Ghana 3–17 november 2018 - FULLBOKAD

Reseledare: Ulf Ottosson

Yellow-headed Picathartes –  en av resans mera ikoniska arter. Foto: Daniel Bengtsson

Från en avlägsen by vandrar vi till en klippa inne i den dunkla skogen. Vi sätter oss till rätta inne i gömslet och väntar. Snart framträder vaksamma skuggor bakom lövverkets ridå och en av fågelvärldens stora ikoner uppenbarar sig – Yellow-headed Picathartes, den vithakade kråktrasten!

African Pygmy Goose. Foto: Daniel Bengtsson

Med undantag av Gambia och Senegal samt ytterligare ett par exempel är många Väst- och Centralafrikanska länder mer eller mindre instabila och svårtillgängliga för turister. Därmed är en stor andel arter i Birds of Western Africa närmast mytomspunna och högt åtråvärda. Detta blev tydligt när AviFauna som första och hittills enda resebyrå lanserade en skådarresa till Nigeria 2005. Resan fylldes snabbt och blev en succé. På senare år har fler skådare också besökt Kamerun.

Vi tror emellertid att Ghana är Västafrikas kanske bästa skådarland med alla avgörande faktorer invägda, och bl.a. finns här fantastiska lokala guider. AviFaunas pionjärresa till landet 2013 var mycket lyckad. Nu finns chansen att följa med på uppföljaren.

Canopy walk i Kakum NP. Foto: Daniel Bengtsson

Givna höjdpunkter blir den ”canopy walkway” som konstruerats i Kakum National Park. Därifrån förväntar vi oss att överblicka en del av regnskogen och få närkontakt med många svårsedda fåglar som lever i trädtopparna, sedan besöket i en Picathartheskoloni och slutligen Mole National Park där vi, förutom mycket fågel, också har chans att se elefanter och annat ”wildlife”.

Black Bee-eater är en av flera fina biätare vi hoppas få se under resan. Foto: Daniel Bengtsson

Vi tillbringar flera nätter på de viktigaste lokalerna för att ge ordentligt med tid att skåda så mycket som möjligt av utbudet. Det begränsade antalet lokaler gör också att vi nästan alltid får mer än en natt på varje inkvartering, och möjlighet till återhämtning under dygnets heta timmar. Men likväl är detta en skådarresa med relativt högt tempo, och vi kommer att anstränga oss för att nå upp till målet 330 arter.

Rock Pratincole finns i strömmande vatten med uppstickande små klippor. Foto: Daniel Bengtsson

Ulf Ottosson har besökt Ghana under flera resor, samt även besökt Liberia och Senegal. Ulfs arbete som lektor och forskare är i Nigeria som han har besökt mer än sjuttio gånger. Frågan är om det finns någon annan svensk som vet mera om västafrikanska fåglar och djurliv än Ulf. AviFauna resor till Västafrika är mycket populära och det här blir andra resan till Ghana och den sextonde till Västafrika.

Vi räknar med att kunna se ca 350 fågelarter under resan.

Vi bor bekvämt i tält under några nätter. Foto: Ulf Ottosson

Resrutt. Dag 1: Resan startar på Accras internationella flygplats. Transport till Tema (1 timme, utan trafik). Natt i Tema. Dag 2: Skådning i Shai Hills, Sakamona Lagon och Winneba. Transport mor Kakum NP. Natt på Rainforest Lodge, Jukwa. Dag 3: Canopy walk Kakum NP. Natt på Rainforest Lodge, Jukwa. Dag 4: Skådning i Antwiwaa och Kakum NP. Natt på Rainforest Lodge, Jukwa. Dag 5: Skådning Kakum NP och Brenu kustslätt. Transport lite mot sydväst Natt Sekondi. Dag 6: Skådning Nsuta Forest och sedan transport till Ankassa. Natt, tält i Ankassa. Dag 7: Skådning Ankassa. Natt, tält i Ankassa. Dag 8: Skådning i Ankassa och Brenu kustslätt. Sen transport mot nordväst. Natt på Rainforest Lodge, Jukwa. Dag 9: Transport Abro Forest med Picathartes. Natt på Royal Basin Hotel, Kumasi. Dag 10: Skådning Offinso Forest och Transport till Mole NP. Natt i Mole. Dag 11: Skådning och Safari i Mole NP. Natt i Mole. Dag 12: Skådning och Safari i Mole NP. Natt i Mole. Dag 13: Mole NP transport till Kumasi. Natt på Royal Basin Hotel, Kumasi. Dag 14: Skådning i Bobiri fjärilsreservat och transport till Atewa Range. Natt på Nelsban Palace Hotel, New Tafo. Dag 15: Skådning i Atewa Range. Transport till Accra. Hemresa.
 

Pris utan flyg: 41.400 kr (8–10 delt.).
Pris med flyg: ca 48.400 kr. (8–10delt.).

Enkelrumstillägg: 3.900 kr (begränsdad tillgång).
Ungdomspris utan flyg: 37.300 kr.

Ungdomspris med flyg: ca 44.300 kr.
Allt detta ingår:
Logi i dubbelrum på turistklasshotell eller liknande, någon natt något enklare, två nätter i bekväma safaritält
Helpension med
Alla transporter
Lokal fågelguide under hela resan
Samtliga inträden och nationalparksavgifter
Svensk reseledare
Fågelskydd
Utförlig förhandsinformation
Reserapport

Vill du att AviFauna skall boka ditt flyg hjälper vi gärna till för en expeditionsavgift om 150 kr.
Preliminärt flygbiljettspris: ca 7.000 kr. Flygtillägg från vissa avgångsorter kan förekomma.
 
Klimat. Varmt. Ofta upp mot eller över 30° mitt på dagen. Ljumma kvällar, nätter och morgnar. Var även beredd på regn.
 
Tempo. Medeltempo, vissa dagar något högre

 

Observera att vissa resor snabbt blir fullbokade. Är du osäker på bokningsläget bör du först kontakta AviFauna, tel. 0485-444 40. admin@avifauna.se

 
 

© AviFauna / BirdLife Sverige 2011-.

    Ansvarig för innehåll: Göran Pettersson, AviFauna. 
    AviFauna har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet.

    Webbplatsen använder cookies. Läs mer om cookies.
    SiteDirect admin