Dag-till-dagprogram, Vadehavet

Dag 1: Avfärd från Växjö 06.30, hämtning vid Malmö Syd (Hyllie station) 09.00, därefter transport till hamnen vid Schlüttsiel (650 km). Fika och lunch längs vägen. Färjan går sent på eftermiddagen, i år 17.35 och vi bör hinna med lite snabb skådning vid Hauke-Haien Koog innan vi stiger på färjan, där bör vi hinna med att kryssa av de första skedstorkarna och kanske se de första stora flockarna med vadare. Vi tar med minibussen över till Langeness. Natt på Gasthaus Hilligenley på Langeness.
 
Dag 2: Vi börjar med att bekanta oss med miljön på denna Nordfrisiska ö före frukost. Därefter har vi hela dagen på oss att fortsätta utforska ön och skåda av dess stränder Skådning vid Vadehavet är mycket tidsberoende. Det som styr är tidvattnet Timmarna på båda sidor om högvatten är som mest produktiva, då befinner sig vadarna tryckta upp mot stränderna och de samlas i de stora flockarna som kan studeras på bra avstånd. Nu är vi mitt ute i Vadehavet och här studerar vi flockarna med vadare, änder och måsfåglar, alla arter är aktuella här ute. Natt på Langeness.

Marsklandskapet vid Vadehavet är speciellt. Här ser vi det vid Westerhever i Nordtyskland. Foto: Ola Bondesson

Dag 3: Vi tar morgonfärjan över till Hooge, i år går den vid 07.30, som tar en halvtimme. På Hooge hyr vi sedan cyklar och lägger hela dagen på fågelskådning och naturupplevelser här. Ön är platt och lättcyklad med fina cykelvägar. Samma arter som var aktuella för Langeness är också aktuella här. Vi befinner oss fortfarande mitt ute i Vadehavet och miljön är mycket speciell. Det är verkligen långt från det vanliga jäktet och stressen, här får man ta dagen som den kommer. Här ute är det inte bara fågelupplevelser utan en helhet. Färjan tillbaks till Langeness går i år vid 18.50. Natt på Langeness.
 
Dag 4: Vi börjar med lite morgonskådning på Langeness före frukost. Efter frukosten checkar vi ut från hotellet men blir kvar på ön och skådar fram till dess att färjan går tillbaks till Schlüttsiel, i år vid 15.15. I land skådar vi kort vid Hauke-Haien Koog igen innan vi åker några mil söderut och checkar in på vårt hotell för de närmsta fem nätterna. I hotellets närhet finns fina möjligheter till skådning och vi gör en kvällsrunda efter vår trerättersmiddag. Natt på Arlau Sleuse hotel.

Brunand fotograferad vid ett av gömslena i Beltringharder Koog. Foto: Ola Bondesson

Dag 5-8: De flesta dagarna inleds med några timmars fågelskådning före frukost. När vi bor på hotel Arlau Sleuse så har vi Beltringharder Koog inom närhåll. Vi kan välja på att promenera från hotellet och leta blåhake samt skåda de sydöstra delarna av lokalen. Vi kan också åka ut till Lüttmoorsiel vid Vadehavets strand, om det är högvatten. Då får vi medljus på flockarna. Här är chansen god att hitta svartbenta strandpipare. Det finns också ett par gömslen där man med tur kan få fina närstudier och fototillfällen på flera arter änder. Vid det ena gömslet är det också bra miljö för skäggmes. Ägretthägern verkar ha börjat häcka här så det blir en art att spana in.
 
Ordningen för de kommande dagarna är inte helt fastlagd utan beror framförallt på tidvattnet, men innehållsmässigt kommer de olika dagarna att se ut som följer.

