Dag-till-dagprogram, Sydafrika

Dag 1: Avresa från Skandinavien och nattflyg till Johannesburg.

Dag 2: Ankomst till Johannesburg på morgonen. Flyg till Durban på förmiddagen. Ankomst till King Shaka Airport vid lunch. Bilresa till Underberg vid foten av Drakensbergen (ca 3,5 h). På vägen spanar vi efter tranor och trappar. Förhoppningsvis anländer vi tidigt så att vi kan varva ner efter resandet och ta en tidig kväll. Det är vår på södra halvklotet och vi befinner oss ganska högt, 1.600 m.ö.h. så nätterna kan bli svala. Natt i Underberg.
 
Dag 3: Idag behöver vi fyrhjulsdrift för en tur till Sani Pass, 2.874 m.ö.h., vägen dit är en brant smal och slingrande väg av det mer spännande slaget. Vi passerar ut och in ur både Sydafrika och Lesotho så glöm inte passen. Väl uppe får man vid bra väderlek en vidunderlig utsikt och möjligheten till mat och dryck på Afrikas högst belägna Pub, Sani Pass Chalet. Det finns flera speciella fåglar här uppe och vi har chans att se bl.a. Drakensberg Rockjumper, Drakensberg Siskin, Sentinel Rock Thrush, Gurney’s Sugarbird och lammgam. Man kan också se Sloggert’s Ice Rat som är endemisk för Lesotho. Väl nere igen finns det flera våtmarker som vi kan stanna till vid och spana av. Natt i Underberg.

Drakensberg Rockjumper, endemisk för Sydafrika och Lesotho. Foto: Callan Cohen

Dag 4: Tidigt på morgonen besöker vi Xumeni Forest för att se Cape Parrot, Orange Thrush och andra ”mistbelt forest specials”. Efter en sen frukost beger vi oss mot Eshowe i Zululand (ca 290 km). Skådning på vägen. På en kulle omgiven av skog är det få andra städer i Sydafrika som smälter så väl in i omgivningarna som Eshowe. Natt i Eshowe.
 
Dag 5: Morgonskådning i Dlinza Forest, som i princip omger Eshowe. Här finns en ”Canopy walk” som slutar vid ett utsiktstorn ovan trädtopparna.  Vi tar också en tur med en lokal guide för att leta efter Spotted Ground Thrush, Eastern Bronze-naped Pigeon och Green Twinspot. På eftermiddagen kör vi ut till kusten och St. Lucia. Här får vi se upp för krokodilerna och flodhästarna! St Lucia är en liten charmig, småstad vid Indiska Oceanen, som utanför turistsäsongen är lite sömnig, med milsvida sandstränder och mycket natur inpå knutarna.  Skådar fågel gör vi bland annat längs Gwalagwala Trail som går i dynskogen längs kusten just där staden tar slut här kan man se bl.a. Green Malkoha, Livingstone’s Turaco, Brown Scrub-Robin, Woodward’s Batis och även en del smådjur som dykantilop. Ute till havs kan man med lite tur se valar som kaskelot och delfiner. Natt i St. Lucia.
 
Dag 6: Morgonskådning i St Lucia och Cape Vidal som ligger 35 km norr om St Lucia inne i Simangaliso Wetland Park, (tidigare Greater St Lucia Wetland Park) här kan vi välja att skåda på stigar både i kustskogen och på de mer öppna markerna. På vägen har vi goda chanser att se trubbnoshörning, buffel, större kudu m.fl.  När vi är klara med Cape Vidal styr vi färden Bonamanzi, som är en privat Game Reserve i anslutning till det kanske mer känd Hluhluwe-Umfolozi Game Reserve.  Det finns riktigt bra skådning i detta reservat, 395 arter observerade, med både våtmarksfåglar och specialiteter som Pink-throated Twinspot, Lemon-breasted Canary och Rudd’s Apalis. Natt i Bonamanzi.

Grey-winged Francolin, en av många endemer vi hoppas se under resan. Foto: Callan Cohen

Dag 7: Fågelskådning i Bonamanzi hela dagen för att se ”sandforest specials” som African Broadbill, Pink-throated Twinspot och Neergard’s Sunbird. Natt i Bonamanzi.
 
Dag 8: Vi kör till Mkhuze Reserve som ligger NV om Greater St Lucia Wetland Park. Här finns många olika biotoper från öppna gräsmarker och Acacia-savann till olika slags skogsmarker och fina våtmarker. Det har setts ca 450 fågelarter här. Vi skådar i reservatet hela dagen och de flest större djur förekommer här också inklusive båda arterna noshörning. Vi besöker bland annat Nsumo Pan och andra våtmarksområden. Natt i Mkhuze Village.
 
Dag 9: 30 mil bilfärd till Wakkerstoom. Skådning längs vägen. Natt i Wakkerstroom
 
Dag 10: Heldagsskådning kring Wakkerstroom där det finns tre olika huvudtyper av fågelmiljöer – våtmarker, gräsmarker och skogar och detta dessutom på olika höjd over havet. Här kan vi hitta höglands- och gräsmarksspecialiteter och endemer som Rudd’s och Botha’s Lark, Southern Bald Ibis, men även andra trevliga fåglar som Grey Crowned Crane och sekreterarfågel. En bonus är att man kan även kan se surikater här. Natt i Wakkerstroom.

Southern Bald Ibis. Foto: Callan Cohen

Dag 11: Vi lämnar Wakkerstroom på morgonen och färdas mot Krugerparken via Piet Retief och Nelspruit (440 km, 5-6 timmar). Vägen är lång men det ges möjligheter för skådning längs vägen. Natt i södra Kruger.
 
Dag 12: Fågelskådning och däggdjurspaning i Krugerparken hela dagen. Kruger är stort mycket stort med total yta på ca 20 000 km2, generellt är Kruger mer öppet i söder och mer skogigt i norr vi kommer att hålla till i den södra hälften. I Kruger är det framförallt bilskådning som gäller men det finns platserna där man kan sträcka på benen lite. Vi färdas mestadels på mindre vägar genom savanner och gräsmarker och längs galleriskogar. När det gäller fåglar så finns det mycket men kanske är det rovfåglar och gamar som kan anses vara specialiteter. När det gäller djur så finns i princip allt och vi kommer att se mycket.  Natt i södra Kruger
 
Dag 13: Fågelskådning och djurspaning hela dagen. Skådning på öppen savann och gräsmarker där de stora katterna, antiloper och stora rovfåglar håller till. Natt i södra Kruger

Dag 14: Fortsatt skådning och djurspaning i Krugerparken. Natt i centrala Kruger 
 
Dag 15: Vi lämnar Kruger via Orpen Gate och kör till Abel Erasmus Tunnel för Taita Falcon. Denna lilla falk är spridd över stora delar av östra och södra Afrika, överallt sällsynt och kanske Sydafrikas ovanligaste rovfågel, här vid denna lokal har man dock goda chanser att få se den. Tillbaka till Johannesburgs och OR Tambo International Airport i tid för kvällsflyg till Europa eller anslutande flyg till Kapstaden för extradagarna i Kap-området. Det blir ganska mycket transport denna sista dag på resan, räkna med 7-8 timmar i bil.

Taita Falcon. Foto: Callan Cohen

Dag 16: Ankomst till Skandinavien.
 
Extradagar i Kapprovinsen
Dag 15: Efter att vi tagit farväl av våra reskamrater ställer vi kosan mot Kapstaden. Väl framme åker vi till vårt hotell och njuter sen av en lugn kväll. Natt i Kapstaden.
 
Dag 16: Dagstur till Hottentots Holland, bergen strax öster om Kapstaden, Bettys Bay och Rooiels. Den här dagen ser vi ”Cape endemics” som Cape Rockjumper, Cape Siskin och Victorin’s Warbler. Vid Betty’s Bay finns en fin botanisk trädgård som nästan omärkligt glider över i den naturliga vegetationen, "Cape Fynbos”, upp längs berget, och här finns en liten koloni med afrikanska pingviner. Vid denna tid på året har man chans att se sydlig rätval, ofta nära land. Natt i Kapstaden.

Vyer vid Rooiels. Foto: Callan Cohen

Dag 17: Havsfågeltur från Simonstown. Vi tuffar ut söderut från Simonstown längs Kaphalvöns östra kust. Vi ser pälssälar, flera arter skarvar och kelptrut på några klippor och kanske pingviner i vattnet. Efter någon timme rundar vi ”The Cape” och Godahoppsudden och svänger ut i Atlanten vilket märks på sjögången, glöm inte sjösjukemedicin. Väl ute på stora havet kör vi mot kontinentalsockeln och försöker hitta några trålare vid vilka tusentals havsfåglar kan koncentreras. Även utan trålare kommer vi att se många arter havsfågel som liror, brokpetrell, Shy Albatross, jättestormfåglar m.fl. 2-3 arter albatross är normal denna tid på året men 6-7 arter är möjliga. När vi vindpinande men förhoppningsvis lyckliga återvänder på eftermiddagen besöker vid pingvinkolonin på Boulders Beach. Natt i Kapstaden.

Shy Albatross. Foto: Marje Hemp

Dag 18: Bilfärd till West Coast National Park, ca 10 mil norr om Kapstaden, via Darling Hills och Yzerfontein. West Coast National Park omsluter Langerbaan Lagon känd för sina mänder av övervintrande vadare, som dock kan vara svåra få se för den tillfällige besökaren. Platsen är också mycket känd för sina blomsterängar under den sydliga våren, men detta inträffar något tidigare, augusti-september, än vårt besök. Förutom de lite vanligare arterna har vi idag goda chanser få se bland annat Black Harrier, Southern Black Korhaan, Cape Clapper Lark, Cloud Cisticola och Chestnut-banded Plover. Vi kan även se däggdjur som Eland, Bontebok, Cape Grysbok m.fl. Natt i Kapstaden.
 
Dag 19: Bilfärd till Ceres. Skådning längs vägen då vi bland annat kan se Protea Seedeater. Ceres ligger på kanten av ökenregionen i den norra delen av Kapprovinsen inom nära räckhåll för det så kallade Klein, eller Tanqua, Karoo. Här kommer vi att fokusera vår uppmärksamhet på den mycket vackra södra delen av Lilla Karoo där torra, steniga slätter, delas av sandiga wadis prickade med taggiga träd  ger upphov till skimrande hägringar under dagens hetta. Natt i Ceres
 
Dag 20: Skådning hela dagen i Klein Karoo, där vi lär kunna se specialiteter som Cinnamon-breasted Warbler, Burchell’s Courser, Karoo Eremomela, Southern Grey Tit och Karoo Lark. Hittar vi områden med lite mer vegetation och i klippsluttningarna letar vi efter Fairy Flycatcher, Layard’s Tit-Babbler och Pale-winged Starling. Natt i Ceres.

Burchell´s Courser. Foto: Göran Pettersson

Dag 21: Lång bilfärd till De Hoop Reserve via Agulhas-slätterna, norr om Cape Agulhas Afrikas sydligaste punkt. Vi hoppas hitta Agulhas Clapper Lark, Agulhas Long-Billed Lark och Denham’s Bustard m.m. Natt i De Hoop
 
Dag 22: Fågelskådning hela dagen i De Hoop. De Hoop är på UNESCOs Världsarvslista och även en Ramsar-sajt och består ca 70 km kust med innanför liggande kustslätter och laguner, mot norr begränsat av Potberg. Specialiteter här är de endemiska Knysna Woodpecker och Southern Tchagra, men med 260 arter på listan kan förvänta oss mycket mer bland annat struts och våtmarksfåglar som African Darter, vit pelikan m.m. Det finns också en hel däggdjur här som Eland, Bontebok, Mountain Zebra m.fl. Ute vid havet spanar vi efter sydlig rätval. Natt i De Hoop.

Godahuppsudden. Foto: Ulf Ottosson

Dag 23: Bilfärd till Kapstaden via Hermanus, där man ofta har sydlig rätval nedanför fötterna när man går längs strandpromenaden, och Overberg där vi kan se Blue Crane om vi inte är mätta på dessa från tidigare under resan. Avlämning på flygplatsen i tid för ditt flyg till Johannesburg eller Skandinavien direkt.
 
Dag 24: Ankomst till Skandinavien.

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin