Ruggugglorna tog hem priset i den miljövänliga klassen. Laget cyklade 37 kilometer under dagen och kryssade 33 arter. Det segrande laget från vänster:Anita Ahlberg, Marie Lidéus, Ami Sundén, Gunilla Persson och Åsa Bengtsson.

Fyrtornet och släpvagnarna, och Ruggugglorna segrare i Artracet 2015

Fyrtornet och släpvagnarna vann stora klassen i Artracet 2015. Laget lyckades kryssa 65 av de totalt 85 arter som sågs av lagen under dagen. 85 arter är också nytt rekord för Artracet.
Ruggugglorna vann i den miljövänliga klassen. Laget cyklade 38 kilometer och noterade 33 olika arter.
- Vi har haft en underbar dag med flera fina fågelupplevelser, berättar Ami Sundén som var en av deltagarna i det cyklande laget.

Solsken och ett par plusgrader. Västvinden var bitvis lite kall men det mojnade under dagen. Det var förutsättningarna när Artrace 2015 i Närke avgjordes. Hela 15 lag kom till start vilket är tangerat rekord i antalet lag.
De olika lagen hade lite olika strategi. Några började riktigt tidigt, som till exempel Fyrtornet och släpvagnarna. De satte fart redan 04.15 och försökte pricka in lite ugglor.
Ruggugglorna, det cyklande laget, startade i Karlslund när det började bli ljust strax före klockan 8.
- Vi fick en kanonstart med två strömstarar i Fallen, det var kul, berättar Åsa Bengtsson.
I området runt Karlslund fortsatte arterna att trilla in för laget: trädkrypare, bofink och duvhök.
Missväxten, som slutade tvåa i tävlingen, hade sitt riktiga flyt i Kvismaren där man lyckades få in både kungsörn, blå kärrhök och vinterhämpling.
Totalt noterade lagen 85 arter under dagen. Det är nytt rekord för tävlingen, trots att inget av lagen just denna dag hade prickat in gråspett, mindre hackspett, rapphöna och tjäder som finns i landskapet. Deet noterades också en ny  art: vattenrall. Den hördes i Kumla sjöpark av laget Missväxten.
Segrade i stora klassen gjorde Fyrtornet och släpvagnarna. De lyckades pricka in 65 arter under dagen. Också det är ett mycket bra segrarresultat. Bara vid tre tillfällen tidigare har segrarna haft bättre noteringar: 2007 (69 arter), 2012 (67 arter) och 2014 (66 arter).
- Vår tidiga start gav inte alls så mycket som vi hoppats på. Det var egentligen i Oset i gryningen som vi grundlade vår seger, berättar Håkan Persson, medlem i det vinnande laget som körde cirka 27 mil under dagen.
Tvåa kom alltså Missväxten med 60 arter och trea Bablar med snablar med 58 arter.
I den miljövänliga klassen segrade Ruggugglorna. De kryssade 33 arter.
- Nästan en art per cyklad kilometer, det är skapligt, förklarar Marie Lidéus som dessutom fick fyra livskryss under dagen.

Här kommer ett preliminärt resultat:
1. Fyrtornet och släpvagnarna, 65 arter
2. Missväxten, 60 arter
3. Bablar med snablar, 58 arter
4. Hedenhösarna, 54 arter
5. The Dream Team, 53 arter
6. Team Thuvander, 52 arter
7. Ronny och raggarna, 50 arter
8. Duvhökarna, 46 arter
8. Silverrävarna, 46 arter
10. No name, 45 arter
11. Korsnäbbarna, 43 arter
12. Invalidos, 41 arter
13. Flyhagen flyers, 35 arter
14. Ruggugglorna, 33 arter (tävlar i den speciella miljöklassen)
15. Lekebergarna, 30 arter

Här är en fullständig artförteckning över vilka arter som lagen observerat under Artracet 2015 

Här är en förteckning av alla arter som observerats genom åren under Artracet
Laget Fyrtornet och släpvagnarna vann stora klassen i Artracet 2015. I laget ingick: Andreas Sandberg och Håkan Persson (på fotot). Dessutom Peter Gustafson och Anders Carlberg.

Bakgrund

Lördag den 3 januari, är det åter dags för Artracet 2015. 

Hittills har 15 lag anmält sig, fler kan komma till.

Start vid midnatt, stopp senast klockan 16 då det är samling för artgenomgång och krysslistor på café Gröna Grodan i Örebro.

- Vi undantar kungsfiskaren från tävlingen, alla får räkna den för att minska störningen på en känslig art. Dessutom manar vi till en hänsynsfull skådning vid Cementrännan i Oset, berättar tävlingsledaren Håkan Persson.

 
Förr helgen slog säsongens första riktiga kyla till och isen la sig i många vattendrag. Men under de snaste dagarna har det åter varit plusgrader och blåsigt. Det innebär att flera vattendrag har öppnat sig igen, fråga är om svanar, gäss och änder finns kvar i landskapet.
Nu lovar SMHI klart väder och ett par plusgrader, västvinden kommer hålla i sig men det handlar om vindstyrkor på 4-6 sekundmeter från väst.
Oavsett vädret kommer Artrace 2015 att gå av stapleln lördagen den 3 januari. Som vanligt handlar det om att slå sig ihop med några skådarkompisar och under trivsamma former försöka kryssa så många fåglar om möjligt under en och samma dag.
 
Redan nu har flera lag anmält sig, fler kan komma till:
Bablar med snablar: Per Karlsson-Linderum och Hasse Molin
Flyhagen Flyers: Inger Lilja, Benny Fredriksson
Silverrävarna: Bengt Karlsson, Håkan Carlestam, Bernt Bergström o Olle Liljedahl
Korsnäbbarna: Jan och Bitte Korslid
Team Thuvander: Roland Thuvander, Claes Nordell och Mats Deubler.
Fyrtornet och släpvagnarna: Andreas Sandberg, Anders Carlberg, Peter Gustafson och Håkan Persson.
Invalidos: Håkan Ellehammer, lagledare och strateg, på centerplatserna finns Mikael Magnusson och Torgny Hörnestig, stark nyförvärv, samt assistent aspirant Karin Andersson.
Hedenhösarna: Conny Hedengren, Patrik Hedengren, Sune Johansson och Berit  Söderberg.
No name: Peter Karlehagen och Patrik Strömberg
Duvhökarna: Lars Karlsson, Ove Pettersson och Rolf Sykijev
The Dream Team: Leif Sildén och Ola Strand
Ronny och raggarna: Anders Jacobsson, Anders Karlsson, Krister Sölveling och Ronny Nilsson 
Missväxten: Åke Lorin, Bernt Jerlström, Magnus Persson och Ronnie Lindqvist
Lekebergsgänget: Sandra Tengelin, Krister Tengelin och Gunilla Lagesson. 

Ruggugglorna: Åsa Bengtsson, Ami SundénAnita Ahlberg, Gunilla Persson och Marie Lideus. Tävlar i den särskilda miljöklassen där man bara får ta sig fram med miljövändliga medel: gå, cykla eller åka kollektivt


Sköllerstaduon Hasse Molin och Per Karlsson Linderum vann racet förra året. Ska dom vinna i år igen? Efter ett års upphåll återkommer The Dream Team (Leif Sildén och Ola Strand). Den duon vann racet både 2012 och 2013. Det blir säkert en hård, rättvis och kamratlig kamp mellan alla lag.
Även i år blir det möjligt att tävla i den så kallade miljöklassen. Där handlar det om att kryssa på ett miljömässigt bra sätt: alltså cykla, promenera och/eller åka kollektivt. 
Passa på att anmäla dig du också. Har du inget lag, hör av dig till tävlingsledaren Håkan Persson som kan han hjälpa till att lotsa in dig i något befintligt lag.
Anmäl dig till Håkan Persson med ett sms till 076-551 56 81 eller mejla hakan.persson@nofnet.se
 
För den som glömt reglerna kommer de här:
  • Tävlingen går ut på att observera så många fågelarter som möjligt
  • Det är Club300:as kryssregel nr 3 (Landskapslistan) som gäller
  • Tävlingen sker lagvis och ett lag består av minst två medlemmar
  • Alla lagmedlemmar (utom ev. aspirant) måste observera arten
  • Alla i laget samt den observerade fågeln måste befinna sig innanför Närkes gränser, för att en art ska få räknas
  • Ljudupptagningar i mobiltelefoner eller annan elektrisk utrustning får ej användas (däremot går järppipor och "manuella" visslingar bra)
  • Vid försenad ankomst till målgång dras en art av för varje påbörjad femminutersperiod
Glöm inte bort att notera hur många km ert lag kör, för vid lika antal sorteras de med minst antal km först. Tävlingen börjar alltså kl 00.00 på valfri plats och kl 16.00 är det målgång på Gröna Grodan i Örebro där vi samlas för diskussioner, erfarenhetsutbyte, artgenomgång och vinstkorning.
Bokför era observationer på denna KRYSSLISTA  vid målgång lämnas den till tävlingsledningen för sammanställning och presentation på hemsidan.
 
Vill du se hur det gick i Artracet 2014: klicka här
Listor & co