Dag-till-dagprogram, Tanzania

Dag 1: Vi flyger tidigt från Skandinavien och kommer sent till Tanzania. Övernattning på Out Post Lodge, ett enkelt men komfortabelt hotell i utkanten av Arusha.

 

Dag 2: Efter tidig frukost packar vi in oss i jeeparna och beger oss mot Tarangire, som vi når lagom till lunch. Därefter beger vi oss ut på safari i grannskapet. Vi ser förhoppningsvis våra första elefanter och definitivt mängder med frankoliner – Hildebrandt’s & Crested Francolins samt Yellow-necked &Red-necked Spurfowl är alla vanliga. Bland övriga målarter kan nämnas de endemiska Ashy Starling, Yellow-collared Lovebird och Rufus-tailed Weaver. Under sena eftermiddagen kör vi till vårt natthärbärge Twiga Lodge alldeles i närheten av Lake Manyara N.P. 

Utsikt över Lake Manyara. Foto: Mikael Käll

Dag 3: Heldag i Lake Manyara N.P. Vi har gott om tid att utforska detta fantastiska område med sina skiftande miljöer. Sodasjön föder hundratusentals rosa Lesser & Greater Flamingo och vid Hippo Pool väntar förhoppningsvis ett myller av andra våtmarksarter. Vid Avifaunas förra besök fanns här bl.a. en enorm flock på 3000 rödvingade vadaresvalor! Här finns gott om däggdjur och med lite tur får vi fina obsar på resans första lejon. Den täta akaciesvannen och den höga galleriskogen nära HQ håller dessutom mängder med nya fågelarter – Eastern Bronze-naped Pigeon, Buff-bellied Warbler och Bearded Woodpecker är bara några av möjligheterna. Lunch intas i fält. Middag och övernattning på Twiga Lodge.

 

Dag 4: Efter frukost beger vi oss västerut mot Serengeti. Vi passerar Ngorongoro och tar ett span från kraterkanten. Kanske ser vi våra första spetsnoshörningar långt därnere och kanske cirklar kronörnen över våra huvuden precis som vid vårt förra besök! Vi passerar några Masaibyar och rullar så småningom ut på den vidsträckta savannen. Vi håller utkik efter de stora gnu och zebrahjordarna och tar god tid på oss att spana in de fåglar som kommer i vår väg – Southern Ground Hornbill, struts, örongam och stridsörn är bara några av arterna vi spanar efter. Lunch intas i fält, kanske vid Oldupai Gorge, känt från familjen Leakey’s fynd av förmänniskor och utdöda djur. Framåt sena eftermiddagen når vi vår bekväma tältförläggning i Ngome Tented Camp, alldeles utanför centrala Serengetis Ikoma Gate.

 

Dag 5: Heldag på Serengeti.Efter frukost beger vi oss ut på en rundtur i de centrala delarna av parken. Chansen är god för både leopard och gepard under färden, men hel säkert är att vi ser mängder med fågel! Bland arterna vi spanar efter kan nämnas den näpna Grey-headed Social Weaver, övervintrande skatgök, den läckra Red-headed Weaver samt ett antal mer eller mindre distinkta grässångararter… Helpension i Ngome Tented Camp. Efter middag beger sig de som vill ut på nattsafari i omgivningarna - kanske ser vi en serval eller leopard smyga fram i dunklet!

Croaking Cisticola, en av 5-10 cisticolas (grässångare) vi kan räkna med. Foto: Mikael Käll

Dag 6: Efter frukost beger vi oss österut mot Ngorongoro Conservation Area. Vi ägnar större delen av dagen efter att söka efter däggdjur och fågel på de stora platta slätterna mellan Seronera och Ndutu. Förutom stora mängder zebror, gnuer och antiloper finns här gott om rovfåglar, bl.a. är både ängshök och stäpphök vanliga övervintrare. Självfallet drar den stora mängden däggdjur till sig asätare av många slag, från fläckiga hyenor till Rüppelgamar. Vi intar förmodligen vår medhavda lunch vid Oldovai Gorge. Middag och övernattning på Rhino Lodge, ca 20 min från Ngrongoro kratern.

 

Dag 7: Heldag i Ngorongorokratern. Vi ägnar en timme innan frukost åt området alldeles invid lodgen, men därefter startar vår heldagstur ner i kratern. Under nervägen spanar vi efter specialiteter som Schalow’s Wheater och Norther Ant-eater Chat. Kratern är fylld med däggdjur och koritrapp, och det dröjer förhoppningsvis inte länge innan vi hittar den första spetsnoshörningen. Lunch intas vid ett våtmarksområde där det finns gott om vävare och andra tättingar. Vi är tillbaks vid Rhino Lodge för middag i kvällningen.

 

Dag 8: Efter frukost och inpackning i våra jeepar utforskar vi Crater Highlands bergsskogar inom Ngorongoro Conservation Area. Bland spännande skogsarter vi har chans på kan nämnas Schalow’s Turaco, African Broadbill, Cinnamon-chested Bee-eater och Hunter’s Cisticola. Vi gör förhoppningsvis en kortare vandring till ett spektakulärt vattenfall och kikar på ”Elephant Caves”, d.v.s. stora jordhål som grävts ut av elefanter på jakt efter mineraler. Lunchen intas på Gibb’s Farm alldeles i kanten av den frodiga bergsregnskogen. Under eftermiddagen kör vi tillbaks till Arusha, som vi når i kvällningen. Middag och övernattning på Out Post Lodge i Arusha.

Black-fronted Bush-shrike– en av Crater Highlands verkliga skulkare! Foto: Mikael Käll

Dag 9: Vi startar tidigt mot ”lärkslätten” vid Oldonyosambo, där vi letar efter den extremt fåtaliga Beseley’s Lark och andra torrmarksarter. Den torra akacia och commophora savannen runt slätten är en ny biotop och vi har chans på en hel rad nya arter, inklusive Abyssinian Scimitarbill, Black-throated Barbet, Short-tailed Lark, Mouse-coloured Penduline-Titoch Taita Fiscal. Under sena eftermiddagen återvänder vi till middag, packning och dusch på Out Post Lodge i Arusha. Transport till flygplatsen och nattflyg till Skandinavien för de som inte följer med på extradagarna.

 

Dag 10: Vi når Sverige under förmiddagen.

 

EXTRADAGAR

Dag 10: Efter tidig frukost skådar vi oss fram längs huvudvägen norrut i riktning mot South Pare Mountains. Vi besöker bl.a. Nyumba ya Mungu dammen, där vi har chans på gott om våtmarksfågel som med tur kan inkludera sällsyntheter somGreater Painted Snipe, African Pygmy Goose och African Skimmer. Runt om dammen sträcke Pare Plains ut sig, en utlöpare av de mycket torra markerna som sträcker sig norrut genom Kenyas Tsavo N.P. ända upp till södra Etiopien. Här har vi chans på ett antal arter som inte finns öster om Arusha, t.ex. White-headed Mousebird, Golden-breasted Starling, Scaly Chatterer, Pink-breasted Lark, Rosy-patched Bushshrike och många fler.Vi har med oss lunchpaket men intar middag i Same Village, där vi övernattar på trevliga Elephant Motel.

Rosy-patched Bushshrike– en av arterna vi hoppas på i torrmarkerna norr om South Pare Mountains. Foto: Mikael Käll

Dag 11: Vi skådar oss vidare österut genom torrmarker och så småningom fuktigare bergstrakter med målet Amami Nature Reserve, där vi övernattar i tre nätter.

 

Dag 12–13: Vi kan se fram emot två spännande heldagar runt Amani i East Usambaras. Området är ett av Afrikas verkliga ”biodiversity hot-spots” – t.ex. hyser Usambarabergen fler trädarter än Europa och Nordamerika tillsammans! Tyvärr har den mesta skogen ersatts med stora kaffe och teplantager, men de områden som finns kvar hyser några av den afrikanska kontinentens allra sällsyntaste skogsfåglar, inte minst den starkt hotade Long-billed Tailorbird. Det är förstås inte helt lätt att hitta skulkande skogsarter, men med lokalguide och inspelningar till hjälp skall vi nog få fatt på det mesta som området kan erbjuda. Bland målarterna kan nämnas African Cuckoo-Hawk, Southern Banded Snake Eagle, Crowned Eagle, Fisher’s Turaco, Crowned Hornbill, Green Coucal, Banded Green Sunbird, Uluguru Violet-backed Sunbird, Kretschmer’s Longbill, Red-tailed Ant-thrush, Sharp’s Akalat, Pale-breasted Illiadopsis och många fler. Här finns till och med en obeskriven art – ”Usambara Drongo” som håller till i närheten av Amami Nature Reserve HQ!

 

Dag 14: Efter lite avslutande morgonskådning runt Amani skådar vi oss västerut mot Lushoto i West Usambaras. Under sena eftermiddagen når vi vårt natthärbärge för tre nätter framåt, fina Müller’s Lodge. Efter middag lyssnar vi efter Usambara Eagle Owl i hotellträdgården!

Emerald Cuckoo kan vara svårsedd i Usambaras skogar men avslöjar sig oftast genom sitt karakteristiska läte. Foto: Mikael Käll

Dag 1516: Vi spenderar två heldagar i behagligt svalt klimat i bergsskogarna på ca 1700 m.ö.h. ovanför Lushoto. Bland målarterna kan nämnas den skulkande Spotthroat (en trastliknande skogsart som numera oftast räknas som en babbler), Usambara Gound Robin, Usambara Thrush (splittad från Olive Thrush), den extremt hotade och sällsynta Usambara Weaver och African Tailorbird. Bland skogsarter med större utbredning kan nämnas Great Sparrowhawk, Ayre’s Hawk-Eagle, Barred Long-tailed & Emerald Cuckoo, Scarce Swift, Bar-tailed Trogon, White-starred Robin, White-tailed Crested Flycatcher m.m., m.m. Helpension på Müllers Lodge.

 

Dag 17: Efter lite avslutande frukostskådning lämnar vi West Usambaras och kör mot Arusha, som vi når under sena eftermiddagen. Middag, packning och dusch på Out Post Lodge i Arusha innan vi transporteras till flygplatsen för nattflyg till Skandinavien.

 

Dag 18: Vi når Skandinavien under morgonen.

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin