Kjell Johansson har lyckats bra under ekoskådningen i Närke. Fram till 31 maj hade han cyklat ihop 203 arter. Han har alla möjligheter att slå ett nytt årsrekord på ekolistan. Foto: Ronnie Lindqvist

Kjell Johansson är redan över 200 arter på ekoskådningen

Kjell Johansson har hittills gjort en fantastisk bedrift på ekoskådningen. Fram till 31 maj hade han cyklat ihop 203 arter. När detta skrivs har han kryssat ytterligare två.

- Det har gått väldigt bra, och det är fantastiskt kul. Det är en skön känsla att kunna kombinera ett intresse med att få motion och samtidigt göra en insats för naturen, säger Kjell Johansson. 

Frågan är om han orkar hålla i hela året och slå Bengt Jalsborns årsrekord från förra året? Då cyklade Bengt ihop 212 arter.

 

Under ekoskådningen i Närkes fjärde upplaga har Kjell Johansson inlett årets första fem månader mycket starkt. Den 31 maj hade han kryssat 203 arter på ekolistan. I torsdags hade han ännu en bra dag.

- Jag lyckades hitta en lundsångare i Båsbergens naturreservat vid Lekhyttan när jag var ute och jobbade (Kjell jobbar på länsstyrelsen). Det var kul eftersom det var en ny art för mig och lite av en raritet i Närke, berättar Kjell.

Han hade tagit cykeln till jobbet på morgonen (Kjell bor i Garphyttan och har dryga två mil in till jobbet i Örebro).

- Efter jobbet var det bara sätta sig på cykeln, ta rakaste vägen till lundsångare, och så hem till Garphyttan. Det är klart att det blev några extra mil den dagen, men samtidigt en härlig känsla.

 

För Kjell Johansson har det gått fanstastiskt bra att kryssa arter per cykel under våren. Men så har han också cyklat tre gånger upp till skjutfältet i Kilsbergen, flera gånger till Kvismaren och sovit över, tagit bussen till Askersund och cyklat till Klåvudden för att sova över i vindskydd. Dessutom alla dagliga turer till jobbet i Örebro för att kunna beta av Oset, Rynningeviken, Boglundsängen och Tysslingen på väg från eller till jobbet.

- Det börjar märkas att benmusklerna växer till sig, säger Kjell och skrattar.

Egentligen har Kjell bara missat två arter under våren som han haft en rimlig chans på. Det är råka och smådopping.

Nu siktar han på att slå Bengt Jalsborns rekord från förra året, 212 arter. Kjell är på god väg, han har när det här skrivs prickat in 205 arter. Det kan jämföras med förra året då Bengt Jalsborn vid samma tidpunkt hade 181 arter.

- Jag har en del vadare kvar som jag hoppas kunna se när de är på väg söderut igen. Men för varje art blir det svårare, säger Kjell.

 

Bakom Kjell pågår flera små strider om placeringarna. Thord Eriksson och Staffan Gustavsson slåss om medaljplatserna och har cyklat ihop 173 respektive 169 arter.

Bakom denna trio pågår också en hård kamp om placeringarna. Det är bara åtta arter som skiljer sex tävlanden åt.

Här kan du se vilka arter de tävlande har sett under året. 

 

Ställning 31 maj 2016:
1. Kjell Johansson 203 arter

2. Thord Eriksson 173

3. Staffan Gustavsson 169

4. Sandra Tengelin 123

5. Bitte Korslid 122

5. Matts Deubler 122 

7. Anita Ahlberg 117

8. Ronnie Lindqvist 116

9. Gun Isacsson 115

10. Åsa Bengtsson 102

11. Kent Halttunen 77

12. Jan Korslid 65

Listor & co