Bilden:

Trollet i hålet

Det började med en grå skugga som rörde sig i ett hål i en trädstam ett par meter över marken. I kikaren kunde jag konstatera att skuggorna var tre – tre grå trollaktiga varelser, som lite nyfiket kikade ut över hålkanten. Jag tog några bilder med lång lins på fri hand och tänkte att det skulle vara kul om vi kunde märka uggleungarna. Efter en viss bearbetning tyckte ringmärkaren Leif Sandgren att det väl skulle kunna gå för sig i samband med den planerade tornfalksmärkningen. Frågan var bara om ungarna hade lust att vänta så länge …
 
En vecka innan vi skulle slå till kollade jag boet, och naturligtvis! Borta var dom …
 
Å andra sidan borde utflytten ha hänt ganska nyligen, så kanske fanns dom i närheten? Jag gick runt och kikade upp i träden i allén, och har man sett! Hyggligt högt upp i ett av träden satt det en, och satt snällt kvar tills jag fått några bilder. Ja, egentligen var det nog jag som gav upp först, av ergonomiska skäl, för när jag gick därifrån satt kattuggleungen kvar.
 
Bilden är alltså tagen på fri hand, och är tekniskt inte toppklass, men jag gillar den eftersom den, tillsammans med fyndet i allén berättar om kattuggleungarnas värld. 

Fotograf:

Pensionerad psykiatriker med en liten fot kvar i landstinget. Har publicerat boken ’Plats för fågel’, som presenterar Närkes fågelmarker, där en bild från samma serie ingår. Som fotograf är jag amatör, har ingen formell utbildning, men har en bra utrustning. Fågelskådandet började i tonåren, utövades sporadisk från vuxenlivets början tills det tog fart igen några år innan pensioneringen. Jag sitter numera med i NOF:s styrelse och pysslar också med Atlasinventering.

Utrustning, teknisk information:

Nikon D700, Nikkor 300mm/f2,8, konverter x 2, brännvidd 600mm, ISO 2500, 1/125 s – f5,6. Kameran var inställd på att låta bländaren styra slutartiden. Bilden är fotograferad i RAW-format och efter en viss beskärning något bearbetad i Nikon Capture NX2 (kontrast, skuggor och mättnad samt en mindre förstärkning av skärpan).