En renässansman har gått ur tiden, minnesruna över Jan W Mascher
 

Vår vän Jan W Mascher, en sann natur vän och förkämpe för naturen i Ångermanland har lämnat oss efter en lång tids sjukdom. Jan flyttade upp till en tjänst som röntgenläkare i Örnsköldsvik på 60 - talet efter att ha fått sin skolning i bland annat Uppsalas forskningsvärld. Men hans vetenskaplighet grundlades nog tidigare, ända från ungdomsårens botaniska och ornitologiska studier på Öland, hans tid som ringmärkare vid Ottenby fågelstation mm. Jan kände ju personligen de flesta toppnamnen inom den svenska naturvetenskapliga forskningskretsen, men hans öppna sinnelag och hans vänlighet gjorde att han snabbt också fick en djup och nära kontakt med oss unga och något rufsiga representanter för ett växande naturengagemang här i Örnsköldsvik. För oss var Jan häpnadsväckande. Vi, som hjälpligt kunde artbestämma fåglar och kände till några blommor och insekter fick plötsligt vandra omkring i Örnsköldsviksnaturen med någon som kunde allt. Med en renässansman, som med en noggrannhet och ett vetenskapligt synsätt hade något vettigt att säga om alla aspekter av naturen. Om hur allt hängde ihop. Det var som att vandra omkring med Linné, Rosenberg och andra ikoner i en och samma figur. Det var sannerligen en lärande och spännande tid för oss, och dessutom hade vi roligt tillsammans. Naturmorgnar i radion direktsända från ”Mascheŕs lada” i fågelsjön Öfjärden, nattliga expeditioner till sjukhusets röntgenavdelning för att reda ut om en upphittad jaktfalk hade dödats av hagelskott och många fina stunder ute i naturen. Vi som hade förmånen att få vandra med Jan ett stycke längs vägen är djupt tacksamma för de frön han sådde i oss, frön av vetenskaplighet, noggrannhet och ett holistiskt synsätt på vår natur 

Tidigt började Jan systematisera sina och andras botaniska upptäckter i landskapet. Det resulterade i att Jan, tillsammans med Evert Mo, på 80-talet blev färdiga med Ångermanlands botaniska landskapsflora. En otroligt imponerande insats med tanke på att det var den sista landskapsflora som skrevs på skrivmaskin och att många landskap fortfarande kämpar med att sammanställa sina upptäckter, trots att det i många fall är större grupperingar som skriver dessa böcker. Ångermanlands botaniska landskapsflora används än idag av beslutsfattande myndigheter och av spirande botanister i landskapet. Jans insatser för Ångermanlands flora resulterade i att han år 2008 välförtjänt fick Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj. Vi som fick förmånen att ibland vistas ute i naturen med Jan minns honom som något av en renässansman, med en bred kunskap om inte bara botanik utan även om fåglar, insekter, svampar och geologi.

Jan behöll sin nyfikenhet in i det sista. Hans livskamrat Bodil har berättat för oss om att Jan en gång välte, till sjuksköterskans förskräckelse, omkull en uppdukad sterilbricka för omläggning för att gripa kikaren och hinna se en kungsörn som cirklade runt utanför fönstret. Nyfikenheten och det forskningsmässiga synsättet har smittat av sig på många av oss naturintresserade i landskapet och vi är mycket tacksamma för detta. 

Vi,SNF i Örnsköldsvik, SNF i Västernorrland och Ångermanlands Ornitologiska Förening,vill göra något för att hedra Jan W Mascher. Vi har beslutat att skänka en summa till Örnsköldsviks Naturskyddsfond, en summa som vi hoppas kan användas för ett speciellt ändamål. Att bygga en handikappanpassad fågelskådareplattform vid Öfjärden. Samt en kopparplatta där det kort och gott skall stå:
”Mascher ́s lada.” 

Örnsköldsviks Naturskyddsförening
Naturskyddsföreningen i Västernorrland
Ångermanlands Ornitologiska Förening