Abisko 26 juni – 2 juli 2017

Reseledare: Kent-Ove Hvass

Lapporten ser man från vårt boende. Foto: Kent-Ove Hvass

Detta blir en resa där du får uppleva gudomlig och klassisk fjällnatur. Vi bor med utsikt över Torneträsk. Vi ser starten på den 425 km långa Kungsleden som slutar i Hemavan. Den kända vyn av Lapporten, med topparna Tjuonatjåkka och Nissuntjårro, 1 540 respektive 1 721 meter över havet, är en symbol för entré till fjällvärlden syns från Abisko. Abisko nationalpark är unik på många sätt. Här finns fantastisk fjällbjörkskog med mängder av vackra blåhakar, vemodigt bräkande bergfinkar m m. Samtidigt är Abisko också ett av de torraste områdena i Sverige med begränsad nederbörd.

Blåhaken har en riklig förekomst i fjällbjörkskogen runt Abisko. Foto: Kent-Ove Hvass

När vi besöker området råder midnattsol och vi får uppleva ljuset 24 timmar om dygnet. Att få se världens största falk, den kraftfulla jaktfalken jaga ripa, är en stor upplevelse. Området hyser de flesta av de i Sverige förekommande fjällarter och samt de flesta däggdjuren. Abisko är speciell då det under senare år har varit det enda säkra området för den sällsynta nordsångaren.

Nuoja är ett fjäll över tusen meter och hyser de flesta fjällfåglana. Foto: Kent-Ove Hvass

I slutet av juni har alla fjällfåglar anlänt och området sjuder av liv. På det närbelägna berget Nuolja finner vi den näpna fjällpiparen, den graciösa fjällabben, den knaggligt sjungande ringtrasten och den skrattande fjällripan. I sluttningarna sjunger den rara nordsångaren. I myrområdet kring byn Abisko finns den myggjagande smalnäbbad simsnäppa, de ljudlösa jordugglor och flera arter vadare. En av dagarna gör vi en utflykt till den norrländska barrskogen för att få uppleva arter som den orädda lavskrika, skogshöns och norrlandskogens egen mes, lappmesen. 

Vi bor inne i byn Abisko och har fjället Nuolja inom gångavstånd.

Ringtrast sjunger i sluttningarna av Nuolja. Foto: Magnus Ullman

Kent-Ove Hvass har besökt området ett flertal gånger och känner området väl. AviFaunas resor till Abisko är mycket populära och det här blir fjortonde resa dit och den trettioåttonde till Nordkalotten.

Fjällabb är en av fjällvärldens eleganter. Foto: Kent-Ove Hvass

Resrutt. Dag 1: Vi träffas vid Abisko järnvägsstation och inkvarterar oss i Abisko där vi bor hela veckan. Dag 2: Vi besöker Nuojla och ser fjällfåglar. Dag 3: Vi skådar i myrområdena kring Abisko. Dag 4: Vi koncentrerar oss på att nordsångare. Dag 5: Utflykt till skogslandet. Dag 6: Denna dag är reserverad till att besöka något som vi har missat eller vill uppleva. Dag 7: Hemresa
 
Pris: 13.900 kr. (9-14 delt.).
Resan utgår från Abisko Fjällstation.
Enkelrumstillägg: 1.200 kr.
Ungdomspris: 11.800 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum
Halvpension (frukost och lunchpaket)
Alla transporter (från Abisko)
Samtliga avgifter och ev. inträden
Reseledare
Assisterade reseledare/chaufför från Avifauna
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: middagar
 

Klimat. Ofta är vädret ostadigt mellan +/- 0 till + 25, någon regndag den här tiden.

Tempo. Lugnt tempo. Lunch i fält (lunchpaket) de flesta dagarna.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 1.500 kr. och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin