Bilden:

Lärkfalk innanför närgränsen

Vi hade hört ryktas att flera lärkfalkar jagade sländor runt Ormkärret i Kvismaren. Vi promenerade ut och fick syn på falkarna mellan björkarna ut mot kanalen. Vi bestämde oss för att försöka komma åt dom från plattformen. Det tog inte lång stund innan dom kom farande framför tornet. Inte brydde dom sig om att vi hängde ut över räcket och ivrigt fotograferade deras framfart. Totalt så var det 5 individer som jagade sländor precis framför oss, ibland så nära att dom var innanför objektivets närgräns. Efter en stund upptäckte vi att dom följde ett visst mönster i sin jakt, vilket gjorde att vi kunde förutsäga från vilket håll dom skulle dyka upp och på sätt hinna få dom i focus. Showen höll säkert på i 4 timmar innan dom var nöjda och drog vidare. Väl hemma kunde vi konstatera att vi fått ihop några 100-tals bilder av skiftande kvalité, det är inte lätt att ta närbilder på jagande falkar. Dagen därpå återvände vi för att försöka få än fler bilder då vädret var något bättre och himlen lite blåare. Vid ormkärret var det stilla, inte en lärkfalk i sikte. Men senare under dagen hittade vi lärkfalkarna i sällskap med en aftonfalk nere vid Åslaholmen, men det är en annan historia....

Fotografer:

Birgitta Dawidsson & Håkan Svensson

Allting började med en gråtrut vi fotograferade i Brantevik den 19 maj 2012, nu ett och ett halvt år senare har vi passerat 240 arter på bild. Kvalitén på bilderna varierar naturligtvis, men vårt motto är att det alltid går att ta en bättre bild (vi ger oss aldrig). Fotointresset har följt oss båda genom åren och fåglarna har vi upptäckt tillsammans. Vi har alltid kamera och en handkikare med oss när vi är ute. Tuben köpte vi först denna sommar, den gav fågelskådningen en helt ny dimension. Båda fotograferar, kameran kastas mellan oss och ibland är det omöjligt att veta vem av oss som lyckats knäppa fågeln.

Utrustning, teknisk information:

Lärkfalken här är tagen den 18 maj 2013 med en Nikon D800 och ett Sigma 150-500mm objektiv, brännvidd 500mm, 1/1600s, bländare 6,3 och ISO 720, överexponering +0,7 steg. Bilden är beskuren, annars helt oretuscherad. Vår utrustning består numera av ett Nikon D800 kamerahus med ett AF-S Nikkor 300mm 2,8 GII ED samt en Nikkor konverter TC20 EIII.