Dag-till-dagprogram, Senegal & Gambia

Dag 1: Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Banjul med sen ankomst till flygplatsen. Inkvartering på hotellet endast några kilometer bort.
 
Dag 2: Heldag i Banjuls omgivningar där vi bekantar oss med den västafrikanska fågelfaunan. Det finns flera förnämliga fågellokaler att välja på inom kort räckhåll från hotellet i Banjul. Abuko är namnet på en klassisk lokal, men det finns flera alternativa lokaler som i dagsläget sannolikt är ännu bättre. Exakt vilka lokaler vi besöker och i vilken ordning beror på fågeltillgången vid just vår vistelse. Detta har vår lokala fågelguide koll på. Några fågelarter som vi letar särskilt efter i Banjuls närhet är kelptrut, Guinea och Violet Turaco, flera arter ugglor, Giant Kingfisher, Black Scimitarbill, Lesser Honeyguide, Pied-winged Swallow (västafrikansk endem), White-fronted Black-Chat, flera arter Cisticola och Sulphur-breasted Bush-Shrike. Natt i Banjul.    

Blue-banded Kingfisher är en av flera vackra kungsfiskare i Senegambia. Foto: Torbjörn Winquist

Dag 3: Efter en morgon med fågelskådning i Banjul styr vi bussen norrut för att transportera oss över Gambiafloden med sikte på Senegal. Det går inte att förutsäga exakt hur lång tid färjeresan tar, men det är möjligt att observera en del havsfåglar såsom labbar och havssula från båten. Väl inne i Senegal blir landskapet torrare och närheten till Sahel är påtaglig. På eftermiddagen når vi den magnifika lodgen Keur Saloum. Här kan fågeltillgången vara fantastisk med fina fotograferingsmöjligheter på fåglar som är vana vid människor. Under sen eftermiddag försöker vi nå ett område på landsbygden där vi letar efter två svårsedda trapparter, Savile´s och White-bellied Bustard. Natt i Keur Saloum. 

Lodgen Keur Saloum ligger magnifikt med utsikt över en vidsträckt skyddad mangroveskog. Foto: Mona Stråling

Dag 4: Morgonen spenderas vid Keur Saloum. Om tidvattnet är lågt är chanserna goda att observera världens största häger, goliathäger, från lodgen. Efter lunch åker vi vidare till staden Kaolack. Vi gör några korta stopp längs vägen och kanske hittar vi en flock Chestnut-bellied Sandgrouse vid ett vattenhål. Om det finns tid över gör vi en kort tur utanför staden för skådning i torra marker. Rovfåglar är en fågelgrupp som minskat stort i antal i Västafrika men fortfarande finns chans att få se örongam här. Natt i Kaolack.

Örongam är mäktig att se. Foto: Patrik Olofsson

Dag 5: Morgonen inleds med spaning över floden Saloum. Långnäbbad mås, skäggtärna och vitvingad tärna observeras ofta över floden, men kanske än mer intressanta för oss är alla de svalglador och rödfalkar som passerar förbi från övernattningsplatserna i närheten. Under förmiddagen gör vi sedan ett försök att hitta den legendariska fågelarten Quail Plover, en blandning mellan en vaktel och en vadare. Därefter följer en relativt lång transport (6-7 timmar) till nationalparken Niokolo Koba där vi övernattar till Dag 8.          
 
Dag 6-7: Vi tillbringar två heldagar i nationalparken med skådning främst under morgonen och sen eftermiddag-kväll med siesta mitt på dagen då värmen är alltför tryckande. Parken är nästan lika stor som hela Gambia och här finns faktiskt fortfarande kvar en liten grupp med lejon i en isolerad västlig utpost. Andra sevärda däggdjur som finns i parken är flodhäst, Roan (storvuxen antilop), Red-flanked Duiker och Defassa Waterbuck. I Gambiafloden finns förutom flodhästar också nilkrokodiler. Vi ser också en hel del nya resarter med krokodilväktare, simrall, hornkorp och Adamawa Turtle Dove som några av de mest åtråvärda. Med lite tur kan vi också hitta den svårsedda Pel´s Fishing Owl och den vackra Northern Carmine Bee-eater.
 
Dag 8: Efter morgonskådning och frukost blir det återresa till Kaolack med korta stopp längs vägen. Beroende på när vi anländer till hotellet kanske vi hinner med någon eller några timmars skådning i stadens omgivningar. Natt i Kaolack.
 
Dag 9: Återigen ges möjlighet att njuta av en morgon vid floden Saloum och räkna in alla förbipasserande svalglador och rödfalkar. Efter frukost fortsätter färden söderut med sikte på Tendaba Camp som grundades av en svensk sjökapten på 1970-talet. Vi bor intill Gambiafloden och äter på en restaurang med flodutsikt. I skymningen ges möjlighet att spana efter Four-banded Sandgrouse. Natt i Tendaba Camp.

Vackra fjärilar observeras i stora antal på resan. Foto: Per Lindquist

Dag 10: I Tendaba finns en hel del fåglar att leta efter. Vi gör en båttur i mangroven på norra sidan av Gambiafloden. Här är Blue-banded Kingfisher, Brown-breasted Wattle-eye och Mouse Sunbird karaktärsarter medan White-backed Night Heron och African Blue Kingfisher är betydligt mer svårobserverade. I ett skogsområde nära Tendaba letar vi efter arter som Black-bellied Bustard, Yellow Penduline Tit och Brown-rumped Bunting. Natt i Tendaba Camp.
 
Dag 11: Efter en tidig frukost äntrar vi bussen för återfärd mot Banjul. Lunchen intas vid Raptor Bridge där vi spanar efter intressanta rovfåglar i skuggan av höga träd längs flodkanten. På eftermiddagen gör vi ytterligare några kortare stopp längs vägen. Natt i Banjul.

Long-tailed Nightjar observeras ofta på nära håll i Brufut Woods. Foto: Per Lindquist

Dag 12: Sista dagen i Afrika ägnar vi åt lokaler i Banjuls omgivningar. Har vi inte besökt Brufut Woods tidigare under resan gör vi sannolikt ett besök där. Våra lokala fågelguider hjälper oss att hitta nattskärror och ugglor på dagkvist. Hemresa från Banjul.

Dag 13: Ankomst Skandinavien.

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin