Alaska 11 – 28 juni 2012
Extravecka: Pribilofföarna 27 juni - 3 juli 2012

Reseledare: Anders Blomdahl

Glasögonejder, en drömart för många fågelskådare. Foto: Anders Blomdahl 

Vi står strax utanför den lilla byn Barrow längst upp på den arktiska tundran och blickar ut över ett helt platt landskap under midnattssolen. Inte ett träd eller buske så långt ögat kan nå, utan istället ett myller av små vattensamlingar och småsjöar. Och ett myller av fåglar! Intill varje vattensamling kivas småflockar av tuvsnäppor på spelhumör, ute på klarvattenytorna ligger juveler som brednäbbade simsnäppor, glasögonejdrar, praktejdrar och stillahavslommar. På de små kullarna som finns sitter fjällugglorna och spanar och över oss sveper ett par bredstjärtade labbar fram. Till detta kan vi lägga en ljudmatta av spelande arktiska vadare som ljuder genom den ljusa sommarnatten. Det känns som en dröm att få uppleva den arktiska tundran, men för oss är det i denna stund en fullt verklig dröm!

Kusttundra vid Nome. Foto: Anders Blomdahl

Alaska kan erbjuda det mesta som en naturintresserad kan önska sig. Under vår resa har vi chans att få uppleva arktisk tundra, packis, kusttundra, mäktiga fjordar, storslagna landskap, våtmarker, stora däggdjur som björnar, vargar, myskoxar och valar, samt inte minst massor av spännande, exklusiva och ofta påtagligt orädda fåglar!

 

Vi inleder resan i Anchorage, som också blir lite av en hemmabas dit vi återvänder flera gånger. Just i stadens utkanter finns riktigt fina fågellokaler. Med en god portion tur har man t.o.m. chans att få se så spännande däggdjur som svartbjörn och lodjur alldeles i stans närhet och älgar kan man till och med se inne i bebyggelsen! Den första utflykten vi gör går till kusttundran i väster, vid den gamla guldgrävarstaden Nome. Nome ligger helt isolerat ute på tundran och endast tre vägar löper ut från staden: Council Road, Kougarok Road, respektive Teller Road. Vi kommer att lägga en dag längs varje väg, som alla har lite olika utseende och bjuder på olika typer av skådning och arter. Council Road löper österut från Nome längs kusten och här bjuds vi på riktigt storslagen fågelskådning, med bland annat mycket häckande arktiska vadare. Det bästa området längs den vägen är Safety Sound, där vi lägger mycket tid för att verkligen få se allt spännande som finns där. Kougarok Road löper rakt in i landet och vi kör här genom ett vackert landskap, där chansen på grizzly hela tiden är god. Vi bör här även se myskoxar, fast den viktigaste arten för dagen är ändå den ovanliga alaskaspoven som vi hoppas få se på häcklokal vid Coffee Dome. Teller Road löper västerut, genom ännu ett storslaget landskap, fram till den lilla extremt isolerade byn Teller.

Dvärgsnäppa. Foto: Anders Blomdahl

Efter Nome siktar vi in oss på ett par dagar i inlandet, vid Denali National Park där däggdjuren är den stora attraktionen. In i parken tar man sig endast med särskilt arrangerade bussturer för naturintresserade och vi lägger en heldag i parken och åker in till den lilla sjön Wonder Lake. Längs vägen bör vi se ett antal grizzlybjörnar, snöfår, renar och älgar, samt chans på andra däggdjur som t.ex. varg. Även om däggdjuren är huvudmålet i parken, så finns det naturligtvis även fåglar att kolla på!

Förhoppningsvis får vi se isbjörn även denna gången. Denna individen sågs under vår resa 2010 uppe vid Barrow Point. Foto: Anders Blomdahl

Byn Barrow ligger allra längst uppe i norr, helt isolerad ute på den arktiska tundran. I området finns endast några få vägar som löper ut på tundran och längs dessa vägar tillbringar vi en stor del av tiden under våra dagar där uppe. Den arktiska tundran är väldigt platt och vidsträckt och vi koncentrerar skådningen till de vattensamlingar som finns, vilka ofta hyser mycket fågel. Det är där uppe vi hoppas få se en av resans verkliga målarter, den i skådarkretsar smått mytomspunna glasögonejdern! I området förekommer mängder av arktiska vadare och vi får hoppas på ett lämmelår med riklig förekomst av fjällugglor och bredstjärtade labbar (enstaka ex lär vi se även om lämlarna uteblir). En av dagarna beger vi oss upp på USA:s allra nordligaste udde, Barrow Point. Tillsammans med en lokal guide och isbjörnsvakt hoppas vi där få se packisens okrönte kung, isbjörnen.

 

Resan fortsätter sedan vid Seward på Kenaihalvön söder om Anchorage, vilket är en bergig halvö med ett norskt fjordlandskap i megaformat. Där chartrar vi en båt och åker ut för att titta på knölvalar, späckhuggare, sälar, havsuttrar samt alkor och andra havslevande fåglar. Skogsområdena runt Seward utgör även nordgränsen för flera fågelarter, så vi hoppas få utöka vår lista med flera nya arter där nere.

Den mäktiga fjorden Resurrection Bay vid Seward. Foto: Anders Blomdahl

Som ett frivilligt extra tillägg kan vi erbjuda några dagar på ön St Paul i ögruppen Pribiloff, mitt ute i Berings hav. Där bor vi bekvämt inkvarterade i en stor barack och ägnar dagarna åt att besöka alla de kolonier med alkor och andra sjöfåglar som häckar på ön, samt besöker några av de stora kolonierna med nordlig pälssäl som finns där. Obsarna är verkligen förstklassiga då vi kommer nära fåglarna och fotograferna får här verkligen se till att ha ordentligt med minne med sig till kameran! Att besöka Pribiloff är lite av "once in a lifetime" när man ändå är i Alaska, men då vistelsen är kostsam att arrangera väljer vi att erbjuda denna möjlighet som ett valfritt tilläggsalternativ.

 

Anders Blomdahl var med på AviFaunas resa till Alaska 2010 och har dessutom skådat mycket på andra områden i USA. Det här blir AviFaunas tredje resa till Alaska och den nittonde resan till Nordamerika.

 

Resrutt. Dag 1: Flyg till Anchorage, transport till hotellet där. Natt i Anchorage. Dag 2: Anchorageområdet. Natt i Anchorage. Dag 3: Flyg till Nome, skådning längs Council Road. Natt i Nome. Dag 4: Kougarok Road. Natt i Nome. Dag 5: Council Road och Safety Sound. Natt i Nome. Dag 6: Teller Road. Natt i Nome. Dag 7: Flyg från Nome till Anchorage, natt där. Dag 8: Transport från Anchorage till Cantwell via Park’s Highway (44 mil). Natt i Cantwell. Dag 9: Heldag i Denali NP, buss till Wonder Lake. Natt i Cantwell. Dag 10: Transport norrut på Park’s Highway till Fairbanks (ca 20 mil), kvällsflyg till Barrow. Dag 11-12: Heldagar i Barrowområdet, nätter i Barrow. Dag 13: Skådning i Barrow. Eftermiddagsflyg till Anchorage och natt där. Dag 14: Transport till Seward (20,5 mil), natt där. Dag 15: Pelagisk tur på Resurrection Bay. Natt i Seward. Dag 16: Transport tillbaka till Anchorage (20,5 mil), eftermiddagsskådning där. Natt i Anchorage. Dag 17: Flyg tillbaka till Skandinavien. Dag 18: Hemkomst.


Resrutt extradagar. Dag 17: Flyg till St Paul på Pribilofföarna och natt där. Dag 18-19: Skådning på St Paul. Nätter där. Dag 20: Flyg tillbaka till Anchorage och natt där. Dag 21: Reservdag, natt i Anchorage. Dag 22: Flyg tillbaka till Skandinavien. Dag 23: Hemkomst.

 

Pris: 51.700 kr. (10–13 delt.). Pris för extradagarna: 22.900 kr (10–13 delt.)

Enkelrumstillägg: 12.000 kr. Enkelrumstillägg för extradagarna: 2.900 kr.
Ungdomspris: 42.500 kr. Ungdomspris för extradagarna: 19.500 kr.

Flygtillägg: Göteborg: 1.575 kr.

I priset ingår:
Flyg Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – Anchorage
Samtliga inrikesflyg
Logi i dubbelrum på turistklasshotell
Alla transporter
Guidad tur med isbjörnsvakt till Barrow Point
Pelagisk heldagsexkursion med guide på Resurrection Bay utanför Seward
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Helpension och lokalguide på Pribilofföarna (extraveckan)
Svensk reseledare

Fågelskydd

Miljöskydd

Utförlig förhandsinformation

Reserapport
Tillkommer: matkostnader samt ESTA-ansökan (f.n. US$ 14)

 

Klimat. Alla vädertyper kan förekomma. Längs kusterna och i norr är det ofta ganska kyligt och snö kan förekomma, men i söder och i inlandet kan det bli varmare. Inte ovanligt med blåst, dimma och nederbörd.

 

Tempo. Två storkar, d.v.s. medelhårt tempo. En del långa dagar och långa transporter förekommer, liksom skådning på "obekväma" tider som t.ex. under midnattssolen på tundran.

 

ANMÄLAN. Om du vill åka med sätter du in anmälningsavgiften 2.500 kr på pg. 55 95 29–3 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. avifauna@sofab.se

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin