Resultat 2005 års Artrace

Totalt noterades 73 arter i 2005 års Artrace.
Segrade gjorde The Dream Team, Ola Strand och Leif Larsson med 49 arter.

Resultat:
Segrare: The Dream Team  (Ola Strand och Leif Larsson), 49 arter
Tvåa: Team Fiskmås - (Anders Carlberg och Håkan Persson), 44 arter
Trea: Bästa LAGE! - (Magnus Fridolfsson, Lage Johnson, Johan Åhlén och Ola Åhlén), 42 arter
Trea: Division 2-laget - (Peter Gustafson, Erik Törnvall och Åke Lorin), 42 arter
Femma: Korsnäbbarna - (Britt-Louise Korslid och Jan Korslid), 36 arter
Femma: Team Thuvander - (Matts Deubler, Claes Nordell, Leif Rydell, Roland Thuvander), 36 arter
Sjua: Jalles hjältar - (Anders Fransson, Bengt Jalsborn, Hans Waern och Peter Karlehagen), 33 arter
Åtta: Kerstin och gubbarna - (Kerstin Kjellgren, Lennart Kjellgren och Olle Liljedahl), 32 arter
Nia: Damlaget - (Ann-Margret Elmroth, Kerstin Signal, Marianne Johansson och Helny Olsson), 31 arter
Tia: BB och dövskallarna - (Håkan Carlestam, Bert Bergström och Benny Fredriksson), 30 arter

Bakgrund:
Den åttonde januari (8/1 kl. 00.00-16.00) går vinterracet av stapeln. Även denna gång får ett lag får ha med sig en aspirant, dvs. någon som inte varit med förut. Regeln som säger att alla i laget måste obsa alla arter för att de ska få räknas gäller inte aspiranten, det är alltså bara fördel att ha med en aspirant (två extra ögon och öron). Känner du att du gärna skulle vilja vara med men inte har några lagkamrater så hör av dig till mig så ska jag samordna det med de lag som anmäler sig. Glöm inte bort att notera hur många km ert lag kör, för vid lika antal sorteras de med minst antal km först. Tävlingen börjar alltså kl 00.00 på valfri plats och kl 16.00 är det målgång på Hamncaféet i Örebro där vi samlas för diskussioner, erfarenhetsutbyte, artgenomgång och vinstkorning (vandringspriset finns för närvarande i Stora Mellösa).
 
Anmälda lag är:
Team Fiskmås - (Anders Carlberg och Håkan Persson) Värdet av att reka utanför landskapets gränser kan ifrågasättas. Bra grundträning men varierande dagsformer. En vacker dag klaffar allt. Det viktigaste är ju att närkes vinterfågelbestånd inventeras på ett bra sätt, tävlingen är bara ett sätt att komma ut... 
Damlaget - (Ann-Margret Elmroth, Kerstin Signal, Marianne Johansson och Helny Olsson ) Den alltid så knepiga premiären avklarades för ett år sedan. Laget är dessutom förstärkt med Marianne och hennes "giftiga" fågelbord. Rekningen bedöms vara god, t ex har de full koll på de tre skogshönsen. Mörkar dock formen genom att sitta och långfika vid rosenbergsstugan. Svårtippade. 
Bästa LAGE! - (Magnus Fridolfsson, Lage Johnson, Johan Åhlén och Ola Åhlén) Åhlénarna gör comeback och är dessutom förstärkta med rrk-hövdingen och falkögat från Ekeby. Strategin är att mixa Johans stassarskådarkunskaper med Olas västernärke-knowhow och låta östernärkingarna sköta resten. De tror sig själva ha god chans att komma högt upp på listan och på pappret ser det bra ut. Statistiken visar dock inga knorrar på rallygrisen för dessa herrar. 
Jalles hjältar - (Anders Fransson, Bengt Jalsborn, Hans Waern och Peter Karlehagen) Även detta lag lärde sig premiärläxan i fjol. Gissningsvis bättre rutt och rekning denna gång. Revanschsuget är stort och dessa erfarna herrar kan skrälla. 
The Dream Team - (Leif Larsson och Ola Strand) Mällösaräjsarna kränger på sig sina rosa ledartröjor och förlitar sig, enligt egen utsaga, mer på känsla än på rekning. Statistiken säger vinst - ryktet säger ryggskott. Mer än två cm oplogad nysnö i Breven så är det kört. 
BB och dövskallarna - (Håkan Carlestam, Bert Bergström och Benny Fredriksson) "Vi räknar med att gå ut lugnt och successivt slå av på takten för att till slut knappt ta oss i mål" säger laget självt om sin målsättning. Journalistkåren ser naturligtvis igenom denna mörkning. Förra årets "Bergslaget" toppat med vadarspecialisten Bergström - vad kan gå fel? 
Kerstin och gubbarna - (Kerstin Kjellgren, Lennart Kjellgren och Olle Liljedahl) Förutom att Olle har brutal kontroll på varenda fjäder i Osetområdet så är detta lag svårbedömt. Klaffar allt med skogsarterna kan det räcka långt. 
Team Thuvander - (Matts Deubler, Claes Nordell, Leif Rydell, Roland Thuvander) Med harmoni i gruppen borde denna namnkunniga kvartett kunna gå hur långt som helst. Fältrutin och ruttstrategi är ord som genomsyrar deras framfart. Med ordentlig rekning och klara fikaregler skulle kapaciteten komma till sin fulla rätt. 
Division 2-laget - (Peter Gustafson, Erik Törnvall och Åke Lorin) Superrutinerade skådarrävar men många äss i rockärmarna. Deras blygsamma målsättning är att undvika tvångsnedflyttning men detta lag är väl värda en pallplats. Hårt arbete måste löna sig! 
Korsnäbbarna - (Britt-Louise Korslid och Jan Korslid) Samspelta och taggade. Historiskt har detta lag -"belagt den hedrande sistaplatsen var gång". Denna gången blir det dock andra bullar!
Listor & co