Dag-till-dagprogram, Falsterbo

Program. Dag 1: Samling vid Malmö Central. Vi hinner med ett kortare stopp runt Foteviken innan vi åker till vårt logi i Höllviken. Samtliga nätter i Höllviken.

Dag 2: Start på Nabben där vi följer sträcket avtättingar samt i viss mån också vadare, måsar och tärnor under morgonen. På dagen satsar vi på sträckande rovfåglar, vid Falsterbo kanal eller Skanörs ljung, och på eftermiddagen blir det promenad ut till Skanörs revlar där 100-tals eller ibland t.o.m. 1000-tals vadare födosöker vid rätt vattenstånd. Här är det fint eftermiddagsljus och en härlig känsla där man verkligen befinner sig i gränslandet mellan land och hav. Vid god utdelning ser man över 15 arter vadare här ute!

Kustsnäppa; ute på Skanörs revlar bjuds ofta på fina obsar! Foto: Mattias Ullman

Dag 3: Morgon runt Foteviken samt en promenad för rastande tättingar längs Banvallen. Innan lunch beger vi oss till Kanalen eller Ljungen för rovfågel och eftermiddagen spenderas vid Ängsnäset eller Stavstensudden.

Utsikt från parkeringen vid Lilla hammarsnäs. Här ute bjuds man ofta på någon överraskning! Foto: Mattias Ullman

Dag 4: Start på Nabben. Efter någon timme rör vi oss upp till Falsterbo fyr där vi guidas runt i trädgården och fyren innan vi bjuds på fika, tittar på några småfåglar i handen och lyssnar på Karins medryckande berättelse om ringmärkning och annat i Fågelstationens regi! Har vi tur så hinner vi också träffa och lyssna på Nils Kjellén som är anställd av Naturvårdsverket för att räkna och övervaka flyttfågelsträcket under hela hösten. Eftermiddag runt Börringe där vi ser mängder med rovfågel och bland annat hoppas på kungsörn och duvhök, vilka sällan kommer ner till Falsterbo innan mitten av oktober.

Dag 5: På morgonen väljer vi lokal efter vilka arter och grupper vi tycker att vi behöver bättre obsar på. Vi hämtar sedan vår packning på hotellet och lägger de sista två timmarna vid Falsterbo kanal för rovfågelspan. Under tidig eftermiddag transport till Malmö central där vi skiljs åt.

Brun glada är numer årlig i september med ett antal exemplar både i Falsterbo och runt Börringe. Foto: Mattias Ullman
 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin