Dag-till-dagprogram, Alaska

Brednäbbad simsnäppa, en karaktärsart vid Barrow. Foto: Anders Blomdahl 

Dag 1: Flyg från Skandinavien till Anchorage. Efter att vi plockat ut våra hyrbilar (som vi själva kör under hela resan) kör vi den korta sträckan till vårt hotell. Natt i Anchorage. 

Dag 2: Skådning i Anchorageområdet hela dagen. Vi bekantar oss med den amerikanska fågelfaunan och besöker ett antal riktigt trevliga lokaler nära stan. Under morgonen kör vi upp i Arctic Valley som är ett skogsområde med många olika arter skogssångare, flugsnappare, sparvar och annat kul. I trädtopparna sjunger både beigkindad skogstrast och vandringstrast. Med riktigt flyt kan man även se svartbjörn där. Längst upp blir naturen mera bergig och där tar arter som gulkronad sparv och eremitskogstrast vid. 

Under dagen skådar vi sedan vid våtmarksområdet Potter Marsh, där olika arter änder och vadare trivs. Där bör vi även se våra första vithövdade havsörnar och tättingar som t.ex. myrtrupial, vitkronad sparv och lincolnsparv. Dagen avslutas vid Westchester Lagoon, där ofta flockar med hudsonspovar och mindre beckasinsnäppor samlas. I vattnet letar vi även islandsknipa och mindre bergand
Natt i Anchorage.
Sandsnäppan är sannolikt den vanligaste vadaren vid Nome. Foto: Anders Blomdahl
Dag 3: Flyg till Nome under förmiddagen. Nome ligger i väster och erbjuder områden med kusttundra. Under första dagen bekantar vi oss med området och kör längs en av de tre vägar som löper ut från staden, Council Road. Vi betar oss sakta fram så långt vi hinner och sannolikt når vi ända fram till det utsökt fina skådarområdet kring Safety Sound, med vidsträckta en tundra och massor av fågel att titta på. En av målarterna under dagen är beringtärna. Natt i Nome. 

Dag 4: Denna dag lämnar vi Nome genom att göra längs Kougarok Road som löper inåt landet och kör de 11,5 milen fram till Coffee Dome. Vi färdas genom ett mycket vackert och storslaget landskap och chansen att en grizzlybjörn ska dyka upp är hela tiden överhängande. Sannolikt ser vi myskoxar längs vägen. Vi kör närmast non stop in mot Coffee Dome som är dagens huvudmål, då det är lokalen för den sällsynta alaskaspoven. Förhoppningsvis hittar vi dem spelandes på de vidsträckta kullarna, där vi även kan se amerikanska tundrapipare. Längs tillbakavägen gör vi många stopp och skådar oss långsamt tillbaka mot Nome. Där finns fina forsar med chans på strömand, dvärgsnäppa, amerikansk gråsnäppa och nordlig piplärkssångare. I busksnåren sjunger nordsångare, gul skogssångare, vitkindad skogssångare och rävsparv. Natt i Nome. 

Dag 5: Dagen vigs helt åt Council Road och vi inleder med att köra direkt till Safety Sound där vi lägger hela morgonen och förmiddagen, för att verkligen kunna njuta av områdets fågelrikedom. I området häckar mycket arktiska vadare, där sandsnäppan är den klart vanligaste. Vi letar även efter tundrasnäppa, svart roskarl, flikstrandpipare, sibirisk tundrapipare och med en portion tur även rödhalsad snäppa som ses regelbundet i området och även har häckat där. I myllret av vattensamlingar hittar vi stillahavslom, svartbukiga prutgäss, prärietranor med mera och ute över havet letar vi knölsvärtor, amerikanska sjöorrar, beringtejst, hornlunne, tofslunne och kanske någon av de arktiska ejderarterna. Bland måsfåglarna dominerar vittruten och vi bör hålla ögonen öppna efter någon skiffertrut. Natt i Nome. 

Dag 6: Sista dagen i Nome kör vi längs områdets tredje väg Teller Road och färdas de 11 milen till den otroligt isolerade lilla byn Teller. Hela vägen bjuds vi på en underskön natur och vi gör regelbundet stopp för att skåda. Även här är chansen på grizzly stor och vid en av forsarna finns ofta rödbrun fibi. Andra arter vi har chans att se är strömand, fläckdrillsnäppa, jaktfalk, gråkindad skogstrast, stensvala, rävsparv och tundrasparv. I Teller förundras vi över hur människor kan bo så isolerat och i havet utanför kan vi leta pelagskarv, ejder av rasen nigra, beringtejst och hornlunne - såvida inte packisen fortfarande ligger tät där! Under eftermiddagen långsam skådartransport tillbaka mot Nome. Natt i Nome. 

Dag 7: Flyg från Nome till Anchorage Under eftermiddagen hinner vi sannolikt skåda lite runt Anchorage, eller om man hellre väljer att ta en ledig dag för lite egen sightseeing. Natt i Anchorage. 

Dag 8: Avfärd direkt efter frukost, med transport från Anchorage till Cantwell via Park’s Highway (44 mil). Vi kommer att stanna många gånger under resans gång för att skåda och sträcka på benen och längs vägen finns lokaler för vitnackad svärta, svartnäbbad islom, prärietrana, trädmås, bälteskungsfiskare, hackspettar, violettgrön svala, myrtrupial mm. Natt i Cantwell.
Vid Denali är det däggdjuren som står i fokus och chansen på grizzly är mycket god. Foto: Anders Blomdahl
Dag 9: Heldag i Denali National Park och då är det i första hand däggdjuren som är huvudattraktionen. Vi utnyttjar de bussar som går in i parken, vilka är till för naturintresserade och körs av kunniga guider. Här skriker man om man ser något och bussen stannar! Vi tar den långa turen hela vägen in till Wonder Lake, vilken tar ca 11 timmar tur och retur och är 275 mil lång. Man kan gå av bussen när man vill och stiga på en annan buss som kommer om det finns plats. Från bussarna har man mycket goda möjligheter att se däggdjur, som älg, amerikanskt snöfår, Caribou, arktisk jordekorre och inte minst grizzlybjörn. Med extra mycket tur kan man även se lodjur och varg. I fågelväg häckar jaktfalk och kungsörn och i Wonder Lake finns svartnäbbad islom. Det är dock främst för däggdjuren vi främst åker denna turen och fåglarna får idag kliva lite åt sidan! Natt i Cantwell. 

Dag 10: Transport norrut på Park’s Highway till Fairbanks (ca 20 mil), med skådning längs vägen. Längs vägen finns bland annat lokaler för trumpetarsvan, islandsknipa och hökuggla. På kvällen tar vi flyget norrut till Barrow på den arktiska tundran och även om vi anländer sent på kvällen råder midnattssol och om vädret tillåter kan vi skåda en stund innan det är läggdags. Redan i byns utkant möter vi den arktiska tundran och arter som större beckasinsnäppa, amerikansk tundrapipare, brednäbbad simsnäppa, tuvsnäppa och kanske fjälluggla.
 

Den arktiska tundran vid Barrow myllrar av fåglar! Foto: Anders Blomdahl

Dag 11-12: Två heldagar i Barrowområdet, då vi skådar så mycket vi bara orkar! Det finns mycket att se här uppe, men möjligheterna att ta sig runt är begränsade då det endast finns några kortare vägar ut från byn. Vi åker ut längs dessa olika vägar och njuter av allt var den arktiska tundran har att erbjuda. Lokalerna ligger tätt och vi ser mycket från bilen! Vi ska här fokusera på att hitta arter som glasögonejder, praktejder, alförrädare, bredstjärtad labb, tärnmås, stillahavslom, vitnäbbad islom, gulbröstad snäppa och mycket mera. Fåglarna där uppe är ofta påtagligt orädda och fotograferna får många goda fotochanser. 

En av dagarna åker vi ut på USA:s nordligaste udde, Point Barrow, som sträcker sig norrut från byn ut i packisen. Förhoppningen är att det ännu finns någon isbjörn kvar vid den hög med slaktavfall från valjakten som byborna samlar längst ut på udden. Under vinterhalvåret kan det finnas upp mot 50 isbjörnar där, men när packisen går på våren börjar de vandra norrut. Men vi hoppas det fortfarande finns någon kvardröjande individ kvar av denna isviddernas okrönte konung! Nätter i Barrow. 
Stillahavslom som glider fram i en nyöppnad vak på tundran. Magiskt! Foto: Anders Blomdahl
Dag 13: Fortsatt skådning i Barrow under förmiddagen. Vi fokuserar då på extra fina områden eller arter vi inte kunnat se oss mätta på. Längs kusten pågår vid denna tiden av året ett påtagligt sträck av sjöfågel och det är magnifikt att se flockar av alfåglar, svartbukiga prutgäss eller ejdrar av olika arter sträcka rakt ut bland isvidderna. På eftermiddagen tar vi flyget söderut till Anchorage. Natt i Anchorage. 

Dag 14: Transport söderut till Seward (20,5 mil), med många skådarstopp längs vägen. I området går den extrema nordgränsen för ett antal arter, såsom rostmes, stellerskrika och rostkolibri. Här finns även en god population med svartbjörn, så det gäller att hålla ögonen öppna. När vi når Seward möter fler nya arter oss. Från hamnområdet spanar vi in alaskakråka, gråvingad trut, marmoralka och de ljuvliga havsuttrarna som lojt glider fram på rygg. På sluttningarna ovanför vår lodge brukar det ses snögetter. Natt i Seward.
 

Våtmark nära Seward. Foto: Anders Blomdahl

Dag 15: Pelagisk tur på Resurrection Bay. Med båt utforskar vi Resurrection Bay, Aialak Bay och Cheval Island, i jakt på fåglar och havsdäggdjur. Av de sistnämnda ser man ofta havsutter, knubbsäl, sjölejon, stillahavstumlare, späckhuggare och knölval. Bland sjöfåglarna märks framförallt skarvar och alkor, som beringskarv, pelagskarv, öronskarv, beringstejst, marmoralka, hornalka, tofslunne och hornlunne. En målart där ute är även svart strandskata. Fjorden i sig är både storslagen och vacker och under dagen åker vi även in mot den fascinerande glaciären Aialak, vilket är lokalen för brunalkan - arten häckar nämligen intill glaciärer! Natt i Seward. 

Dag 16: Morgonskådning runt Seward, med nya chanser på stellerskrika, rostmes och rostkolibri. Sedan transport tillbaka till Anchorage (20,5 mil). Under eftermiddagen hinner vi säkert klämma in lite avslutande skådning runt Anchorage. Natt i Anchorage.
 
St Paul på Pribilofföarna, med nordliga pälssälar framför öns enda by. Foto: Anders Blomdahl

 

Dag 17: För de som inte ska följa med på extraveckan till Priobiloff är det hemresedag till Skandinavien idag, med hemkomst på dag 18. 
 
EXTRADAGAR
För de som väljer att följa med på extraveckan blir det istället flyg ut till St Paul Island på Pribilofföarna, där vi bekvämt och praktiskt inkvarterar oss i samma byggnad som flygplatsens ankomsthall. Första dagen blir det flera kortare turer där vi bekantar oss med öns arter. Flera av öns målarter kommer vi säkert att ha sett redan denna första dag, som t.ex. dvärgalka, klippsnäppa, beringmås och grånackad alpfink. Natt på St Paul Island.

 

Beringmåsen är en av de exklusiva målarterna på St Paul. Foto: Anders Blomdahl 

Dag 18-19: Heldagsskådning på St Paul Island. Bussen tar oss bekvämt runt till alla säl- och havsfågelkolonierna på ön. Vi kan på nära håll stifta bekantskap med alla sköna karaktärer i kolonierna med alkor, som tofslunne, hornlunne, dvärgalka och tofsalka. På ön är fjällräven allmän och stora kolonier med nordlig pälssäl finns längs stränderna. Ute i havet samlas strömänder och vi spanar efter både grå stormsvala och kilstjärtsliror bland alla mörka stormfåglar. Pribiloff är ett verkligt fotoparadis med oräkneliga tillfällen att fotografera alkor, sälar och fjällrävar samt intressanta kultur- och naturmotiv. Natt på St Paul Island. 

Dvärgalkan är en charmig rackare vi ser gott om på Pribiloff. Foto: Anders Blomdahl

Dag 20: Flyg tillbaks till Anchorage. Natt i Anchorage. 

Dag 21: Reservdag om flyget till St Paul skulle krångla p.g.a. dåligt väder. Vi använder den till att skåda runt Anchorage. Det är senare på säsongen nu, så höststräcket av arktiska vadare har kommit igång, varför vi kan förvänta oss ganska stor aktivitet på tidvattenstränderna. En art vi särskilt letar efter är bränningssnäppa. Natt i Anchorage. 

Dag 22: Flyg tillbaks till Skandinavien. 

Dag 23: Hemkomst.
 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin