Dag-till-dagprogram, Runde

Solen går ned i havet och bjuder på vackra kvällar. Foto: Göran Forsberg 

Dag 1: Resan startar på flygplatsen i Ålesund. Vi börjar vår färd till Runde som ligger 7mil ifrån. Under resan tar vi korta stopp för beundra naturen eller för vi sett någon intressant fågel. Under bilfärjan till Hareid som tar 30 minuter kanske vi redan för bekanta oss med någon lunnefågel som flyger förbi. I Hareid stannar vi för dels handla snacks, mellanmål eller dylikt men även för att titta på de tretåiga måsarna som häckar vid ett magasin i hamnen. Väl framme vid Miljöcentret på Runde, installerar vi oss och äter middag. Sen tar vi en kortare kvällskådning utöver havet. Redan nu kommer vi se havssulor, några lunnefåglar och toppskarvar som flyger över havet. 

Vid båtturen kommer man nära fågelbergen. Foto: Göran Forsberg

Dag 2: Börjar morgonen med båttur. Vi lotsas ut av skickliga kapten Johan med sin båt Aquila. Vi åker sakta runt hela ön och får se de olika fågelbergen som hyser olika arter. Ganska omgående när vi kommer till Rundes västra sida där fågelbergen ligger, får vi mängder alkor, grisslor, toppskarvar nära båten. De fiskar eller bara ligger och vilar på vattnet. Vid ett eller fler tillfällen får vi se när havssulan dyker efter fisk. Det går ett sus genom alla när man ser denna fågel ta sats uppe från luften och dyka rakt ned i vattnet som en vit pil. Vid vissa ställen får vi närkontakt med bergets häckande fåglar. De känner igen Johans båt och gör sig inte besvär med att flyga iväg. En handfull havsörnar stryker omkring och sprider oro i kolonierna.

 
Efter lunch tar vi oss en tur till Goksöyr. På väg dit tittar efter ringtrast och efter stormfåglarna som kan ha bon nära tunneln. I Goksöyr passar vi även på att shoppa i Rundes enda souvenirbutik. Efter kvällsmaten går vi upp på Rundes höjd för ta oss över på andra sidan. Ganska snart möter vi storlabbarna som patrullerar runt ön eller tar sig en rast oblygt nära oss. Ängspiplärkor och sånglärkor drillar i skyn. Vi går över till andra sidan och ser fågelbergets branta brant nedanför oss. Berget ser vitt ut för alla havssulor. Flera havsörnar svävar med sina majestätiska vingar i uppåtvindarna vid kanten. Nu väntar det spännande skådespelet – när lunnefåglarna återvänder från havet. De som har ungar har hela näbben full med fisk. De svissar runt om oss, ibland känns det som man får ducka. Några stannar så nära att det nästa är ”klappavstånd”. Solen börjar gå ned och vi traskar hemåt efter en fantastisk upplevelse!
Det är gott om både storlabbar och havsörnar på Runde men de är inte så förtjusta i varandra. Foto: Göran Forsberg

Dag 3: Vi börjar morgonen medta bilen till Rundes sydvästra hörn. Vi går upp på en mindre höjd där vi får en ny vacker vy. Svårt att gå om man inte vill trampa på orkidéer! Här kan vi få se, om vi har tur, havssulor dyka som pilar ned i vattnet för fånga fisk. Vid brofästet brukar det vara ganska mycket fågel som fiskar. Vid 2 tillfällen (under olika år) har svartnäbbad islom setts vid denna tidpunkt. Vi tittar på storspovar som går på ängen och på gravanden som bör fått ut sina ungar.

 
Efter lunch besöker vi Museet på Rundes miljöcenter och tittar på deras utställning och ser på en film som handlar om skatten som hittades 1972 precis utanför Runde, världens största myntskatt! Det finns även en intressant film om sillen betydelse för Runde som fågelö.
 
Efter miljöcentret fortsätter vi dagen med ta bilarna längs med havet norrut med stopp på lämpliga ställen. Varför inte äta en glass i Goksöyr butiken och passa på handla om du missade förra chansen?
Runde bjuder på vackra vyer vart än man är på ön. Foto: Göran Forsberg

Dag 4: Börjar morgonen med båttur. Vi lotsas ut av kapten Johan med sin båt Aquila nu till sälkolonin. Väl framme bör vi se mestadels knubbsäl men även en o annan gråsäl. Vi har även chans att få se tumlare på vägen dit. På småöarna rastar en del ejder (hälsingar), kärrsnäppor och andra spännande saker som kan dyka upp ute till havs! Vi tar med oss popcorn och bröd och slänger ut i havet – vips så får vi ett fantastiskt skådespel av vitfågel som vill ha en bit av godsakerna. Nyfikna storlabbar, havssulor och stormfåglar glider förbi och kikar vad som står på.

 
På eftermiddagen vandra upp på Rundes höjd igen, nu mot Rundes nordost spets ”Tinden”. Här ser vi fåglarna kretsande under oss. Stormfåglar flyger förbi med sina stela vingar, havsörnar patrullerar och sånglärkan drillar ovanför oss. Vi beundrar mängden av orkidén Jungfru Marie nycklar och närskådar stormfåglarna som är runt om oss. 
Stormfågel som heter havshäst på norska. Ganska passande för de har ett gnäggande läte. Foto: Göran Forsberg

Dag 5: Vi tar en liten morgonskådning i omgivningen innan det är dags för hemfärd. Lövträden runt i Goksöyr hyser en del småfågel och vid strandkanten ses några enstaka vadare. Vi skådar oss tillbaka till flygplatsen i Ålesund och njuter av den sista havsluften vid bilfärjan. Resan avslutas på flygplatsen.              

Det är inte lätt att hitta bomaterial så havssulorna tar gärna gamla trossar vilket gör berget färgglatt. Foto: Göran Forsberg
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin