Bilden:

Jag har följt ett flertal ormvråkshäckningar runt Viby genom åren. Dessa två såg jag i närheten av Viby krog, invid Salsbrovägen. Jag åker ofta den vägen mot Vibysjön, eftersom den inte sällan ger mig tillfälle till fotografering. Kameran finns alltid på plats, så det är bara att hänga med i dansen! Ungvråkarna (1K) övade sig i att manövrera, och en av dom tog en tallkotte från en liten tall i en träddunge nära Viby krog. Dom började sedan bolla kotten mellan sig i dykningar och rollar. Skådespelet såg jag på första parkett – på 40-80 meters håll. Efter tio minuter slutade dom med detta, gjorde några ryttlingsövningar som final, och drog sedan iväg på födosök över Viby.

Fotograf:

Mårten Gustavsson

Jag är en ögonblicksfototgraf som sällan planerar mina bilder. Kameran hänger alltid med, nästan som en extra kroppsdel. Det som händer det händer. Ofta kommer bilden smygande (snigelfart!) men försvinner lika ofta som blixten. Situationer som är fulla av utmaningar – ibland funkar det, ibland inte.
 
Fågelfotograferingen är prioriterat numera – samlar på fågelporträtt, och därför blir det oftast zoom-objektivet som nämns nedan.
 
Jag har fotograferat i cirka 40 år med olika kamerasystem. Makro var länge den stora passionen – vår natur bjuder rikligt på motiv av alla de slag, om man bara ser efter!
 
Tjäderinventering och skogens alla djur har tidigare tagit mycket av min tid, men sedan jag flyttade till Viby är det alltså fågelfotograferingen som tagit över. Jag har också ett intresse av att sätta Viby på kartan, inte minst fågelkartan. Det har blivit en livsstil! Mycket har hänt under de sju åren som jag bott i trakten, på senare tid byggnationen av tornet vid Välakärren bryggan vid Hästhagsudden, härliga stigar runt sjöns västra sida med mera. Vi är en grupp på sex personer (ibland flera) med Tage Carlsson som lagledare som träffas varje måndag och jobbar med utvecklingen av miljön runt Vibysjön.
 
En introduktion till områdets fågelfauna finns i Joakim Johansson tidigare och omfattande fågelinventeringar, även om vare sig ortolansparv eller sommargylling setts till på senare tid!


Utrustning, teknisk information:

Min utrustning består av:
Nikon 7000
Nikon 7100
Tamron 200-500
+diverse annan optik
 
Bilden är tagen med Nikon 7100 med 500 mm, iso 400, 1/200 vid f11.