Dag-till-dagprogram, Botswana

Soluppgång på Delta Camp. Foto: Yngwe Elfwing

Dag 1: Avresa från Sverige.

 

Dag 2: Ankomst till Johannesburg i Sydafrika där vår guide möter oss på flygplatsen med buss och tar oss raka vägen ut till en privat farm där Grass Owl är huvudbegivenheten. Efter skådning i omgivningarna  tar vi oss till Korsman Bird Sanctuary, där vi övernattar på Walt’s place.

 

Dag 3: Tidig morgonskådning vid fågelsjön och sedan flyg till Kasane i Botswana. Vi möts av lodgens bussar och transporteras till Elephant Valley Lodge som kommer bli vårt hem i tre nätter.

Elephant Valley Lodge är en s.k. ”tented camp”. Man bor i rena lyxiga rum med tältväggar, vilket gör att man under nätterna kan njuta av hyenans klagande läte, lejonens dova muller och kanske leopardens hesa morrande. Glöm inte öronproppar ifall du får för mycket av det goda!

Dag 4: Båttur på Chobe River och/eller Game Drives i Chobe National Park. I lodgens omgivningar finns buskbockar, vattenbockar, babianer. Bland ugglorna kollar vi efter African Barred Owlet, Pearlspotted Owlet, Verreaux’s Eagle-Owl och tornuggla. Natt på Elephant Valley Lodge, där den största kända kolonin av vitryggig gam finns.

 

Dag 5: Båttur på Chobe River och/eller Game Drives i Chobe National Park. Bland fågelspecialarna för detta område kan nämnas Double-banded Sandgrouse, Arnot’s Chat och Stierling’s Wren Warbler. Three-banded Courser brukar man också kunna se på de sandiga jordarna i området. Natt på Elephant Valley Lodge. 

Karminbiätarna häckar här vi denna tid. Image kind courtesy of Christophe Courteau / FIA

Dag 6: Efter morgonturen bordar vi ett chartrat plan för transport till Mapula Lodge i utkanten på Okavangodeltat. Lodgen ligger i de viltrika nordöstra delarna, precis utanför Moremi Reserve. Vi ger oss omgående ut i fyrhjulsdrivna fordon för att få en första introduktion till områdets fåglar och däggdjur. Detta är en av få ställen där afrikanska vildhundar ses regelbundet och guiderna brukar ha koll på var lyan finns. Den tjusiga sabelantilopen brukar ses här och våtmarksantilopen Red Lechwe är vanlig och med lite tur ses även Sitatunga. Lejon ser man ofta och ofta även gepard, elefanter och bufflar. Runt lodgen finns mycket fåglar. Vi kikar på bl a White-browed Robin-Chat, Ashy Flycatcher, African Green Pigeon, Swamp Boubou, Arrow-marked och Hartlaub’s Babbler. Både Jameson’s, Red-billed och Brown Firefinch kan man finna här. Natt på Mapula Lodge. 

 

Dag 7: I skogslandet bör vi se Red-billed Hornbill, Grey Hornbill, Burchell's Starling, Crested Barbet, Bearded Woodpecker, Striped Kingfisher och Meyer's Parrot som alla är hålhäckande. I kanten på våtmarkerna finns Black Coucal, rallbeckasiner och Pinkthroated Longclaw.  Western Banded Snake Eagle sitter ofta i de större träden. Vi ger oss ut på en night-drive och hoppas på att finna något rovdjur, som t ex serval, karakal (ökenlo), Honey Badger, African Wild Cat eller African Civet. Stora flygande hundar besöker fruktträden runt lodgen på natten och har vi ännu inte sett Pel's Fishing Owl eller White-backed Night Heron har vi här en ny chans. Natt på Mapula Lodge.

 

Dag 8: Vi fortsätter med Game Drives och promenader i omgivningarna och letar reda på sådant vi missat under tidigare dagar. Natt på Mapula Lodge.

Närheten till naturen är högst påfallande på Mapula Lodge. Image kind courtesy of Christophe Courteau / FIA

Dag 9: Morgonskådning vid lodgen och senare transport med litet plan rakt in i deltat, där vi landar på en liten air strip och tar en kort promenad genom skogen till lodgen. Övernattningarna här sker i väl tilltagna lyxiga halvöppna stugor som ligger var för sig i den fina galleriskogen och där man de facto kan ligga i sin säng och kryssa fågelarter, samt se elefanter promenera förbi nedanför sin balkong. Tre nätter tillbringas på Delta Camp.

 

Dag 10: Delta camp ligger sydost om Chief’s Island, på en ö varifrån man överblickar Borofloden. I omgivningarna finns en mosaik av kanaler, laguner,  samt öar med galleriskog, palm-savann och akacia-buskmarker. Denna diversitet gör området mycket artrikt och över 300 fågelarter har setts i omgivningarna. Här är det mest vattenbaserade aktiviteter, d v s vi ger oss ut i mokoros (kanoter) med erfarna guider och gör då och då strandhugg på småöar. Comb Duck, Long-toed Lapwing, smedvipa och sadelnäbbstork är bofasta här.  Flockar av rödvingade vadarsvalor, många arter kungsfiskare och Black Coucal bör också ses. På kvällen kollar vi efter Pel's Fishing Owl och White-backed Night-heron. Natt på Delta Camp.

Den karismatiska fiskuven är kanske prio nr 1 och vi har många goda chanser på den arten. Foto: Yngwe Elfwing 

Dag 11: Vi forsätter med våra kanotturer och promenader. Andra arter vi letar efter är Lesser Gallinule, Lesser Jacana, African Crake, vårttrana, Slaty Egret och Dwarf Bittern. I lagunen framför lodgen ligger pygmégäss och kanske simmar någon Cape Clawless Otter omkring bland vattenliljorna, emedan vassbältet härbärgerar Rufous-bellied Heron, Luapula Cisticolas och Greater Swamp Warbler. Vävare och sångare som Chirping Cisticola håller till i papyrusen och Coppery-tailed Coucals distinkta vattenflask-läte hörs runt omkring oss. Amfibier och reptiler är såklart vanliga i detta vattenparadis. Painted Reed Frog och Waterlily Frog är färgglada inslag och emedan nilkrokodilen och Afrikas största orm African Python ger lite spänning åt turen. Trollsländor är också ovanligt välrepresenterade. Natt på Delta Camp.

 

Dag 12: Vi flyger med ett chartrat plan till Kalahari Desert Camp, som ligger i kanten på Central Kalahari Game Reserve. Här tillbringar vi tre nätter.

Springbockarna är karaktärsantilopen i Kalahari. Foto: Teet Sirotkin

Dag 13: Detta15 000 hektar stora reservat är ett hemmamarker för en mängd antiloper som oryx, koantilop, eland, gnu, kudu, impala, springbock och steenbok. Dessa terroriseras ständigt av lejon, leoparder och geparder, medan de mindre rovdjuren, som ökenlo och afrikansk vildkatt ger sig på trappar, flyghöns och andra matnyttiga fåglar. Bland mindre däggdjur kan nämnas vårtsvin, honungsgrävling, gul mungo och de nattaktiva arterna jordvarg, jordsvin, sibetkatt, småfläckig genett, piggsvin och den känguruliknande springharen. Här far vi runt i våra jeepar och försöker se så mycket som möjligt av fåglarna och däggdjuren i detta underbara karga landskap med stora vidder, helt olik deltat som vi nyss besökt.

 

Dag 14: Även denna dag tillbringas i Central Kalahari Game Reserve, där vi besöker ett par nya områden med lite olika karaktär. Natt på Kalahari Desert Camp.

 

Dag 15: Avslutande morgonskådning vid lodgen och sedan påbörjas resan hemåt. Vi flyger med våra småplan till Maun där vi byter till ett större flygplan för transport till Johannesburg. Väl framme träffar vi vår guide Selwyn igen och denna gång far vi till Zaagkuilsdrift där natten tillbringas på en farm vid namn Wolfhuiskraal. Observera att denna sista övernattning är betydligt enklare än de vi är vana vid från tidigare på resan. Toaletter finns inte i alla rum och i något fall måste tre personer dela rum. Farmen ligger dock så fågelmässigt bra till och i ett mycket säkert område, så vi ville inte ville välja något annat alternativ.

Rallbeckasin bör vi få in vid Kgomo-Kgomo. Image kind courtesy of Christophe Courteau / FIA

Dag 16: Morgonskådning vid Wolfhuiskraal och efter frukost försöker vi täppa till luckorna bland våtmarksfåglar vid Kgomo-Kgomo. På eftermiddagen påbörjas resan hemåt.

 

Dag 17: Hemkomst.

 

© AviFauna / Sveriges Ornitologiska Förening 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin