Bilden:

Den orädda fjällvråken

En riktigt kall decemberdag 2009 var jag ute och skådade och när jag närmade mig västra kröken i Kvismaren fick jag från bilen se en gnistrande vacker fjällvråk sitta i trädet.
Som de flesta vet är rovfåglar mycket skygga när man närmar sig dessa och jag började med att ta några bilder genom bilrutan.
Rullade sedan allt närmare trädet med bilen igång tills jag var så pass nära att jag nu var rädd att vråken skulle flyga iväg om jag klev ur bilen.
Satt kvar i bilen en bra stund tills jag bestämde mig för att prova att kliva ur bilen och närmade mig trädet i sakta mak.
Mot förmodan satt vråken kvar tills jag var så nära att jag kunde ta mina bilder och gick sedan tillbaka nöjd mot bilen och fortsatte studera den inifrån bilen.
En otrolig upplevelse att då som nybörjare inom fågelskådning/fotografering få vara med om något sådant.


Fotograf:

Göran Bäckstrand

Jag började skåda/fotografera kring årsskiftet 2008-2009 tack vare Bengt Jalsborn och Helny Olsson som är några av mina massagekunder på Hälsocenter i närke som jag driver i Örebro.
De har alltid funnits till hands när jag kommit med en massa frågor och bilder på fåglar som jag inte hade koll på.
Bor i Åsbro och har fågelmatning i princip året runt. Har dessutom en liten stuga i Sånnaboda där jag naturligtvis även här har matning av fåglar.
Annars åker jag gärna till Öland några gånger per år för att både fiska havsöring och fotografera fåglar. Även resor till Jämtland eller Härjedalen sker årligen.
 
Det blir många mil på vägarna sedan man blev fågelskådare och många nya platser att besöka. Annars så har vi många fina naturområden/naturreservat i vårt eget län att vara stolt över att kunna få ta del av.
Brukar mest hålla till i mitt favoritområde Kvismaren.
Jag kryssar bara arter som jag lyckats få bilder på så några 300 är väl knappast troligt att man når. Har drygt 200 arter i alla fall.

Mina favoriter är rovfåglar och ugglor som jag tycker är spännande att följa.
Ett besök i Storulvån för ett par år sedan är en av höjdpunkterna, där jag hade nöjet att följa jordugglornas födosökande under ett par dagar.

Utrustning, teknisk information:

Har idag en Canon EOS 7D och en nyligen inköpt Canon EOS 70D och objektiven består av ett Canon 100-400L IS USM samt Canon 400L USM.
Tuben är en Kamakura SP66 som jag i början också använde till digiscoping.