Hornborgasjön 3–7 april 2019

Reseledare: Ola Bondesson

 

En svensk klassiker. Få fågellokaler i Sverige är mer kända än Hornborgasjön både inom och framförallt utanför landets gränser. Det här är klassisk trantid och vi kan räkna med kontakt med tusentals fåglar. Det finns dock mycket mer att upptäcka än tranor vid den här tiden. Området är fyllt av flyttande gäss och änder. Vi kommer att få uppleva tusenhövdade flockar av många arter. Vår bas blir den charmiga Herrtorps Qvarn vid ån Flian där naturen bjuder avkoppling. På kvällen äter vi en god måltid baserad på lokala och närproducerade råvaror. Praktfull västgötanatur, ett myller av fåglar och god mat. Det kan inte bli bättre!

 

Hornborgasjön i april är så mycket mer än tranor. Alla Europas gäss, änder och doppingar kan ses, många av arterna i tusental. Detta kryddas med chansen till att något ovanligt dyker upp är stor. Amerikansk bläsand och amerikansk kricka har setts flera gånger vid den här tiden. De första vadarna enkelbeckasin, storspov, skogssnäppa och rödbena anländer och höjer temperaturen genom sina njutbara läten. På de öppna fälten kan vi börja spana in trastar och leta i flockarna efter de första rastande ringtrastarna. Vi kommer att upptäcka hur mångfacetterad sjön är och alla de olika fågellokaler som finns inom området.

 

Östen var tidigare känd för sina stora flockar med rastande sångsvanar på våren. Den rollen har sjön Tysslingen i Närke tagit över numera. Östen är dock fortfarande en förnämlig fågellokal med tiotusentals rastande gäss på vårarna. Årligen hittas rastande fjällgäss bland dessa. Från vassarna kan vi få höra tutande rördrom och över våtmarken spelar enkelbeckasinerna in vårens ankomst. Det är en gyllene tid för en fågelskådare och här kan vi också få höra storspovens jublande drill. Vid det närbelägna Boterstena kan man ofta finna en del av gåsflockarna betandes. Över de öppna markerna jagar ofta fjällvråk och blå kärrhök.

 

Vår bas för resan blir den trevliga Herrtorps Qvarn. Det är en gammal kvarn som är ombyggd till ett vandrarhem med hög standard och med en utmärkt restaurang. Man satsar på lokala maträtter tillredd på närproducerade råvaror. Kvarnen ligger mycket naturskönt vid Hornborgasjöns utlopp ån Flian. I omgivningarna kan man se många av våra vanliga skogsarter men även forsärla häckar. Vi kommer också att besöka platåberget Billingen utanför Skövde där skjutfältet kan bjuda på spelande orrar och sjungande trädlärkor.

 

Resan bjuder också på flera kulturella inslag. En av dagarna besöker vi Löfwings ateljé för att äta en god lunch/middag och titta på naturmålarens utställning. När vi besöker Östen passar vi givetvis på att fika på funkiscaféet Österbergs i Tidan. Där tittar vi också på den vackra träbron vid Vaholm med Sveriges enda brohus. Det för onekligen tankarna till filmen ”Broarna i Madison County”. Vid sjöns norra ände ligger den lilla medeltida kyrkan Svenneby från 1100-talet och vid dess sydvästra del Odensåker kyrka, även den från tidig medeltid. På Hornborgasjöns östra sida strax nedanför Billingens sluttning ligger Varnhems klosterkyrka. Där ligger flera av Folkungaättens kungar begravda bl.a. Birger Jarl. Där finns också resterna av Varnhems kloster som var en central plats i det tidiga medeltida Sverige. Bastöna hembygdsgård är en välbevarad gård från 1860-talet avskilt belägen vid kanten av den stora Rösjömossen.

 

Ola Bondesson har under många år lett skådargrupper till olika hörn av södra Sverige, bl a Hornborgasjön. AviFaunas resor till Hornborgasjön och området däromkring är mycket populära och det här blir fjärde resan dit.

Vi räknar med att kunna se 90–100 arter under resan.

 

Resrutt. Dag 1: Resan startar på järnvägsstationen i Skövde vid 15.00. Transport till och incheckning på Herrtorps Qvarn. Efter middag Trandansen. Alla nätterna på Herrtorps Qvarn. Dag 2: Tidig morgon vid Trandansen. Efter frukost tillbringar vi dagen vid Hornborgasjöns olika fågellokaler. Dag 3: Efter frukost besöker vi Bastöna hembygdsgård. Dagen tillbringas därefter vid sjön Östen och Boterstena samt Valle härad. Dag 4: Tidig morgon med frukostpaket till Skövde skjutfält. Fågellokaler vid Hornborgasjön. Dag 5: Trandansen på morgonen. Efter frukost packar vi ur våra rum. Resan avslutas på järnvägsstationen i Skövde vid 12.00.
 
Pris: ej fastställt (max 7 deltagare).
Enkelrumstillägg: ej fastställt.
Ungdomspris: ej fastställt.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på Herrtorps Qvarn, enkel hotellstandard
Helpension
Alla transporter
Samtliga inträden och avgifter
Svensk reseledning
Bidrag till AviFauna Naturresors fågelskyddsfond
Förhandsinformation om resan och artlista
Utförlig reserapport från resan
 
Klimat. Omväxlande vid den här tidpunkten. Ofta minusgrader på morgonen och sedan +10-15 under dagen. Regn och blåst kan förekomma liksom dimma.
 
Tempo. Lugnt
 
Resans uppläggning är ännu preliminär. Är du intresserad kan du emellertid utan kostnad göra en intresseanmälan redan nu så hör vi av oss – med mer definitiva uppgifter, inklusive pris – så fort resan blir bokningsbar. Du kan då ta det avgörande beslutet om du vill följa med. Här gör du din intresseanmälan. Kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin