Bilden:

Bilden är inte den bästa jag tagit rent fototekniskt och inte heller den snyggaste, men jag vill ändå ta tillfället att visa ännu ett exempel på vilka fantastiska fåglar vi har i Närke. Bilden visar en kungsörnsunge från det enda kända häckande paret av kungsörn i Närke. Paret har varit känt sedan 2007 och har haft minst tre lyckade häckningar sedan dess. Bilden togs 2012 i samband med ringmärkning, nio meter upp i boplattformen. Framför örnungen ligger matrester i form av två rävkranier, orrvingar, en hartass och en dovhjortsklöv. Kungsörnarna är väldigt diskreta under häckningen och frågan är om det inte finns fler kungsörnspar i landskapet?

Fotografen:

Mitt fågelintresse började när jag som tioåring fick följa med en äldre kusin ut för att titta på lappugglor i närheten av Boden. Det var en häckning och en av ungarna satt på marken, då var jag fast. Redan i unga år började jag själv titta på fåglar vid matningar och så fanns min äldre kusin som drog med mig ut på diverse fågeläventyr.
Sedan gick intresset för fåglar lite upp och ner men när jag flyttade från Norrland till Örebro 2006 tog intresset fart igen, inte minst för att det finns så många fina fågellokaler på nära håll. 
Mitt bästa fågelminne är nog ändå när jag fick se en fjälluggla. Det var 2008 i Umedeltat och den upplevelsen var lite utöver det mesta.
På ideell basis ringmärker jag fåglar några gånger om året vid Näsbybäcken i Oset. Det är ett bra ställe och det blir praktiskt eftersom jag bor i närheten.
Jag om att ta en tur ut till Oset. Ibland digiscopar jag med en kompaktkamera genom tuben eller så har jag med stora kameran. Jag tycker det är roligt och intressant med en bild på en fågel. Den säger så mycket mer än bara en rapportrad på Artportalen/Svalan.

Utrustningen:

Bilden på kungsörnsungen är tagen med min Canon EOS 7D och ett 17-40mm-objektiv. Jag har också ett 300 millimeters objektiv.