Berghamn

Berghamn i yttersta kustbandet är en av fågellokalerna i Norabygden som kan vara väl värd besök under alla årstider. Parkera lämpligen nere vid sjöbodarna. Den inre viken avspanas med fördel från bryggan eller fikaborden strax söder om parkeringen.

Vy från Berghamn. Foto: Kurt Holmqvist.

Var

Berghamn når man genom att följa vägskyltar från Nora. I själva fiskeläget kan man för att studera sjöfågelsträcket följa stigen förbi kapellet ut till havet. Här kan man under sträcktiderna från slutet av mars till mitten av maj, och från slutet av juli fram till november under morgontimmarna (kl. 05-11), och ibland även strax före solnedgången, följa svanar, gäss, änder, rovfåglar och vadare på väg till och från häckplatserna.
 
Särskilt änder och vadare kan ses framför allt vid måttliga till hårda vindar mellan nordost och syd. Det är då samtidigt ett skådespel med de kraftiga vågorna som slår in mot stränderna. Det gäller med andra ord att klä på sig ordentligt för att kunna njuta av naturens krafter.

När

Beroende på årstid ses alltid en hel del sjöfågel och under vår- och höststräck en del vadare. Dalgången innanför Bråtan i sydväst passeras både under vår och höst av stora mängder med sträckande rovfåglar, tranor, duvor och framför allt småfåglar. De senare passerar under tidiga morgontimmarna medan de övriga kan ses åtminstone fram mot middagstid.
 
För mer information om natur, sevärdheter, boende etc se mer på Norabygdens hemsida!
 
Vy över havet från Berghamn, Foto: Kurt Holmqvist.

Översiktskarta över Noraområdet.