Dag-till-dagprogram, Island

Dag 1: Anländer till flygplatsen i Keflavik. Första mötet med de isländska fåglarna genom skådning i omgivningen. Vid udden Gardur får vi kontakt med våra första havsfåglar som brukar runda fyren på behagligt avstånd både för kikaren och kameran. Det kan vara mindre lira, stormfågel, tretåiga måsar, havssula m fl. I kanten kan några vadare gå och på ängen bredvid kanske vi har våra första ljungpipare. Därefter installerar vi oss på vårt hotell som ligger strax utanför Reykjavik. Natt i Keflavik.

Husavik med de blå bergen, lupiner i mängder! Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 2: Vi tillbringar dagen på Reykjaneshalvön, den sydvästligaste delen av Island. Här finns de sydliga fågelbergen, bl a ett som hyser 50 000 par tretåiga måsar och på håll ser vi kolonin med havssulor på Eldey. Med lite tur kan man även få se späckhuggare ute i havet. På vägen dit passerar vi en stor koloni silvertärnor som häckar på land. Vi kommer skåda vid presidentents tomt. Här finns en fin vik som hyser många arter, kanske får vi redan här vår första svartnäbbade islom? Denna dag kommer vi komma kontakt med de första bubblande källorna i Seltun och fnysa åt svavellukten. Natt i Keflavik.

Den mäktiga svartnäbbade islommen.  Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 3: Avfärd norrut via Islands västsida och man kommer att förvånas hur landskapet byter skepnad, nu mot ett grönare landskap. Skådning på lämpliga lokaler längs vägen. Karaktärsarter i det gröna landskapet är små- och rödspov (islandica), rödbena och ljungpipare. Vi har även stor chans på jordugglor och fjällripa. På många bergsväggar ser man häckande stormfåglar, trots att de inte ligger i anslutning till havet. Vi stannar vid våtmarken i Gauksmyri. Det är ett enastående exempel på återställd våtmark. Där kommer vi att se svarthakedopping, kärrsnäppor och smalnäbbade simsnäppor mm. Kanske ser vi också stenfalk och jorduggla när de födosöker över fälten. Natt i Daeli.

Puffin Island, en ö full med lunnefågel som vi passerar ute på valturen. Foto: Göran Forsberg

Dag 4: Vi fortsätter vår färd vidare österut på norra delen av Island. Vårt första stopp blir vid floden Blönduos där vi förhoppningsvis kommer att få se våra första strömänder. Sedan skådar vi och njuter av miljön vid Heradsvatn. Vi har en fin utsikt över våtmarken och deltat där många fåglar delar dalen med betande får och hästar. På parkeringen födosöker snösparvar. Sjöarna och deltat längs vägen brukar hysa både svartnäbbade islommar och smålommar. Längs med vägen borde vi kunna se spetsbergsgäss. Nu kommer vi att bo två dagar mellan den fantastiska sjön Myvatn och kusten vid Husavik. Vårt boende har en varm pool som kan vara skön i att krypa ned i efter en lång dag i fält. Men innan kanske du tar en sväng förbi småsjöarna nära boendet som hyser berg- och bläsänder, smalnäbbade simsnäppor m m. Troligtvis hör vi även islommen ropa i skymningen. Natt i Ljosavatn/Storutjarnir

Vacker dal vid Heradsvatn. Foto: Göran Forsberg

Dag 5: Dagen huvudpunkt är valturen. Valturen utgår från Husavik ut på Skjálfandi med spaning efter knölval, vikval, tumlare och vitnosdelfin. Havsfågel är det gott om. Redan i hamnen kan vittrut och vitvingad trut ses. Vi kommer att åka förbi en ö där många lunnefåglar häckar och storlabben patrullerar runt för att leta efter en ”matbit”. På tillbakavägen sätter den stora träskutan segel och vi seglar hem. Så tyst och fridfullt det genast blir. Stormfåglarna är väldigt nyfikna på båten och några kommer ibland riktigt nära för att ta sig en titt. Efter god sopplunch i Husavik beger vi oss sakta hemåt via det mäktiga vattenfallet Godfoss. Vi gör flera stopp vid småsjöar som hyser mycket fågel. Natt i Ljosavatn/Storutjarnir

Knölvalsstjärt. Foto: Lena Radler

Dag 6: Hela dagen vid Myvatn, en av Europas bästa fågelsjöar. Smalnäbbad simsnäppa är talrik och islandsknipan syns här och var. I floderna hittar vi strömanden. Vi besöker även Bird museum by Lake Myvatn. Efter lunch finns möjlighet att bada i en av de naturliga varma källorna, enligt mig bättre än turisttrånga Blå Lagunen. Vi besöker även flera områden runt sjön; Grótagja – sprickan som sakta ökar och delar Island mot vardera två kontinenter, Europa och Amerika, Kálfaströnd – en fantastisk utsikt över Myvatn med "raukar" i förgrunden, Hverarönd – här kommer vi kontakt med jordens inre, det bubblar och fräser. På eftermiddagen styr vi kosan mot östsidan för att nå vårt boende. Natt i Svartiskogur.

Islandsknipor. Foto: Göran Forsberg

Dag 7: Innan färden går vidare skådar vi i dalsänkan där vi bor. Fortsätter sedan vidare söderut via östsidan. Vi åker igenom en spännande vacker natur och även högt upp i bergen. Här kan vi kasta snöbollar. Förvånansvärt få turister väljer att åka denna otroligt vackra vägsträcka! Vi stannar vid några vattenfall och troligtvis ser vi snösparvar och strömänder. När vi närmar oss kusten stannar vi på olika ställen för att skåda av stränderna, kobbarna och skären utanför. Vårt boende för natten är en liten farm som ligger mellan havet och Islands största glaciär Vatnajökull. Natt i Brunnholl, väster om Höfn.

Träkyrka. Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 8: Vi börjar morgonen vid kanten av stora glaciären Vatnajökull, mäktiga syner för ögat! I smältvattnet flyter mindre isberg/stora isblock omkring. I glaciärlagunen kommer vi att åka ut med en båt där vi får kryssa mellan isblocken och åka längs med kanten av världens tredje största glaciär – en upplevelse! I smältvattnet finns det gott om födosökande silvertärnor och ejdrar. Vidare mot Vik via lavaöken Eldhravn. Troligtvis blir det några stopp för titta på vadare som födosöker längs med stränderna. I Vik passar vi på och shoppar, där finns en stor försäljning av Isländska kläder. Natt i Skogafoss.

Vattenfallet Skogfoss. Foto: Göran Forsberg

Dag 9: Börjar morgonen vid fyren Dyrhólaey, där vi får en fantastisk utsikt med lunnefåglar och tretåiga måsar som häckar i sluttningarna. Vi besöker även grottan och de lustiga klipporna vid Hálsanefshellir, vilka inspirerat till kyrkans utformning i Reykjavik. Ute på havet ser vi havssulor och mindre liror passera förbi. Vidare till vattenfallet Skógfoss som bjuder på vackra blommor i sluttningarna och stormfåglar som häckar intill fallet. Längs med fallet finns trappor så man kan ta sig upp vid fallets kant. Avslutar dagen med annat vattenfall, Seljalandsfoss. Ett häftigt vattenfall där man kan gå bakom fallet. Där får man önska sig tre saker. Natt i Skogafoss.

Lunnefåglarna vid fyren Storhöfdi på Vestmannaöarna. Foto: Gigi Sahlstrand

Dag 10: Satsar på tidig färja till Vestmannaöarna. Havsfågel och valspaning under turen ut till huvudön. Börjar med att skåda i hamnen som hyser många måsar, stormfåglar och trutar, ett flertal av vitvingad trut och vittrut brukas kunna ses. Vi åker upp till fyren Storhöfdi där vi kommer lunnefåglarna väldigt nära. På eftermiddagen är det fria aktiviteter, några kanske vill besöka det nya museet eller leta trutar i hamnen. Det är imponerande att se den stora fiskeindustrin på ön. Natt på Vestmannaöarna. 

En del lustiga formationer på fågelbergen. Sillgrisslorna trivs där! Foto: Göran Forsberg

Dag 11: Hela dagen på Vestmannaöarna. I hamnen börjar vi med att se en gripande och fängslande film om vulkanutbrottet på ön1973, vulkanen Helgafell, som ödelade delar av bebyggelsen och förstorade huvudöns yta med cirka 15 %. Därefter gör vi en båttur runt ön och studerar fåglarna och fågelbergen på nära håll. Gott om tordmule, lunnefågel och sillgrissla och möjlighet att se spetsbergsgrissla och späckhuggare. Vi kommer havssulans kolonier rikligt nära! Innan hemfärd åker vi till ett ställe där de har utsläpp av fiskrens, garanterat mycket fågel där. Avfärd från ön på eftermiddagen. Havsfågel och valspaning från båten. Nu åker vi mot Lambastadir. Detta boende har en utomhusjacuzzi fylld med varmt naturligt geotermiskt vatten. Natt Lambastadir, strax utanför Selfoss. 

Vi kommer stormfåglarna nära!  Foto: Göran Forsberg

Dag 12: Vi börjar morgonen med en ridtur på Islandshästar (för de som vill). De som inte vill rida åker ner till kustremsan och skådar fågel. Man får uppleva fågellivet på annat sett när man sitter på hästryggen, fåglarna blir mer oskygga. Sedan kör vi mot den Gyllene cirkeln med det imponerande vattenfallet vid Gullfoss, varma källorna vid Geysir med sina häftiga kaskader och det gamla Alltinget vid Thingvellir. Fåglarna finns runt om oss. Natt i Reykjavik.

Dag 13: Hemfärd. Planet går på eftermiddagen så vi har fri aktivitet i Reykjavik på förmiddagen. Vi avslutar med kortare skådning vid fyren Gardur, d v s där resan började!

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin