Ghana 28 februari – 10 mars 2015

Reseledare: Richard Ottvall

Yellow-headed Picathartes, kanske den främsta anledningen till att besöka Ghana. Foto: Chris Farman

Från en avlägsen by vandrar vi till en klippa inne i den dunkla skogen. Vi sätter oss till rätta inne i gömslet och väntar. Snart framträder vaksamma skuggor bakom lövverkets ridå och en av fågelvärldens stora ikoner uppenbarar sig – Yellow-headed Picathartes!

Black Bee-eater. Foto: Dick Forsman

Med undantag av Gambia och Senegal samt ytterligare ett par exempel är många Väst- och Centralafrikanska länder mer eller mindre instabila och svårtillgängliga för turister. Därmed är en stor andel arter i Birds of Western Africa närmast mytomspunna och högt åtråvärda. Detta blev tydligt när AviFauna, som första och hittills enda resebyrå, lanserade en skådarresa till Nigeria 2005. Resan fylldes snabbt och blev en succé, men trots det har ingen uppföljare genomförts. På senare år har fler skådare istället besökt Kamerun. Vi tror emellertid att Ghana är Västafrikas bästa skådarland med alla avgörande faktorer invägda, bl.a. finns här fantastiska lokala guider. Avifaunas pionjärresa till landet 2013 var mycket lyckad och ta chansen att följa med på uppföljaren!

Akun Eagle-Owl. Foto: Arthur Grosset

Fokus på resan ligger på de södra delarna av landet, främst i regnskogsbältet där de flesta specialarna finns. En given höjdpunkt blir den ”canopy walkway” som konstruerats i Kakum National Park. Därifrån förväntar vi oss att överblicka en del av regnskogen och få närkontakt med många svårsedda fåglar som lever i trädtopparna.

Vi spenderar flera nätter på de viktigaste lokalerna för att ge ordentligt med tid att skåda så mycket som möjligt av utbudet. Det begränsade antalet lokaler gör också att vi nästan alltid får mer än en natt på varje inkvartering, och möjlighet till återhämtning under dygnets heta timmar. Men likväl är detta en skådarresa med relativt högt tempo, och vi kommer att anstränga oss för att nå upp till målet 330 arter.

Rufous-sided Broadbill. Foto: Göran Andersson

Richard Ottvall har tidigare gjort flera resor till Västafrika och Nigeria och är en rutinerad reseledare i denna del av världen. Det här blir AviFaunas andra tur till Ghana.

Rock Pratincole. Foto: Daniel Bengtsson

Resrutt. Dag 1: Flyg till Accra. Natt i Accra. Dag 2: Shai Hills, Accra – Kakum NP, där vi övernattar tre nätter. Dag 3-4: Kakum NP. Dag 5: Kakum NP – Ankasa för två nätter. Dag 6: Ankasa. Dag 7: Ankasa – Cape Coast. Natt på Rainforest Lodge. Dag 8: Aboabo, Kakum NP – Kumasi. Natt i Kumasi. Dag 9: Bobiri Forest Reserve – Atewa, där vi övernattar. Dag 10: Atewa – Accra. Avresa. Dag 11: Hemkomst.
 
Pris: 30.900 kr. (9-12 deltagare).
Enkelrumstillägg: 2.500 kr.
Ungdomspris: 26.200 kr.
Flygplatstillägg: Stockholm: 1.100 kr. Köpenhamn: 400 kr.
Allt detta ingår:
Flyg Stockholm/Köpenhamn/Göteborg – Accra
Flygskatter
Logi i dubbelrum på hotell/lodge
Transporter
Helpension
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Skicklig lokal fågelguide
Svensk reseledare
Fågelskydd
Miljöskydd
Dricks till chaufför och guide
Utförlig förhandsinformation
Reserapport
Tillkommer obligatoriskt: visum 700 DKK.
 
Klimat. Mestadels varmt och mer eller mindre fuktigt. Vi befinner oss nära ekvatorn och solen steker således ganska hårt. Räkna med middagstemperaturer uppåt 35°C. Regn kan förekomma.
 
Tempo. Ganska högt med tidiga morgnar men utan strapatser. Två storkar.

ANMÄLAN. Om du vill åka med sätter du in anmälningsavgiften 3.090 kr på pg. 55 95 29–3 (AviFauna).
 
Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. avifauna@sofab.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin