppande mantor och benfiskar.

Bergsgasell i värmeflimmer. Öknen norr om Dhofarbergen. Foto: Curt Johnsson

En dag stannar vi kvar till skymningen i en wadi, en uttorkad flodbädd, i Dhofarbergens sydkant för att lyssna efter västlig klippuggla. Ofta lyckas det och ibland får man höra en duett mellan honan och hanen. Rätt som det är flyger en flock strimmiga flyghöns iväg med sina osköna läten. En annan dag åker vi upp till öknen norr om bergen. Här söker vi bl.a. en väldigt vacker och mytomspunnen fågel, hypokolius. Vidare hoppas vi på ökenhöna, skrattduva, härfågellärka, nilsolfågel och ökensångare. God chans på bergsgasell.

Skymning i Wadi Ashawq där vi ska lyssna efter västlig klippuggla. Foto: Curt Johnsson

En sak som lockar många fågelskådare till södra Oman är mängden rovfåglar. De finns nästan överallt! I hotellets omgivningar ses ofta tofsbivråk, gulnäbbad glada och dvärgörn, men framför allt är det mängden riktigt stora rovfåglar som fascinerar. Stäppörnar avbryter i allt högre grad sin resa till Afrika för att stanna kvar i Oman över vintern och vi kan på en och samma plats få se många hundra exemplar samtidigt, ja det börjar nu närma sig tusentalet. Visserligen på en oskön lokal, en soptipp, men vad gör man inte för en sådan syn! Under resans gång finns även goda tillfällen att studera bl.a.  kejsarörn och hökörn, med mycket goda chanser även på örongam och klippörn. I södra Oman finns i november ett 30-tal rovfåglar allt som allt.
 
Curt Johnsson har besökt södra Oman under flera resor. AviFaunas resor till Oman är mycket populära och det här blir nittonde resan till landet och den trettioförsta resan till Arabiska halvön.

Vi räknar med att kunna se runt 200 fågelarter under resan.

Den arabiska kameleonten bytte till grå outfit. Ayn Hamran. Foto: Curt Johnsson

Resrutt. Dag 1: Resan startar i gryningen på flygplatsen i Salalah där Curre möter upp och vi tar ut hyrbilarna. Efter vila och mat, två närbelägna lokaler, kustlagunen East Khawr och den lilla Ad Dahariz Park. Dag 2: Bergskällorna Ayn Razat och Ayn Hamran. Odlingen Sahnawt Farm och kustlagunen Khawr Taqah, samt Ayn Hamran i skymningen. Dag 3: Ökentur till Mudayy och Wadi Rabkut. Fältlunch. 36 mil. Dag 4:  Lagunerna och havet vid Al Mughsayl, samt Mughsayl Viewpoint. Därefter Wadi Ashawaq till skymningen och en snabbtitt i Ad Dahariz Park när vi är hemma igen. Fältlunch. Dag 5: Båttur (2h) på havet. Eftermiddagen vid Khawr Rawri, inklusive ruinen Samharam. Dag 6: Bergskällan Ayn Tobroq, utsiktsplatsen Jambal Samhan, slukhålet Tawi Atayr samt Wadi Darbat till skymningen. Fältfrukost och fältlunch. Dag 7: Raysut soptipp (örnar), reningsverk och lagun. Fri eftermiddag. Besök på arabisk souq (marknad) för den som vill. Dag 8: Bergskällan Ayn Sahnawt och återbesök vid East Khawr. Fri eftermiddag. Tidig middag. Dag 9: Resans avslutas mycket tidigt på flygplatsen efter att hyrbilarna lämnats in.
 
Pris utan flyg: ej fastställt (maximalt 12 delt.).
Pris med flyg: ej fastställt (maximalt 12 delt.).
Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris utan flyg: ej fastställt.
Ungdomspris med flyg: ej fastställt.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell vid stranden
Helpension, bordsvatten ingår
Alla transporter, inklusive båttur till havs
Samtliga inträden och avgifter
Visum – erhålls gratis vid ankomsten
Svensk reseledning
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan, samt artlista
Utförlig reserapport från resan
 
I resans pris ingår inte flyg till Salalah. Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ej fastställt. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.
 
Klimat. Nästan alltid soligt och varmt, oftast 28-30°C mitt på dagen. Ibland en del vind. Mycket liten risk för regn. 27-28°C i havet.
 
Tempo. Lugnt tempo.
 
Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med. Här gör du din intresseanmälan. Kontakta AviFauna, tfn 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin