Om exkursionen till Fågelcentralen 13/11-2011


Vi var 12 personer som lyssnade på pilgrimsprojektet samt om Fågelcentralens verksamhet. Vi fick t ex lite tips på hur vi enkelt kan undvika fågelolyckor.
Sen gick vi till ”akutavdelningen” och där i burarna fick vi på nära håll njuta av två sparvuggla, en jorduggla, en skata och i en plastbur vilade även en sillgrissla.
I rummet bredvid fanns det en försiktig kanadagås samt två stycken havssulor som gick lösa runt på golvet. De hade inget emot att vi studerade dem en stund.


Ute finns en bur med vattenpöl och där fanns det havssula, knölsvan, fiskmås och gråtrut. I en annan inhägnad ute tog det en stund innan vi förstod att det fanns en pärluggla där.
Inne i de stora utrymmen där fåglarna kan flyga runt, fanns bland annat en ormvråk, kråkfåglar, större hackspett, pilgramsfalk och även en kattuggla som inte ville visa sig för oss. I ena buren fanns en duvhök som hade haft en vingskada och som nu var så pass frisk att han kunde släppas ut just idag, vilken tur för oss.
Tack Fågelcentralen med Tommy Järås i täten som gör det möjligt att se till att många fåglar kan tillfriskna och släppas ut igen. Läs mer här om ni vill veta mer om Fågelcentralen, stödja genom att köpa fågelalmanacka, bli frivillig chaufför eller hjälpa till vid högtryck, t ex vid oljeutsläpp och rengöra oljeskadade fåglar.
Det var en spännande dag och jag undrar redan vad vi kommer att få vara med om vid nästa aktivitet hit hösten 2012.
Sussie Carlström
 
 
 

Höststormar


Hösten har bjudit på en hel del havsfågel i Bohuslän.
Adventstormen och det milda vädret har gjort att det har funnits mycket att titta på även i december månad.
Det har rapporterats om storlabbar, klykstjärtade stormsvalor, islommar och bredstjärtade labbar på flera lokaler, men det har också bjudits på ännu ovanligare gäster.
Vid Färlevfjorden hittades en för ett par veckor sedan en juvenil vitvingad trut, på Ramsvik har det setts en vittrut och där har också en brednäbbad simsnäppa hållit till i flera dagar.
En brednäbbad simsnäppa har också setts långt inne i Hakefjorden. Den födosökte bara några meter från väg 160, strax söder om Stenungsund.
Det kraftiga blåsandet har gjort att flera arter dykt upp på minst sagt oväntade ställen. En alkekung landade till exempel på fågelskådaren Bosse Lindströms balkong i centrala Uddevalla.
Även på andra platser långt från havet har alkekungar varit synliga den senaste månaden.

Foto: Anders Netshagen
 
 

Lappuggla

Gnagaråret 2011 fortsätter att producera spännande obsar i södra Sverige.
Häromveckan sågs en hökuggla på Bredfjället.
Det dröjde inte länge förrän det var dags för en ny raritet på våra breddgrader.
Onsdagen den 23 november hittades nämligen en lappuggla på en gård i Skåttene utanför Håby.
Paret som bor på gården var osäkra på vad det var för uggla som hade fastnat i en taggtråd utanför huset.
De ringde därför till Nordens ark som lotsade vidare till Tommy Järås på Fågelcentralen utanför Kungälv.
Tommy Järås tog i sin tur kontakt med lokala skådare som åkte till Håby för att artbestämma ugglan.
Lennart Hermansson och Janne Johansson kom till platsen och båda kunde snabbt konstatera att det rörde sig om en lappuggla som låg i en papplåda på gårdsplanen.
Ugglan fördes till Fågelcentralen där den opererades i ena vingen och där den nu får vila upp till dess att den släpps på platsen där den hittades.
 
 

Praktejder och Svarthakad buskskvätta

En praktejder upptäcktes den 13 mars av Lars Severö inne i Marstrands hamn. Den är fortfarande kvar i vattnen runt Marstrand men visar sig nu oftast ute i fjorden utanför nakenbaden. Det är väl rimligt att tro att det är samma individ som visade sig motsvarande tid 2010.
En hona 2K svarthakad buskskvätta av den västliga rasen rastade i två dagar den 15-16 mars ute på Bokenäset. Den upptäcktes av Jörgen Olsson när han under en avstickare från en affärsresa stack ut till Kärlingesund. Den stannade bara en kort tid men några bohusskådare hann ändå dit och kryssade.

foto: Lennart Hermansson
 
 
 

Fågelinventeringar 2011

Fågelinventeringar 2011
Regionala rapportkommitèn har utsett törnskata och näktergal till årets inventeringsarter. Båda är ju förhållandevis lättinventerade genom deras exponerade uppträdande. Törnskatan i toppen på en snårig buske och näktergalens genom sin högljudda sång.
Rapporteringen sker enklast genom att lägga in observationen löpande på Artportalen Svalan. http://www.artportalen.se/birds/default.asp
 
 
 

Vittrut i centrala Uddevalla

Torsdagen den 27 januari upptäcktes en vittrut vid Agnebergsskolan i Uddevalla. Vittruten är en arktisk art som sällan övervintrar i våra trakter och då är det oftast yngre fåglar som ses. Denna vittrut är inget undantag från den regeln. Truten är född under fjolåret och är nu i januari inne på sitt andra kalenderår, alltså en 2K.
Senast arten observerades i Bohuslän (om vi bortser från Kråkudden, Hönö där en och annan har setts under sträck) var i januari 2007 i Trälebergs kile. Senast en Vittrut observerades i Uddevalla kommun var i februari 2006, då i Åsebukten, Forshälla.
Fågeln upptäcktes då av samma person som upptäckte den i Uddevalla, nämligen Jan Uddén. Truten kanske blir en långstannare och många fågelskådare har de senaste dagarna dragit till Uddevalla för att kryssa den. Den har skaffat sig vinterrevir kring parkeringsplatsen öster om skolan och här vaktar den oftast från hustaken eller skorstenarna runt omkring.
Den har också ärats med en artikel i tidningen Bohuslänningen, 2011-01-29.

Vittrutsbilder: Lennart Hermansson
 
 
 

Fann en bredstjärtad labb utmattad på lagårdsbacken

Lars-Inge Johansson på gården Rödshult i Lane-Ryr i Uddevalla kommun blev på eftermidagen den 18 januari något förvånad när han hittade en mås i snön utanför ladugården.
Måsen levde men var mycket medtagen. Han tog hand om den och körde den till konservatorn Hans Petersson, som tidigare tagit hand om och rehabiliterat skadade fåglar. Hans insåg direkt att detta inte var en mås. Det var en bredstjärtad labb. Ett mycket udda inlandsfynd och dessutom den första observationen av en ”brälle” i Uddevalla kommun. När Hans tog emot fågeln levde den men var i väldigt dålig kondition. Bröstkammen kändes direkt så den var totalt utsvulten och den dog i strax efteråt i hans händer.

Bredstjärtade labbar syns på sträck under senhöst och vinter utefter kusten och är inte direkt ovanlig i Bohuslän . Hur den hamnat på lagårdsbacken så långt inåt land kan man undra över. Det var inte blåsigt från sydväst dagarna innan så den kan knappast ha drivit in från kusten. Det troliga är nog att den kommit från Vänern och sneddat ner mot kusten och då passerat Lane-Ryr. Den har antagligen inte funnit tillräckligt med föda på grund av vintern och isläget och inte orkat fram till kusten.
Labben finns nu i tryggt förvar nedfrusen hos konservatorn Hans och var dess framtid i uppstoppat skick kommer att vara får vi väl se.

Fotograf: Hans Pettersson
 
 
 

Bohusrally 2011

Sju lag hade anmält sig till årets version av Bohusjakten. Tjörn, Orust, Stenungsund och Sotenäs hade anmält var sitt lag och från Uddevalla kom det tre lag. Så här såg lagen ut:

Tjörnligan":
Petra Söderqvist, Nils-Erik Nilsson, Krister Svanvik och Per Undeland.
Isabellorna:
Lennart Pihl, Arne Wallin, Lennart Evaldsson och Jan Artursson
Malmens hjältar:
Magnus Larsson, Stefan Malm och Owe Hougström
Dom herrarna:
Tommy Ek, Bosse Lindström, Jörgen Olsson och Kenneth Johansson
Var e´ fåglarna:
Kajsa Gustafsson, Sussie Carlström, Janne Johansson och Per Wohlin
The Fabolous four:
Lars Wiktorsson, Hans Petersson och Peter Backman
Max en Stefan:
Max Allan Niklasson och Stefan Oscarsson

Samtliga observarade arter under Bohusrallyt
Även om den värsta vintern, åtminstone tillfälligt, släppt sitt grepp möttes deltagarna på morgonen av riktigt vinterväder med minst en decimeter nysnö. Någon avvaktade och kom igång först fram på förmiddagen och Orustlaget kastade in handduken efter att ha kört fast med bilen två gånger. Dom var inte heller ensamma om att köra fast i snön, på bilden är det ett av Uddevallalagen som får använda samlad muskelkraft för att komma loss. Nu blev vägarna mera framkomliga allt eftersom snösvängen fick gjort sitt jobb, och någraytterligare tillbud är inte att rapportera.

Reglerna för arrangemanget hade i år ändrats såtillvida att det blev bonuspoäng i startkommunen, som sedan trappades av när lagen förflyttade sig till nästa kommun. Syftet med upplägget var att om möjligt minska bilkörandet, mindre mil och mer skådande. Tre lag valde att hålla sig i en kommun medan de tre andra lagen rörde sig mellan flera kommuner.

Totalt sågs och hördes under dagen 72 arter. Lite artfattigare än under tidigare år men så var vintern också extra hård under november och december. Mest poäng samlade Dom herrarna 71,1 poäng tätt följda av Isabellorna med 70,2 och Faboulus four med 69,7. Därefter följde Malmens hjältar med 62,4 poäng, Var e´ fåglarna 61,9 och Tjörnligan 53,3. Så här ser den totala artlistan ut.

Från styrelsens sida hoppas vi att deltagarna hade en trevlig dag och inte alltför mycket sörjer missade arter, igen-immade kikare och avsaknaden av en riktig raritet för dagen.

Bohusläns Ornitologiska Förening, gm Kenneth Johansson

 
 
 
 

Nu har även föreningen Instagram!
Följ oss på @bohof_com

Köp BohOF sortiment
 
Länk till Studiefrämjandet
 
 
Länk till NyttoData
 
 
Se diplomet i full skala
BohOF sponsrar "Kungsörn 2016"