Okavangodeltat & Zambia med Guldkant
2–14 januari 2016

Reseledare: Göran Pettersson  FULLBOKAD

Chobe NP. Foto: Göran Pettersson

Om du bara skall göra en resa till Afrika, så är det nog denna. AviFauna anordnar en tretton dagars exklusiv resa rätt in i Afrikas hjärta. Vi studerar vildhundar och lejon på nära håll i Khwai Conservation area, besöker Victoriafallen, flyger i små plan över inlandsdeltat Okavango och kikar på flockarna av våtmarksfåglar och antiloper under oss, men största upplevelsen är nog när vi tyst glider fram i kanoter bland krokodiler och flodhästar och tittar på alla de spektakulära fåglar som är speciella för detta område: African Pygmy Goose, Southern Carmine Bee-eater, Wattled Crane, fiskuvar och den för deltat nästan endemiska Slaty Egret.
 
Vi kommer att bo på fyra platser med mycket olika karaktär. Två av lodgerna ligger i hjärtat av Okavangodeltat. En lodge ligger i Chobe NP som gränsar till deltat och den avslutande lodgen ligger i Zambia, nära Viktoriafallen.

Okvangodeltat från ovan. Foto: Marje Hemp

I Okavangodeltat bor vi mitt i de vilda och orörda våtmarkerna. Stora däggdjur finns omkring oss utanför lodgerna och fågelskådning sker ibland från lodgernas verandor. Vi kommer att gå på s k ”bush walks” med skickliga guider från lodgerna. Det blir även fågel- och däggdjursskådning från öppna jeepar. Vid något tillfälle gör vi jeepturer i mörkret för att se vad som händer nattetid runt knuten. Den kanske mest häftiga upplevelsen får vi när vi åker i smala trädkanoter ut i deltat, mitt bland det vilda!
 
Inne i deltat flyger vi i små propellerplan mellan lodgerna, en minnesvärd upplevelse bara detta! Vi får då se det unika vattensystemet från ovan med alla rännilar, papyrus, öppna gräsmarker och flockar med däggdjur. 2014 utsågs Okavangodeltat till UNESCOS tusende världsarv.

Saddle-billed Stork. Foto: Callan Cohen

När vi kommer till Chobe NP i norra Botswana är vi nära Namibia som ligger tvärs över floden. Vi är också i ett område som har bland de största koncentrationerna av stora däggdjur i hela Afrika. Nationalparken är stor som Skåne och vårt besök blir som en liten musnaggning i kanten av godbiten. För att uppleva däggdjuren och fåglarna på närhåll gör vi både jeep- och båtturer i området. Båtturen blir på Chobefloden, en flod som börjar i de centrala delarna av Angola för att sedan rinna ut i Zambezifloden (som vi åker båt på i Zambia). Räkna med att komma fåglar och däggdjur riktigt nära.

Vi har goda chanser att få se lejon på resan. Foto: Göran Pettersson

För de sista två nätterna byter vi land till Zambia och tillbringar nätterna på Zambeziflodens bank. Vår lodge ligger precis i anslutning till Mosi oa Tunya National Park (det lokala språket för Victoriafallen – Den dundrande röken) och utan att behöva lämna lodgeområdet har vi chans att se Cape Clawless Otter, South African Galago (Bushbaby) och piggsvin. Här ingår en kryssning längs floden där vi har goda möjligheter att få se African Finfoot och kanske också African Skimmers. Naturligtvis gör vi också ett besök vid Victoriafallen, få platser har en sådan geografisk klang som Victoriafallen. De senaste rönen gör dock gällande att det inte var David Livingstone som var den första vite mannen här, utan en svensk, Charles John Andersson från Vänersborg, tre år före Livingstone. Vi besöker fallen när vattenmängden håller på att byggas upp efter torrperioden. När fallen är som störst (mars–maj) behöver man cyklop när man promenerar på besökslederna, så galet fuktigt är det i luften.

Viktoriafallen under torrperioden (september). Foto: Göran Pettersson

Detta är inte en stressig artjaktsresa. Övernattningarna sker i exklusiva lodger som är byggda i samklang med naturen och lokalbefolkningen. Vi kommer att stanna minst två nätter på varje plats och det finns gott om tid att fotografera, filma, skriva dagbok eller bara koppla av i den Afrikanska vildmarken.
 
Med detta sagt, så kommer vi naturligtvis se till att vi inte missar de fågelspecialare som finns här. De man närmast tänker på är nära-endemerna Slaty Egret, Luapula Cisticola och Chirping Cisticola. Andra arter vi ska satsa lite extra på är Pel’s Fishing Owl, White-backed Night Heron, Lesser Moorhen, Rufous-bellied Heron, Allen's Gallinule och Wattled Crane.
 
Resan är tidsmässigt lagd i mitten av regnperioden då floderna och Victoriafallen är som mest imponerande. Fåglarna bär häckningsdräkt, vilket också gäller de palearktiska flyttfåglarna som är kvar vid denna tid. Man kan råka ut för en del regn, men i gengäld är luften klar och sval och skurarna är i regel korta (men intensiva) och förekommer mest på sena eftermiddagar. Mitt på dagen blir det dock varmt och då håller vi också siesta på vårt boende.
 
Göran Pettersson har tidigare lett resor i Södra Afrika och har tidigare besökt Victoriafallen samt delar av Okavangodeltat. AviFaunas resor till Södra Afrika är mycket populära och det här blir AviFaunas tolfte resa till Botswana och det femte besöket i Zambia.

En av höjdpunkterna under resan är när vi färdas i små träkanoter – mokoros – i Okavangodeltat. Foto: Callan Cohen

AviFauna med guldkant innebär skådning i lugnt och behagligt tempo där gruppen är liten. Vi bor på förstklassiga lodger och kan verkligen njuta av gästfrihet och föredömlig service. Vi äter en god middag i lugn och ro och tar kanske en drink till artgenomgången. Innan avfärd äter vi lodgens frikostiga frukost – men för de som önskar erbjuds en kortare förfrukostexkursion vid ett par tillfällen.

African Jacana är talrik i Okavangodeltat. Foto: Göran Pettersson

Resrutt. Dag 1: Avresa från Sverige. Dag 2: Ankomst till Johannesburg. Flyg vidare till Maun och sedan med litet plan rätt in i Okavangodeltat. Natt på Delta Camp. Dag 3: Kanotturer och promenader. Natt på Delta Camp. Dag 4: Flyg till Khwai Conservation area. Transfer till Sango Safari Camp nära Moremi Game Reserve. Promenadskådning och båttur i små mekorokanoter. Natt på Sango Safari Camp. Dag 5–6: Fortsatt skådning, dels från jeep men också till fots och per mekorokanoter. Nätter på Sango Safari Camp. Dag 7: Flyg till Kasane, nära Chobe NP, och transfer till Chobe Elephant Lodge. Skådning i lodgens omgivningar. Natt på Chobe Elephant Lodge. Dag 8: Fortsatta skådaraktiviteter runt lodgen. Natt på Chobe Elephant Lodge. Dag 9: Fortsatta skådaraktiviteter runt lodgen, samt båttur på Chobe River. Natt på Chobe Elephant Lodge. Dag 10: Transfer till Kasane och färja över till Kazungula, Zambia. Därefter kortare transport till Bushbuck River House, ca 16 km från Livingstone. Natt på Bushbuck River House. Dag 11: Besök vid Victioriafallen och båttur på Zambezifloden. Natt på Bushbuck River House. Dag 12: Flyg från Livingstone till Johannesburg och vidare tillbaka till Europa. Dag 13: Hemkomst till Skandinavien.
 
Pris: 64.600 kr. (8–10 delt.).
Enkelrumstillägg: 7.200 kr.
Ungdomspris: 59.800 kr.
Flygtillägg: Stockholm: 800 kr. Köpenhamn: 800 kr.
Allt detta ingår:
Flyg Stockholm/Köpenhamn/Oslo – Maun/Livingstone

Boende på små exklusiva lodger
Helpension
Samtliga transporter
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
”Game drives”, flera båtturer och lokala guider på lodgerna
Svensk reseledare
Fågelskydd
Miljöskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer: visumavgift till Zambia, f n 50 USD
 
Klimat. Behagligt. Soligt och ofta runt 20-35° C. Rejäla eftermiddagsskurar kan dock förekomma.
 
Tempo. Lågt tempo, men tidiga morgnar och ibland sena kvällar. Siesta mitt på dagen. Det går att avstå från aktiviteter man inte vill vara med på och softa på lodgen.
 
Notera. Eftersom vi flyger med små plan så är bagagemängden begränsad och alla väskor måste vara mjuka. Detaljer följer om detta.
 

ANMÄLAN. Om du vill åka med anmäler du dig här på hemsidan genom att klicka på Intresseanmälan/Boka resa. Anmälningsavgiften är 6.460 kr och sätts in på bg. 5019–0453 (AviFauna).

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. avifauna@sofab.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin