Kent Halttunen satsade på att cykla ihop 100 arter under en dag i Närke. Lyckades han? Läs hans berättelse.

Går det att cykla ihop 100 arter i Närke under en dag?

Ekoskskådningen i Närke rullar vidare och Bengt Jalsborn har kopplat ett tydligt grepp i täten med 185 arter.
Men det är många som cyklar och plockar in en hel del arter: Claes Nordell har 170 och Leif Rydell 164.
Och så har Kent Halttunen satsat på att cykla ihop 100 arter under en del. Läs om han lyckades.
 
Halva året har gått och nu börjar ställningen i ekolistan ta form. En del har cyklat många mil för att få ihop sina arter och det är ju själva meningen med ekoskådningen: att stimulera till att ta cykeln istället för bilen. Eller så kan man ta en promenad i sitt närområdet.
 
Så här ser ställningen ut den 30 juni:
1. Bengt Jalsborn 185 arter
2. Claes Nordell 170 
3. Leif Rydell 164
4. Bo Ståhl 161
5. Lennart Eriksson 154
6. Matts Deubler 150
7. Staffan Gustavsson 144
8. Åsa Bengtsson 127
9. Kent Halttunen 120
10. Gun Isacsson 118
11. Ronnie Lindqvist 117
12. Bitte Korslid 114
13. Sandra Tengelin 113
13. Jonas Engzell 113
15. Rune Eriksson 88
16. Tord Larsson 42
 
Här följer en berättelse av Kent Halttunen. Han funderade på om det går att cykla ihop 100 kryss på en dag i Närke?
 
Ont om tid denna vår, inte mycket till ekoskådning på cykel med andra ord. Nä, nu skulle det bli bättring med en heldag på cykel, det borde generera en hel del ekokryss. Det flöt på bra redan på morgonen, arterna ramlade in och snart växte idén om att kunna få ihop 100 arter på en dag på cykel i Närke.
 
Men vi tar det från början. Start klockan 06.00 hemma i Norra Folkavi lördagen den 13 juni, strålande solsken och sydvästvind som vanligt. Det fick bli hustruns cykel, den har cykelkorg och pakethållare. Visserligen lite tyngre och lite trögare men skönt att slippa att ha mycket packning i ryggsäcken.

Det blev en bra start med både fasan och storspov redan som tomtkryss. Cykelturen över åkerlandskapen gav de förväntande arterna. Det fick bli genvägen från Sannakroa över till Lindbacka. Där hade cykelturen kunnat ta slut! En tjock grusvall i kombination med en framtung cykel innebar en ordentlig vurpa i gruset. Men det gick bra så när som på ett par rejäla skrubbsår.

Törnskata och tornfalk på vägen och vid Fallen dök forsärlan upp. Det artade sig, och snart började tanken på 100 arter under denna dag forma sig i mitt huvud. Jag hade redan 52 arter när jag cyklade genom Örebro och jag visste att Oset skulle ge hygglig utdelning eftersom det var gott om vadare på Lillängen.
 
I Oset fortsatte det att ticka på med arter: gässen, änderna, sångarna och så vadarna vid den lättskådade Lillängen. Det blev ytterligare över 30 arter till; dessutom fiskgjuse och fisktärna vid Svartåns mynning. Men ingen skäggdopping? Och dessutom hade jag hoppats på rörhöna, årta och den prutgås som gått med grågässen flera dagar.
 
Jag tog långa bron över till Rynningeviken, där fanns flera skäggdoppingar. Gråhakedopping blev art nummer 88 och en storskrake långt ute på Hemfjärden art nummer 89. Cykelturen gick vidare till Boglundsängen där årtan dök upp och dessutom steglits: alltså kryss nummer 90 och 91.
Nu hade jag redan cyklat över sex timmar, mackorna var uppätna och vattnet behövde fyllas på. Det fick bli ett depåstopp vid Biltema för en snabblunch bestående av ett par korvar med bröd.
 
Solen stod högt på himlen, och på väg ut till norra delen av Tysslingen började motvinden kännas. Men det gjorde inget: jag visste att jag hade flera ”säkra” kryss att hämta där. Framme i Rånnesta parkerade jag cykeln vid den röda ladan och gick ner till Blackstaåns mynning. Lärkfalk (nr 92) och gulärla (nr 93), sångsvan (nr 94) och brun kärrhök (nr 95) noterades i anteckningsboken. Men nu började det ta slut på givna kryss.
 
Cykelfärden fortsatte på västra sidan av sjön, där har man bra överblick över Tysslingen. Fram med tubkikaren vid Gymninge; det gav resultat: skogsduva (nr 96) och svarttärna (nr 97). Men ingen havsörn! Nåja, fortfarande ingen panik. En järnsparv (nr 98) sjöng vackert i en grantopp vid Vintrosa kyrka. Och korp var ett dyngsäkert kryss på hemvägen och kattugglan hade ungar hemma på tomten. Dessutom kunde jag alltid cykla ut för att höra vaktel och kornknarr på kvällen.
 
Jag stannade till vid kompisen Anders vid Sannakroa för att släcka törsten. Vi satte oss i hans trädgård och inväntade korparna. Men det gick inte denna gång: någon hade fått för sig att man skulle skjuta lerduva i den intilliggande grusgropen. Och mannen (jag utgår från att det var en man) slutade aldrig trots att vi väntade över en timma.
Lite missmodig cyklade jag hem de sista kilometrarna. Kattugglan dök upp och kryss 99 var bärgat. Jag tog sats för att cykla ut på kvällen med då kom regnet. Jag gav upp – det fick bli 99 arter denna dag – en kvar till 100. Visst var det lite bittert men å andra sidan har jag något att slå nästa år.
Trots missen innebar cykelturen en hel del annat positivt. Jag fick 36 nya kryss på ekolistan i Närke och avancerade ett antal placeringar. Cykelturen innebar också att jag noterade 117 arter totalt under Nationalcykelrallyt som pågick den veckan (tvåa i Sverige efter omöjlige Göran Andersson på Öland) och så fick jag en härlig upplevelse.  
 
Här är listan på de arter jag såg under cykelturen 
Listor & co