Eurobirdwatch

EuroBirdwatch23 – 31:e gången

Rapportera observerade fåglar denna helg och förena nöje med nytta i fågelskyddet – delta i EuroBirdwatch23!

 

EuroBirdwatch23 äger rum den 30 sep till den 1 okt. 

Du kan vara med och bidra antingen genom att delta i någon EBW-aktivitet som arrangeras av regionalföreningar och lokalklubbar eller bara genom att ge dig ut och skåda på egen hand med eller utan skådarkompisar. Det du ska göra under helgen är alltså att skåda fågel och rapportera in de arter du ser.

 

Rapportera alla dina observerade arter under helgen till Artportalen. Det är viktigt att rapportera senast 17.00 på söndagskvällen 1 oktober . Då hinner vi centralt i Sverige sammanställa resultatet och rapportera i tid till vår BirdLife-partner. Så snart vi får ett resultat tillbaka så publiceras det ut brett på både hemsida och sociala medier.

 

Från de föreningar och klubbar som arrangerar särskilda fågelaktiviteter under lördagen och söndagen tar vi gärna emot uppgifter om antal deltagare, om aktiviteten, särskilda händelser och trevliga fågelmöten. Finns det bilder som vi kan publicera tar vi tacksamt emot dem också,  – är det bilder med människor på behöver du fråga om samtycke för publicering. Skicka till Kajsa Grebäck på e-post kajsa.greback@birdlife.se 

 

EuroBirdwatch23
Anders Lundquist & Kajsa Grebäck 

Bakgrund

Alla BirdLife-partners i Europa och Centralasien är inbjudna att delta i detta stora evenemang med sina egna nationella aktiviteter. Det visar på hur effektivt BirdLife-nätverket fungerar över nationsgränserna och vår styrka ligger inte bara i antalet deltagare och observerade fåglar, utan också i vårt samarbete – för fåglarnas skull.

Sedan 1993 har mer än 100 miljoner fågelindivider rapports och mer än 1 miljon människor deltagit. Otroliga siffror och allt för att rikta uppmärksamheten på fåglarnas flyttning och deras behov av bestående rastplatser och övervintringsområden.

 

Det första året fick deltagarna ringa in resultaten till en bemannad telefonmottagning på Naturbokhandeln. Mellan 600 och 700 personer deltog redan det första året och 215 arter räknades in, vilket man kan läsa om i Vår Fågelvärld nr 6 och 8, 1993.

 

Vårt svenska Artportalen, har genom åren hjälpt oss i BirdLife Sverige att snabbt och effektivt kunna återrapportera till det land som sammanställer. BirdLife International i Europa och Centralasien står för evenemanget. SOS, BirdLifepartner i Slovakien samordnar evenemanget.