Dag 5: Heldag ute på Mandø, om tidvattnet tillåter, alternativt kan vi få välja att besök Rømø i stället. Tidvattenvägen ut till Mandø är en upplevelse i sig och bjuder fina möjligheter till närstudier av vadare vid rätt vattenstånd. Ute på ön finns en liten utställning som berättar den här märkliga invallade öns historia. När man är ute på Mandø så befinner man sig verkligen mitt ute i Vadehavet. Det är en alldeles speciell upplevelse att på alla sidor vara omgiven av detta säregna hav. Det är aldrig långt till fåglarna någonstans. Vid överfarten till Mandø finns också en utställning, där vi gör ett besök, kring Vadehavets djurliv och historia. Vi hinner också med att besöka Ballums enger där bl.a. ängshök häckar och spana ut från Ballum Sluse mot Rømødæmningen, här går det oftast att se de största flockarna med kärrsnäppor och skärfläckor. Blir det Rømø i stället så besöker vi de södra delarna där det brukar finnas bra möjligheter att studera tärnor och vadare. Skådningen från vägen ut, Rømødæmningen, är också utmärkt vid högvatten och man ser samma fåglar som vid Ballum Sluse fast ur en annan synvinkel. Natt i Arlau.

Skådning från vallen vid Ballum Sluse. Foto: Ola Bondesson

Dag 6: Heldagsutflykt till Helgoland. Båtturen utgår från Büsum vid 09.30 och vi är då framme på Helgoland vid 12.00. Vi har sedan 4h på oss att ströva omkring på ön som är cirka 1 km2 stor med välordnade promenadstigar ända ut till fågelbergen. Här blir det också en totalupplevelse på klippan ute i Nordsjön. Alkorna har lämnat sina häckplatser vid den här tidpunkten och skall vi få in dem på vår artlista så blir det via spaning under båtturen dit och hem. Däremot bör det finnas kvar stormfågel, havssula och tretåig mås. Vi är tillbaks i Büsum vid 18.30. Natt i Arlau.
 
Dag 7: Den här dagen kan bli något annorlunda då vi får anpassa oss till tiderna för färjan ut till Amrum. Den avgår från Dagebüll och vi får anpassa morgonaktiviteterna för att vara i tid för en heldag ute på denna nordfrisiska ö. Där får vi uppleva den speciella stämning som alltid finns på isolerade platser. På Amrum hyr vi också cyklar för att ta oss fram med. Även Amrum är lättcyklat med fina cykelvägar men är lite större än Hooge. Vi börjar skådningen på södra delen av ön vid Kniepbucht där vi har chans att njuta av stora flockar vadare, måsar och tärnor. På norra delen av ön är den bästa skådningen på östkusten mellan byn Norddorf och öns norra udde, Amrum Odde. Med tanke på ljuset är det bättre att skåda här under eftermiddagen. Natt i Arlau.

Miljön ute på Amrum är tilltalande. På vägen ut eller hem så kanske vi får nöjet att se en så här fin skuta. I bakgrunden syns Langeness där vi bor de tre första nätterna Foto: Ola Bondesson

Dag 8: En av dagarna kommer vi att ägna åt lokaler i Tyskland och södra Danmark. Där ligger ett pärlband av bra fågellokaler ända ner till Elbes mynning. Från norr räknat har vi Vidåslusen och Margrethe Kog (Danmark) som är utmärkta lokaler för fin vadarskådning med stor potential för rariteter, Rickelsbüller Koog är en pålitlig lokal för skäggmes, backsvalor, lite udda vadare och tärnor. Hauke-Haien Koog med stora mängder av ruggande grågäss samt god förekomst av simänder och god chans på skedstork, som under senare år börjat häcka i området. Tetenbüllspieker Koog är ett lättskådat område med en hög potential för sällsynta vadare. Westerhever strand är en lokal med stor potential för vadare av alla olika arter, Katinger Watt med flera gömslen och ett stort fågeltorn är en lokal där havsörn och blåhake hör till de möjliga arterna. Natt i Arlau.

Fyren vid Westerhever. Foto: Ola Bondesson

Dag 9: Morgonskådning på vanligt vis före frukost. Därefter erbjuds möjligheter till shopping i de tyska gränsbutikerna innan vi påbörjar hemfärden. Fika och lunch längs vägen. Hemkomst i Växjö framåt 20.00.

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin