Bilden:

Fin stund tillsammans med doppingen

Det är en tidig vårdag och jag ger mig av till Boglundsängen i Örebro. Ljuset är behagligt och bästa tänkbara för att fotografera sjöfåglar. Tidigt på morgonen har man också chans att få studera svarthakedoppingarna i lugn och ro. Bäst är det att vara på plats redan när solen går, då missar man inte en sekund av doppingarnas härliga morgonrusch.
Svarthakedoppingarna trivs i Boglundsängen där det finns grunda och näringsrika vatten. Som mest observerades tolv svarthakedoppingar på fågellokalen.
Just den här morgonen bjöd doppingarna på en enastående show: det var snygga dykningar och ibland lockade en doppping på de andra doppingarna så att det ångade ur näbben. Solen värmde på och svarthakedoppingens speciella frisyr lös upp fint efter ett bra dyk. Och ibland var vattnet bara stilla och klart, och både doppingen och jag hade en fin stund tillsammans.
Efter en sådan här morgon känns ansträngningen inte alls tung, och bilden bekräftar att det lönar sig att ge sig ut och fotografera. Dessutom har man fått en fantastisk  upplevelse och en bild som får mig att minnas hur härligt det var just den där morgonen.

Fotograf:

Billy Lindblom

Jag är en aktiv inventerare under sommaren med fokusen på fåglar och fjärilar. Annars jobbar jag som maskinoperatör på Procordia, i alla fall just nu för tillfället. Pengarna jag tjänar sparar jag till en eventuell naturvårdsutbildning i framtiden. Jag har precis flyttat från min mor i Örebro tillbaka till Hallsberg där jag bor med min hund Mailo som jag har varannan vecka. Mitt intresse ligger fokuserat på naturvård och bevarande, men jag är även lite utav en ”explorer” med förkärlek för så orörda, svårtillgängliga platser som möjligt. När jag var liten bestod min barndomsdröm av att utforska sådana spännande platser. På fågelfronten är jag  just nu mest aktiv i Atlasinventeringen.

Utrustning, teknisk information:

Olympus E-30, Zuiko 70-300mm 1:4-5,6 ED (140-600mm equiv.) Inställningar: 300mm, f/14, 1/32000 sec 3 exponeringar för HDR, ISO BRT ISO400, ISO200, ISO800. Manuellt programval, Manuel focus, fotad i RAW-format, konverterad till HDR i Photomatix PRO 4. Markstöd vid fototillfället.